Χρήστος Μισαηλίδης (IWG): Το πλάνο ανάπτυξης των ευέλικτων γραφειακών χώρων – Η ζήτηση σήμερα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά

Υπερδιπλάσιες αποδόσεις από αυτές που προσφέρει η παραδοσιακή μίσθωση γραφείων δίνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων η υπηρεσία ευέλικτων χώρων εργασίας, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του στο mononews, ο Χρήστος Μισαηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της International Workplace Group (IWG).

Σύμφωνα με τον ίδιο ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος το υβριδικό μοντέλο  εργασίας που συνδυάζει τη χρήση κλασικών γραφειακών χώρων, τηλεργασία και τη χρήση περιφερειακών ευέλικτων χώρων.

Στην Ελλάδα

η IWG σήμερα διαθέτει 9 κτήρια, με τη ζήτηση, όπως σημειώνει ο κ. Μισαηλίδης, να μην καλύπτεται. Στόχος είναι η ταχεία εξάπλωση σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου τουλάχιστον 60 επιχειρηματικών κέντρων το προσεχές διάστημα (σε 5 χρόνια περίπου).

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της IWG, Χρήστο Μισαηλίδη, έχει ως εξής:

-Πώς έχει επηρεάσει την ανάπτυξη της International Workplace Group η πανδημία;

-Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας εμφανίζουν τα τελευταία έτη σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης και αυτό είχε ξεκινήσει πριν από το covid-19. Η επιχειρηματικότητα σήμερα χρειάζεται περισσότερες επιλογές σε επαγγελματικούς σύγχρονους χώρους, που παρέχουν ευελιξία.

Καταγράφεται λοιπόν μία αύξηση 13% ετησίως στην συγκεκριμένη αγορά παγκοσμίως. Μάλιστα έρευνες των μεγαλύτερων real estate brokerage εταιρειών, δείχνουν ότι, μέχρι το 2030, το 30% των γραφειακών χώρων μεγάλων εταιρειών, θα στεγάζεται σε ευέλικτους χώρους εργασίας.

Θεωρούμε ότι λόγω της πανδημίας η εξέλιξη αυτή θα επιταχυνθεί καθώς η ανάγκη για ευελιξία έγινε πιο ξεκάθαρη από ποτέ σε όλες τις μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία ενισχύει τη λογική της ευελιξίας στην εργασία, άρα και τους ευέλικτους χώρους εργασίας.

-Στην Ελλάδα ειδικότερα;

-Το 2020 και το 2021 έχουμε αύξηση εσόδων αλλά αυτό δεν οφείλεται μόνον στην πανδημία. Να σας θυμίσω ότι ως εταιρεία δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα 20 έτη ωστόσο για πολλά χρόνια είχαμε διαθέσιμά μόνον 3 κτήρια. Το πλάνο ανάπτυξής μας ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και πλέον διαθέτουμε 9 γραφειακούς χώρους, 8 σε Αθήνα και 1 σε Θεσσαλονίκη, περίπου 40 χιλ. τ.μ. Μπορώ να σας πω ότι και τώρα δεν καλύπτουμε τη ζήτηση που καταγράφεται, ενώ η εκτίμησή μας είναι ότι οι ανάγκες που θα κληθούμε να καλύψουμε μετά την πανδημία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

-Πώς προκύπτει αυτό;

-Η πανδημία επιτάχυνε μια τάση που παρατηρείται αρκετά χρόνια, καθώς οι οργανισμοί μεταβαίνουν προοδευτικά σε έναν υβριδικό τρόπο εργασίας, δηλαδή ένα συνδυασμό εργασίας από το σπίτι και περιστασιακά από το εταιρικό γραφείο.  Μάλιστα η εργασία δεν θα γίνεται μόνο από τα κεντρικά γραφεία μιας εταιρείας, αλλά και από τοπικά γραφεία σε σημεία κοντινότερα στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων. Σε αυτήν την προσφορά τοπικών γραφείων, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο. Καταλήγουμε λοιπόν, σε ένα μοντέλο που περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι και ένα μείγμα παραδοσιακών γραφειακών χώρων με εκτενέστερη χρήση των ευέλικτων χώρων εργασίας, καθώς είναι βέβαιο πως θα ήταν αδύνατόν το 100% των εργαζομένων μιας εταιρείας να εργάζεται μόνο από το σπίτι.

-Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια της IWG στην Ελλάδα;

-Με βάση την μακρόχρονη εμπειρία μας, είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε καλά την αγορά και τον αριθμό των επιχειρηματικών κέντρων που θα πρέπει να λειτουργούμε σε κάθε χώρα. Στόχος μας στην Ελλάδα είναι η ταχεία εξάπλωση σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, δημιουργώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο τουλάχιστον 60 επιχειρηματικών κέντρων το προσεχές διάστημα (σε 5 χρόνια περίπου). Προκειμένου λοιπόν, να επισπεύσουμε τη δημιουργία του πανελλαδικού μας δικτύου, πέρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προσθέτουμε και στην Ελλάδα το μοντέλο Franchising για την στρατηγική ανάπτυξής μας. Έτσι σε κάθε μεγάλη πόλη, αναζητούμε φιλόδοξους επιχειρηματίες ώστε να επεκτείνουμε γρήγορα μαζί το πανελλαδικό μας δίκτυό, δημιουργώντας ένα επιχειρηματικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των τοπικών επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων.

