Χρήστος Σταϊκούρας στο mononews: Ταμειακά η χώρα είναι πολύ ισχυρή, πάνω από 8,5 δισ. ευρώ το πακέτο στήριξης φέτος

06:03 4/9/2022 - Πηγή: Mononews

Ταμειακά η χώρα είναι πολύ ισχυρή, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews, επισημαίνοντας ότι το πακέτο των μέτρων στήριξης για την αντιμετωπίση της ενεργειακής κρίσης θα ξεπεράσει φέτος τα 8,5 δισ. ευρώ.

«Δεν είναι το ζητούμενο να πάρουμε πόρους από την Ευρώπη για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Είναι να πάρουμε δημοσιονομικό χώρο»,  αναφέρει χαρακτηριστικά ,  προαναγγέλλοντας ότι πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα εξασφαλιστεί φέτος θα επιστρέψει στην κοινωνία με μόνιμες και έκτακτες παρεμβάσεις. 

Όπως αναφέρει το πακέτο

των μέτρων για την στήριξη έναντι της ενεργειακής κρίσης εκτιμάται πως θα υπερβεί φέτος τα 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 2 δισ. θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ τονίζει πως είναι προτεραιότητα στο επόμενο διάστημα «να συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα απαιτείται για το ενεργειακό κόστος, κυρίως για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα ενόψει της ΔΕΘ αλλά και της παρουσίασης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, τονίζει πως η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται μονίμως για όλους, ενώ όποιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος εξασφαλιστεί φέτος θα επιστρέψει στην κοινωνία είτε με μόνιμες ή/και με μη μόνιμες παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει υπέρβαση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος, με μεγάλο ερώτημα βέβαια την διατήρηση υψηλών ρυθμών και το 2023. Παράλληλα όμως διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος.

Όπως σημειώνει «Ο στόχος μας είναι να μην φύγουμε από το -2% και να επιστρέψει η χώρα σε χαμηλά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Αυτό είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο κινούμαστε. Αλλά πάντα έχουμε και άλλα σενάρια τα οποία θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η κρίση μελλοντικά..».

Δείτε τη συνέντευξη στην Ελευθερία Αρλαπάνου

Διαβάστε επίσης

«Γράψε – σβήσε» στον προϋπολογισμό λόγω φυσικού αερίουFuel Pass 2: Περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες υπέβαλλαν αίτηση – Δόθηκαν σχεδόν 200 εκατ. ευρώΣκυλακάκης: «Φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 4%»
Keywords
Τυχαία Θέματα