Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα για εκτόνωση της πτώσης και το… μέρισμα της ΕΥΔΑΠ

Από σήμερα και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα κριθεί το αν το γύρισμα της αγοράς ήρθε για να μείνει, αν η διόρθωση εκτονώθηκε ή αν το μομέντουμ έχει τσακιστεί εντελώς, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η αγορά να μην ορίζεται καν από τις κινήσεις των ξένων χρηματιστηρίων, που πλέον ίπτανται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η διάσπαση της στήριξης των 903 και 900 μονάδων, ενεργοποίησε κάποιες κινήσεις κλεισίματος θέσεων και αύξησε τις απώλειες. Με χαμηλό τζίρο και χθες η αγορά υποχώρησε σημαντικά, παρά το καλό κλίμα που υπήρχε στις αγορές

του εξωτερικού. Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την πορεία του τουρισμού και η κυβέρνηση στηρίζει πολλά φέτος στον τουρισμό.

Η τέταρτη πτωτική συνεδρίαση είχε μεγαλύτερες απώλειες από τις προηγούμενες τρεις (πτώση 1% είχε να δει η αγορά από τις 18/6). Όμως δεν αλλάζει κάτι. Η διόρθωση δημιουργεί καλύτερες αποτιμήσεις και η στήλη είχε ένα θέμα το τελευταίο διάστημα, καθώς είχαν περιοριστεί οι φθηνές μετοχές. Τώρα οι έχοντες ρευστότητα μπορούν να αξιολογήσουν τη στάση τους.

Σύμφωνα με την αγορά, ακόμα και στις 860 μονάδες να πάει η αγορά πάλι δεν αλλάζει κάτι. Εκεί έχει καλή στήριξη και από εκεί διέρχεται και ο εκθετικός των 100 ημερών. Κοντά στις 820 μονάδες ο αντίστοιχος των 200 ημερών. Οι διορθώσεις, σύμφωνα με τους χρηματιστές είναι ευπρόσδεκτες και αποφορτίζεται λίγο το κλίμα. Έχουμε καλό μίγμα ειδήσεων και το ανοδικό σενάριο δεν έχει χαλάσει.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δηλώνουν αιφνιδιασμένοι αρνητικά, με την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι μπορεί η Αγορά να έδειχνε ότι δεν είχε τα «καύσιμα» να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, αλλά η χθεσινή κίνηση του Χ.Α. είχε στοιχεία καθοδικής εκτόνωσης και αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, ίσως απαιτηθεί περισσότερη προσοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες, «η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ δημιουργεί προϋποθέσεις για αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης. Με το σενάριο ενίσχυσης του ΑΕΠ από ταξιδιωτικές εισπράξεις να αναιρείται στην παρούσα φάση. Έτσι, επανέρχεται το σενάριο για πιθανή πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ, με τη συναλλακτική καχεξία να λειτουργεί αποτρεπτικά».

Τέλος, από σήμερα 30/7 θα διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό μέρισμα των 0,24 ευρώ (καθαρό 0,228 ευρώ) η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ έχει αποφασιστεί και επιστροφή κεφαλαίου 0,23 ευρώ, με το ΔΣ να καλείται να ορίσει την ημερομηνία αποκοπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα