Χρηματιστήριο: Περιμένοντας τα αποτελέσματα της Εθνικής – Πάτησε τις 890 ο δείκτης

Μετά από οκτώ συνεδριάσεις η αγορά φαίνεται να επιστρέφει πάνω από τις 890 μονάδες, αλλά μέχρις εκεί. Για κάτι περισσότερο υπάρχει αδυναμία και επιφυλακτικότητα, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι επαγγελματίες της αγοράς, που βλέπουν τα τεχνικά δεδομένα να είναι υπέρ της ανόδου, δεν ρισκάρουν εκτιμήσεις που μπορεί να πέσουν έξω.

Μέχρι τέλος Ιουνίου εγκρίνεται το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, αντί τέλη Αυγούστου ή Σεπτέμβριο που αναμενόταν, ενώ άμεσα, ακόμη και στα μέσα Ιουλίου, θα εκταμιευτούν τα πρώτα 7,9

δισ. προς την Ελλάδα στις αρχές του β’ εξαμήνου.

Η Ελλάδα, με βάση τον σχεδιασμό, αναμένεται να εκταμιεύσει από το  Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 31,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,5 δισ. δάνεια και περίπου 18 δισ. επιδοτήσεις.

Μάλιστα οι τράπεζες, μέσω του μηχανισμού μόχλευσης, αναμένεται να χορηγήσουν άλλα 13 με 14 δισ. δάνεια, αυξάνοντας έτσι τη χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία.

Ο τζίρος σήμερα παραμένει μικρός, κοντά στα 36 εκατ. ευρώ και δεν έχει καμία σχέση με το χθεσινό ρεσιτάλ πράξεων σε χαρτιά που βρίσκονται στον MSCI.

Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, η Alpha Bank ανακάμπτει προς τα 1,10 ευρώ με 5,4 εκατ. τεμάχια.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη σε Εθνική και Eurobank, ενώ περισσότερο σαφής είναι η αντίδραση που βγαίνει στην Πειραιώς, 1,95%, στα 1,517 ευρώ.

Ως προς την Eurobank, τα κέρδη των 70 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες 27/5 για το α’ τρίμηνο του 2021, άφησαν καλές εντυπώσεις στην αγορά δεδομένου ότι διαθέτει κρυφά έκτακτα έσοδα από ομόλογα 200-230 εκατ. τα οποία ακόμη δεν έχει εγγράψει. Τα NPEs ανέρχονται σε 14,2% ή 5,8 δισεκ. και η Eurobank θα γίνει η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα υποχωρήσει κάτω από 10% στο 7,4% ή 3 δισ. NPEs.

Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας μετά τη λήξη της συνεδρίασης, με τα οποία θα κλείσει και η αυλαία των αποτελεσμάτων των 4 συστημικών τραπεζών.

Από εκεί και πέρα, στην αγορά το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των 3 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο, η Ελλάκτωρ που έχει μπροστά της την αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ και η οποία αναμένεται να τρέξει στο β’ 15θήμερο του Ιουλίου, με τη μετοχή να ενισχύεται πάνω από 4%.

Ψήφος εμπιστοσύνης από την αγορά και στα ΕΛΠΕ, με τη μετοχή να επανέρχεται στα 6,20 ευρώ.

Το ενδιαφέρον συνεχίζεται, επίσης, για την Jumbo που ενισχύεται πάνω από 4%, στα 15,79 ευρώ.

Πάνω από 5% η άνοδος που βγαίνει στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στα 2,14 ευρώ, και στην ΕΧΑΕ που ανακάμπτει στα 4,25 ευρώ με κέρδη πάνω από 2%.

Σε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της στις εταιρείες Cardlink και Cardlink One στην γαλλική εταιρεία Worldline κατέληξε η Quest Συμμετοχών.

Η Cardlink και η Cardlink One δραστηριοποιούνται στις ηλεκτρονικές πληρωμές, που εξελίσσονται σήμερα σε μία αυτόνομη αγορά υψηλής τεχνολογίας, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο όμιλος Quest, αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Cardlink και την Cardlink One, σε κάθε μία εκ των οποίων κατά τη στιγμή της πώλησης θα κατέχει το 65% του συνόλου των μετοχών τους, εισπράττοντας περίπου 93 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Η μετοχή κινείται σε νέα υψηλά στα 14,42 ευρώ και με όγκο 27.588 τεμάχια.

Keywords
Τυχαία Θέματα