Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών στην Jumbo και αποκοπή μερίσματος στον ΟΤΕ έριξαν τον δείκτη

17:55 9/7/2020 - Πηγή: Mononews

Η πέμπτη συνεχόμενα πτωτική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο  Αθηνών, αφού οι επενδυτές έχουν να δουν το χαμόγελο από τις 2/7.

Οι απώλειες ήταν της τάξης του 0,66%, στις 636,84 μονάδες, και με τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή του μήνα κοντά στο 1%.

Η εξέλιξη στην αγορά προβληματίζει. Ούτε τζίρος ούτε ενδιαφέρον. Εκτός από την υποχώρηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα κάτω του 1,1%, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κανένας ουσιαστικός καταλύτης δεν επηρεάζει

την αλλαγή τάσης στο Χ.Α. Ούτε το γεγονός ότι η χώρα έχει καταφέρει να ελέγξει την πανδημία, ούτε καν το ότι δρομολογούνται μεγάλες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, τα ναυπηγεία Ελευσίνας ή η Κασσιόπη στη βόρεια Κέρκυρα, επιτρέπει στους επενδυτές να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο. Ούτε καν βεβαίως η μείωση της προκαταβολής φόρου για μια σειρά από επιχειρήσεις ή οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρου στον επιχειρηματικό κλάδο είναι αρκετά για να αλλάξουν το επενδυτικό κλίμα.

Οι επενδυτές έχουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι μέρος της ρευστότητάς τους «παρακρατείται» για να τρέξουν οι ομολογιακές εκδόσεις, όπως της Τιτάν, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή της Lamda Development.  Οι συναλλαγές, όπως οι σημερινές, αναδεικνύουν τη ρηχότητα και συνάμα το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά. Κοινώς απαιτείται φρέσκο χρήμα είτε μέσα από νέες εισαγωγές είτε από αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι τράπεζες και πάλι αποτελούν τον μεγάλο ασθενή του ταμπλό. Πτώση 4,85% για την Πειραιώς, 2,75% για την ΕΤΕ, 1,99% για την Alpha και 0,99% για την Eurobank. Η αντίδραση 1,4% που βγήκε στην Aegean και η κίνηση στα 3,98 ευρώ, ή το 1,22% του Μυτιληναίου και το 1,4% του ΟΠΑΠ, δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν το κλίμα.

Οι απώλειες στον ΟΤΕ ξεπέρασαν το 2,8%, λόγω αποκοπής του μερίσματος, στην Jumbo το 2,4% και στα ΕΛΠΕ το 1,8%.

Η μετοχή της Jumbo, παρά την πτώση, δεν προβληματίζει καθόλου την αγορά, αφού διορθώνει από τα υψηλά μήνα, τα 17,06 ευρώ, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λογική διόρθωση, αφού η αντίδραση της μετοχής είναι καλύτερη από αυτή της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα