Χρηματιστήριο: Μόσχα καλεί… Μυτιληναίο, νέα υψηλά για Lamda, rebound στην Άβαξ και το «βαρύ» για το ταμπλό, μέρισμα του ΟΤΕ

Mερίσματα (όπως τα 0,65 ευρώ του ΟΤΕ σήμερα) και αυξήσεις κεφαλαίου (όπως η επικείμενη της Alpha Bank) φρενάρουν μεν την αγορά, τη διατηρούν δε, πάνω από το ψυχολογικό οχυρό των 900 μονάδων κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Νέα αφετηρία, νέα βάση, νέος βατήρας, τη στιγμή που η οικονομία αλλάζει καθημερινά (το τελευταίο 3ήμερο μόνο, ανακοινώθηκαν η Γραμμή 4 του Μετρό,

ο βόρειος άξονας του Ε-65 και σήμερα το Ελληνικό), δεν θα υπάρχει… δικαιολογία για μιζέρια στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σημειώνουν οι αναλυτές.

Το πόσο ραγδαία αλλάζουν τα πράγματα στην οικονομία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πέσει τόσο πολύ, που η Citigroup σε έκθεσή της προτείνει ως επενδυτική στρατηγική το… short.

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 907,76 μονάδες και με απώλειες 0,23%, αλλά απελπιστικά χαμηλό τζίρο, 55,75 εκατ. ευρώ με 13,75 εκατ. ευρώ πακέτα (σε ΟΠΑΠ, Μοτοδυναμική, Πειραιώς, Eurobank, Jumbo). Που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε χαμηλότερα, στα 42 εκατ. ευρώ.

Μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνεται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία – μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ. H διοίκηση της Lamda Develοpment, κατά της πρόσφατες δηλώσεις, βρίσκεται «1,5 χρόνο μπροστά» όσον αφορά την προετοιμασία της επένδυσης, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτες δημοπρατήσεις έργων υποδομής της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρούν ήδη οι συμφωνίες και οι σχεδιασμοί για έργα της πρώτης 5ετίας.

Είναι σημαντικό το rebound της μετοχής που από τα 7,80 ευρώ και απώλειες ενδοσυνεδριακά, έκλεισε στο «συν», στα 7,8950, σε ιστορικά υψηλά.

Μυτιληναίος

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 διαμορφώνονται οι τιμές του αλουμινίου μετά την απόφαση της Ρωσίας να φορολογήσει τις εξαγωγές μετάλλων. Στην Ελλάδα, η μετοχή της Μυτιληναίος πραγματοποιεί ράλι με 3%, στα 15,80 ευρώ, διακινώντας σχεδόν 241 χιλιάδες κομμάτια. Τα προηγούμενα υψηλά ήταν τα 16 ευρώ.

Η Ρωσία αποφάσισε την προσωρινή επιβολή φόρων στις εξαγωγές μετάλλων προκειμένου να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών και τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά, καθώς και να προστατέψει τη δική της αμυντική και κατασκευαστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το νέο μέτρο θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και αναμένεται να κοστίσει στις κραταιές ρωσικές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου πάνω από 2,3 δισ. δολάρια.

Alpha

Απώλειες στο 1,12 ευρώ και πτώση πάνω από 1,7% για την Alpha. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η διοίκηση της Alpha Βank έδωσε χθες το πράσινο φως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και τους όρους που θα τη διέπουν και μετά το πέρας της χρηματιστηριακής συνεδρίασης θα υπάρξει και η σχετική ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό. Ανώτατη τιμή ορίστηκε το 1,2 ευρώ ανά μετοχή.

Το βιβλίο προσφορών (book building) για τους ξένους επενδυτές αλλά και η δημόσια προσφορά για την ελληνική αγορά θα ξεκινήσουν πιθανότατα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021. Το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έχει προσδιοριστεί στα 800 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ζήτηση που έχει εκδηλωθεί είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, ορίζεται η 28η Ιουνίου 2021. Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν, θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή την 28η Ιουνίου.

Στο ίδιο ενημερωτικό υπογραμμίζεται πως οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τους χρόνους που χρειάζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών για την εκκαθάριση των συναλλαγών, συνήθως Τ+2, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα μετά τη συναλλαγή. Εκτιμάται, συνεπώς, πως απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και την Πέμπτη, 24 Ιουνίου.

OTE

Τέλος, χωρίς δικαίωμα στο μέρισμα (ημέρα αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα) διαπραγματεύτηκε η μετοχή του ΟΤΕ. Το καθαρό προς είσπραξη ποσό από τους Μετόχους θα ανέλθει στο ύψος των 0,6534841 ευρώ ανά μετοχή. Οι απώλειες ανήλθαν σε 4,87%, στα 14,75 ευρώ.

Τράπεζες

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha, προκαλεί τριγμούς και στα υπόλοιπα χαρτιά του κλάδου. Κάτω από το 1,50 βρέθηκε στο κλείσιμο η Πειραιώς, αμετάβλητη στα 0,86 η Eurobank και με μικρή άνοδο η ΕΤΕ, στα 2,53 ευρώ.

Κέρδη, χωρίς δυναμική, αφού κατέγραψαν άνοδο κάτω από 1%, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, που διατήρησε το 1,50, ΔΕΗ στα 9,16 και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,64 ευρώ.

Γύρισμα και μάλιστα ισχυρό για το Jumbo, στα 14,70 ευρώ και κέρδη 2,8% με 149 χιλιάδες τεμάχια όγκο.

Ισχυρά κέρδη για την Άβαξ, πάνω από 4%, καθώς η εταιρεία διεκδικεί και νέα έργα μετά τη Γραμμή 4 του Μετρό, με το ανεκτέλεστο να ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.

Ράλι 11,67% στην Ιντραλότ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι κοντά η συμφωνία με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους.

Νέο πάρτι στην Reds, πάνω από 7%, κλείσιμο στα 29 ευρώ για τον ΟΛΘ, κοντά στα υψηλά του (29,10) και κέρδη πάνω από 2% για τον Φουρλή.

Διαβάστε επίσης

Γιατί ανέβηκε 3,9% η μετοχή της Mytilineos

Wall Street: Ήπιες διακυμάνσεις στο άνοιγμα της Παρασκευής – Ισχυρή άνοδος για Nike και Virgin Galactic

Capital Economics: Ρωσία, κρατικός παρεμβατισμός και ο επόμενος σταθμός μετά τα μέταλλα

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα