Χρήστος Σταϊκούρας στο Reuters: Η Ελλάδα ξεχρεώνει το ΔΝΤ μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει και τα τελευταία δάνεια που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέχρι το τέλος Μαρτίου,δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

«Η

Ελλάδα έχει υποβάλλει επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων του ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει εκκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά τις αυξημένες δαπάνες για τη διαχείριση της πανδημίας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters , η οποία έλαβε περισσότερα από 260 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της, βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το 2018.

Έκτοτε, έχει προβεί επίσης σε πολλές πρόωρες αποπληρωμές στο ΔΝΤ και τώρα οφείλει 1,9 δισ. ευρώ (2,15 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια που λήγουν έως το 2024, την τελευταία παρτίδα από τα συνολικά 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρείχε το Ταμείο.

Χρήστος Σταϊκούρας: Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι το 2022 θα επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα αλλάζει
Keywords
Τυχαία Θέματα