Χρηματιστήριο: Και ξαφνικά, κάτι τρέχει με τις τράπεζες – Iσχυρά κέρδη στην ΕΤΕ, στάσιμη η Πειραιώς παρά τον MSCI

18:03 9/8/2021 - Πηγή: Mononews

Πολύ μικρή σημασία έχει τη Δευτέρα το ποσοστό με το οποίο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ελαφρώς αρνητική πτωτική μεταβολή 0,04%, στις 893 μονάδες, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις εξελίξεις που συντελούνται με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς, στον MSCI, έστω και στον small

cap, απελευθερώνει νέα κεφάλαια, περισσότερο επιθετικά, για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Κι αυτό αποκτά μεγαλύτερο νόημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα βρίσκεται α) εν μέσω πανδημίας, και β) εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών. Και τα δύο τελευταία, έχουν ως κοινό παρονομαστή στη δαπάνη του κράτους, του προϋπολογισμού, αφού πέρα από τα 14 δισ. ευρώ που στοίχισε και στοιχίζει μέχρι στιγμής η πανδημία, θα πρέπει να προστεθεί κατ’ ελάχιστον επιπλέον ποσό 1,1 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η χώρα, όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου, βρέθηκαν στο μάτι των καταστροφικών πυρκαγιών. Ταυτόχρονα σήμερα, που θα έπρεπε να είναι μία μέρα ανάτασης, καθώς εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ επί συνόλου 32 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, ουδείς φαίνεται να ασχολείται.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, έχει δρόμο μπροστά της, έστω κι αν ο τζίρος των 32 εκατ. ευρώ της Δευτέρας, ήταν από τους χαμηλότερους της χρονιάς. Η είσοδος της Πειραιώς στον MSCI Small Cap, ενδεχομένως να πυροδοτήσει εκροές κεφαλαίων από τα funds που τοποθετούνται με βάση τους δείκτες, μέχρι να σχηματοποιηθεί το ποια fundsπου τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, πάρουν τελικά θέση. Η μετοχή διατήρησε πάντως, το 1,45 ευρώ.

Η Εθνική έκλεισε με κέρδη πάνω από 2,6%, στα 2,51 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ. Κέρδη πάνω από 1,2% για την Eurobank, που άγγιξε τα 0,80 ευρώ. Και η Alpha στο 1,136 ευρώ με άνοδο κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Από εκεί και πέρα με άνοδο πάνω από 1% ξεχώρισαν, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, στα 7,82 ευρώ, ΕΧΑΕ, στα 3,90 ευρώ, Μυτιληναίος στα 15,58 ευρώ και Τέρνα Ενεργειακή στα 11,58 ευρώ, αλλά με μικρότερη άνοδο 0,3%.

Θετικό πρόσημο και για τη ΔΕΗ που κράτησε τα 9,19 ευρώ.

Σούπερ κέρδη 16% για την Frigoglass. Κέρδη 7,5% για την Ιντραλότ, μετά τη συμφωνία ανταλλαγής των ομολόγων, ενώ με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των εταιρειών πληροφορικής.

Τον δείκτη φρέναραν πάντως, το Jumbo που έκλεισε και πάλι με απώλειες, 1,49%, στα 13,25 ευρώ, ΟΠΑΠ, σχεδόν κατά 1%, στα 11,98 ευρώ, Μότορ Όιλ και Ελλάκτωρ, με απώλειες πάνω από 1%. Πτώση πάνω από 2,6% για την Coca Cola, με την αγορά να ανησυχεί ενόψει των αποτελεσμάτων β΄3μήνου, που ανακοινώνονται την προσεχή Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα