Χρηματιστήριο: Σεισμός με πτώση πάνω από 12% στο ταμπλό – Ανεβαίνει και το 10ετές στο 1,87%

16:09 9/3/2020 - Πηγή: Mononews

Ούτε καν από την Wall Street δεν έρχεται ένα, κάποιο, σήμα αλλαγής της τάσης στα χρηματιστήρια. Κάθε στιγμή που περνάει οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε τραγικές απώλειες, με τον S&P 500 να υποχωρεί πάνω από 7% και οι συναλλαγές να διακόπτονται προσωρινά. Πάνω από 8,5% οι απώλειες για τον Dow,  και σχεδόν 8% για τον Nasdaq. Στρην Ευρώπη, έχουν διαλυθεί οι χρηματιστηριακοί δείκτες, επίσης με τον Dax να υποχωρεί πάνω από 8%, το Λονδίνο 8,4%, σχεδόν 9% ο Eurostoxx, 12% ο Mib στο Μιλάνο και 8,5%

ο CAC στο Παρίσι.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σχεδόν 12%, στις 602 μονάδες, αν και στο άνοιγμα βρέθηκε στις 595 για να κινηθεί πιο ψηλά, στις 625 μονάδες και με τζίρο αυτή την ώρα λίγο πάνω από τα 91 εκατ. ευρώ.

Τα άσχημα νέα ήρθαν από την Ασία, εξαιτίας της απότομης κάμψης των τιμών του πετρελαίου, μετά την προειδοποίηση της Σ. Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ασκώντας πίεση στη Ρωσία να συναινέσει σε αύξηση της παραγωγής. Αυτό, το κάνει η Σ, Αραβία για να κερδίσει μεγαλύτερα  μερίδια αγοράς από την ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία τον πρώτο λόγο έχει η Ρωσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μία τέτοιου είδους κίνηση από τα Εμιράτα, μπορεί να οδηγήσει σε καθίζηση της τιμής, στα 20 δολ. το βαρέλι, φέρνοντας στο νου την πετρελαϊκή κρίση της περιόδου 2014/2015.

Σαν να μην έφτανε αυτό οι δομές υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν να… κρασάρουν από την εξάπλωση του κορωναϊού στερώντας εκατοντάδες δις. δολ. Από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Οι προειδοποιήσεις χαμηλών οικονομικών αποτελεσμάτων φέτος, η πτώση του κλάδου των αερομεταφορών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 130 δις. δολ. κόστος, έχουν αντανάκλαση στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στα καθ ημάς πάντως;, δεν είναι μόνο το χρηματιστήριο που πληρώνει το μάρμαρο. Είναι και η αγορά των ομολόγων, που από τα χαμηλά του 0,90% βρίσκεται σήμερα στο 1,87%, ανεβαίνοντας πιο πολύ και από το αντίστοιχο ιταλικό, που έχει πάνω από 5 χιλιάδες κρούσματα από τον κορωναϊό και τουλάχιστον 350 θανάτους…

Στο Χ.Α. οι τράπεζες σημειώνουν καθίζηση μεγαλύτερη από 17%. Πάνω από 20% η πτώση στην Πειραιώς, 14,03% στην Eurobank, 19,78% οι απώλειες για την ΕΤΕ και 19,22% για την Alpha. Κι όχι μόνο, αφού η Aegean υποχωρεί στα 4,21 ευρώ και με πτώση πάνω από 24%, πάνω από 23% οι απώλειες για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, πάνω από 20% για την ΔΕΗ,  και πάνω από 14% για την Τέρνα Ενεργειακή.

Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο, σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι ανησυχούν σφόδρα, καθώς η Moody’s αναγκάζεται να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ προς τα κάτω.

Ο κ. Δ. Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Και πως εκείνος που έχει χαρτιά θα ήταν παράτολμο να βγει να πουλήσει. Πλην όμως, εκείνος που είναι εκτός αγοράς και έχει ρευστότητα θα μπορούσε σιγά – σιγά και αναλόγως με το πώς κινείται η επικαιρότητα να αρχίσει να παίρνει κάποιες θέσεις».

Ο κ. Ν. Χρυσοχοϊδης, επικεφαλής της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ, υποστηρίζει ότι οι επενδυτές που έχουν χαρτιά σε τόσο δύσκολες συνθήκες θα πρέπει να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους. Όπως εξηγεί, συνήθως εκείνοι που έχουν μετοχές, οι σταθεροί επενδυτές, συνήθως έχουν και 3 – βασικές θέσεις στο χαρτοφυλάκιό τους. Επίσης, οι ίδιοι τυχαίνει να έχουν μερικές ακόμα με βραχυχρόνιο ορίζοντα επένδυσης. Όταν η κατάσταση γίνεται αφόρητα πιεστική, όπως το προηγούμενο διάστημα, οι επενδυτές συνηθίζουν να πουλάνε τις βραχυχρόνιου ορίζοντα θέσεις τους και με την όποια ρευστότητα αποκομίζουν να ενισχύουν τις βασικές.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta AXEΠEY, κ. Εμ. Χατζηδάκης, σημειώνει ότι «η ελληνική αγορά με αποτίμηση 50 δισ. ευρώ και σχέση με το ΑΕΠ 26% είναι στην ζώνη της ευκαιρίας. Όμως αυτό επί του παρόντος αποδεικνύεται μια προσέγγιση επόμενης ημέρας, ένας δείκτης που έχει νόημα όταν εκλείψουν ή περιοριστούν οι συνθήκες που προκαλούν το ψυχολογικό άγος στους επενδυτές. Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα και η υποτιμητική υπερβολή είναι μια ευκαιρία ανάλογη με την στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της Αγοράς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Όχι τυχαία ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί και πάλι στην ίδια περιοχή τιμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα