Χρηματοδότηση 60 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η κοινοπραξία που συμμετέχει ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου

Νέα χρηματοδότηση μέχρι 60 εκατ. δολάρια για την εξαγορά ενός τάνκερ VLCC που απέκτησε στις αρχές του έτους, εξασφάλισε η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν τρεις ισχυροί επενδυτές του κλάδου της ναυτιλίας.

Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Idan Ofer και ο Νορβηγός επιχειρηματίας Oystein Stray Spetalen πλήρωσαν τον Μάρτιο 106 εκατ. δολάρια για την απόκτηση του χωρητικότητας  300,000-dwt τάνκερ VLCC, Gustavia S (κατασκευής 2020), από την Hartree Maritime Partners.

Η εταιρεία

SD Standard Drilling, συμφερόντων του Oystein Stray Spetalen, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο, κατέχει ποσοστό 33,3% στην κοινοπραξία. Σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι η πιστωτική διευκόλυνση που εξασφάλισε το joint venture, θα έχει περιθώριο επιτοκίου 210 bps πάνω από το Libor και διάρκεια αποπληρωμής 17 έτη.

Τα κεφάλαια του δανείου θα δοθούν ισόποσα στους τρεις επενδυτές αυτό ή τον επόμενο μήνα.

Το VLCC είναι οικολογικού σχεδιασμού, εξοπλισμένο με scrubber και κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. 

«Με την εξασφάλιση της πιστωτικής διευκόλυνσης η Standard Drilling Plc αναμένει ουσιαστική αύξηση της ρευστότητας της. Μειώνοντας το ρίσκο σε αυτό το έργο και αυξάνοντας σημαντικά τα μετρητά μας, έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία για τις επόμενες κινήσεις», επισήμανε ο Martin Nes, πρόεδρος της Standard Drilling.

 Το πλοίο ήταν ναυλωμένο μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2020, με το εκτιμώμενο ισοδύναμο χρονοναύλωσης να κυμαίνεται σε 35.000 δολάρια ημερησίως.

Η διαχείριση του τάνκερ γίνεται από την TMS Tankers, εταιρεία συμφερόντων του Γιώργου Οικονόμου ενώ ως ιδιοκτήτρια του πλοίου εμφανίζεται η ZETA Owners Inc.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του έτους, όταν έγινε γνωστή η συνεργασία των τριών εφοπλιστών, αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρόκειται για μία ασυνήθιστη συμμαχία που το πιο πιθανό είναι να αποτελεί μία ευκαιριακή συμφωνία εν μέσω των θετικών προοπτικών που διαγράφονταν τότε για την αγορά των τάνκερ.

Μάλιστα, πηγές από το Λονδίνο ανέφεραν ότι η συμφωνία των τριών πιθανόν να έκλεισε κατά τη διάρκεια των διακοπών των περασμένων Χριστουγέννων, στην Καραϊβική.

Keywords
Τυχαία Θέματα