-Ποιος είναι δηλαδή ο ρόλος του franchising στη στρατηγική σας;

-Η ζήτηση για ευέλικτους χώρους εργασίας αυξάνεται παγκοσμίως με ραγδαίους ρυθμούς. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη ζήτηση, το παγκόσμιο δίκτυό μας θα πρέπει να διευρυνθεί με ταχύτατους ρυθμούς και πιστεύουμε ότι το franchising θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

-Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες των πελατών σας;

-Η IWG παρέχει εξειδικευμένες λύσεις σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις. Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας είναι η ιδανική λύση τόσο για ελεύθερους επαγγελματίες και start ups εταιρείες που έχουν μικρότερες ανάγκες σε γραφειακούς χώρους, όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να προσθέσουν ευελιξία στο real estate portfolio τους, αλλά και  να καλύψουν ανάγκες όπως: να επεκτείνουν τους γραφειακούς τους χώρους, να δημιουργήσουν υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις πέραν των κεντρικών τους γραφείων και να οργανώσουν νέα projects σε βολικές τοποθεσίες.

-Γιατί μια επιχείρηση να προτιμήσει τους ευέλικτους χώρους;

-Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας είναι ήδη διαμορφωμένοι γραφειακοί χώροι, τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι πελάτες και επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστούν, χωρίς να επιβαρύνονται με το αρχικό κόστος διαμόρφωσης που θα είχαν στην περίπτωση απευθείας ενοικίασης γραφειακού χώρου. Παράλληλα, δίνεται η ευελιξία στους πελάτες συντομότερων μισθώσεων και η ελευθερία να αναβαθμίσουν ή να μειώσουν το μέγεθος του χώρου εργασίας που χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις αλλαγές που σημειώνονται στο προσωπικό τους. Σε παγκόσμια έρευνα της IWG , μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η ύπαρξη ευέλικτου χώρου εργασίας βοήθησε στη μείωση του κόστους, στη διαχείριση κινδύνων και στην ενοποίηση χαρτοφυλακίων ακόμα και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αυτό το μοντέλο στο χώρο εργασίας είναι πλέον επιλογή πολλών επιχειρήσεων παγκοσμίως.

-Ποιο είναι το περιθώριο κερδοφορίας σε μια επένδυση ευέλικτων χώρων εργασίας σε σχέση με τα παραδοσιακά γραφεία;

-Η παραδοσιακή μίσθωση γραφειακών χώρων αποφέρει ROI (απόδοση) στον ιδιοκτήτη του ακινήτου της τάξεως του 4% – 5% (στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη σήμερα περίπου στο 7%). Αντιθέτως, το περιθώριο κέρδους σε μία επένδυση ευέλικτων χώρων εργασίας  είναι πολύ πιο ψηλό, καθώς δεν πρόκειται για μία απλή μίσθωση χώρου, αλλά περιλαμβάνει και το λειτουργικό κομμάτι, την παροχή δηλαδή και υπηρεσιών όπως facility management, utilities (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο), υπηρεσίες IT, υποδοχής κάτι που συνεπάγεται και επιπλέον περιθώρια κέρδους για τον franchisee ενός ευέλικτου χώρου εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι  η ενοικίαση ευέλικτων χώρων εργασίας καθίσταται πλέον απαραίτητη για όλες τις επιχειρήσεις, το αποτέλεσμα είναι να θεωρείται ένα σίγουρο επενδυτικό πλάνο για όποιον θέλει να επενδύσει σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό κλάδο.

Εν κατακλείδι το δικό μας μοντέλο προσφέρει υπερδιπλάσιες αποδόσεις από μια παραδοσιακή εκμετάλλευση γραφειακών χώρων γιατί είμαστε εταιρεία παροχής υπηρεσιών δεν νοικιάζουμε ακριβώς γραφεία. Σκεφτείτε ότι η δουλειά μας προσομοιάζει με την ενοικίαση δωματίου σε ένα ξενοδοχείο, όπου εκτός από τη στέγη έχεις στη διάθεσή σου και διάφορες υπηρεσίες.

-Κατά τη γνώμη σας πως επιδρά στην κτηματαγορά η δραστηριοποίηση της IWG;

Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας αποτελούν έναν μεγάλο χρήστη της αγοράς των γραφειακών χώρων. Άρα η δραστηριοποίηση επιδρά θετικά στην κτηματαγορά, λόγω ραγδαίας ανάπτυξης παγκοσμίως. Στο προσεχές μέλλον μάλιστα, θα δούμε να αυξάνονται οι μισθώσεις ευέλικτων χώρων εργασίας και παράλληλα να μειώνεται σημαντικά το μέγεθος του χώρου εργασίας στα κεντρικά γραφεία που μισθώσουν οι εταιρείες.

Διαβάστε επίσηςΜελέτη: Πώς θα διαμορφωθεί το νέο εργασιακό τοπίο από το φθινόπωρο του 2021
Keywords
Τυχαία Θέματα