Χρηματιστήριο: Έμεινε από καύσιμα στο τέλος… Γιατί είναι ιστορικός μήνας ο Μάιος του 2021

Ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας μετά από 23 μήνες που θα κλείσει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ και ο τέταρτος μήνας στο διάστημα που μεσολαβεί μετά τον «τραυματικό» Δεκέμβριο του 2015 που θα καταφέρει να έχει μια αξιοπρεπή συναλλακτική επίδοση, άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Με αυτό ως δεδομένο το καλοκαίρι του 2021, παρά τις όποιες εποχικές επιβραδύνσεις, θα κρατήσει ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα έχοντας ήδη ένα αρκετά φορτωμένο ημερολόγιο

γεγονότων μπροστά του (ΔΕΠΑ, Alpha Bank, τεστ αντοχής κλπ.).

Μετά από οκτώ συνεδριάσεις η αγορά πάτησε προς στιγμήν τις 890 μονάδες, αλλά μέχρις εκεί. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 887,60 μονάδες και με μικρά κέρδη, 0,48%, ενώ τα κέρδη στην εβδομάδα ανήλθαν σε 2,31%. Ο τζίρος την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 90,4 εκατ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο να κινηθεί η αγορά πιο ψηλά φαίνεται ότι προσκρούει στις διαθέσεις των πωλητών, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι επαγγελματίες της αγοράς που βλέπουν τα τεχνικά δεδομένα να είναι υπέρ της ανόδου, δεν ρισκάρουν εκτιμήσεις που μπορεί να πέσουν έξω. Μέχρι τέλος Ιουνίου εγκρίνεται το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, αντί τέλη Αυγούστου ή Σεπτέμβριο που αναμενόταν, ενώ άμεσα, ακόμη και στα μέσα Ιουλίου, θα εκταμιευτούν τα πρώτα 7,9 δισ. προς την Ελλάδα στις αρχές του β’ εξαμήνου.

Η Ελλάδα, με βάση τον σχεδιασμό, αναμένεται να εκταμιεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 31,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,5 δισ. δάνεια και περίπου 18 δισ. επιδοτήσεις. Μάλιστα, οι τράπεζες μέσω του μηχανισμού μόχλευσης αναμένεται να χορηγήσουν άλλα 13 με 14 δισ. δάνεια, αυξάνοντας έτσι τη χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία.

Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα η Alpha Bank ανέκαμπτε προς το 1,10 ευρώ με 8,3 εκατ. τεμάχια, αλλά έκλεισε χαμηλότερα στα 1,07 ευρώ.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη στην Εθνική, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γύρισμα της Eurobank.

Μάζεμα των αρχικών κερδών στην Πειραιώς όπου, από άνοδο 1,95%, τα κέρδη μαζεύτηκαν κάτω από 1% στο 1,50ευρώ.

Ως προς την Eurobank, τα κέρδη των 70 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες 27/5 για το α’ τρίμηνο του 2021, άφησαν καλές εντυπώσεις στην αγορά δεδομένου ότι διαθέτει κρυφά έκτακτα έσοδα από ομόλογα 200-230 εκατ. τα οποία ακόμη δεν έχει εγγράψει. Τα NPEs ανέρχονται σε 14,2% ή 5,8 δισ. και η Eurobank θα γίνει η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα υποχωρήσει κάτω από 10% στο 7,4% ή 3 δισ. NPEs.

Από εκεί και πέρα, στην αγορά το ενδιαφέρον στρέφεται σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των 3 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο, η Ελλάκτωρ που έχει μπροστά της την αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ και η οποία αναμένεται να τρέξει στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με τη μετοχή να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά πάνω από 4%, για να μαζέψει προς το κλείσιμο με κέρδη κάτω του 1%, περιφρουρώντας τα 1,4 ευρώ.

Ψήφος εμπιστοσύνης από την αγορά και στα ΕΛΠΕ, με την μετοχή να επανέρχεται στα 6,20 ευρώ.

Το ενδιαφέρον συνεχίστηκε, επίσης, για την Jumbo που ενισχύθηκε πάνω από 4%, στα 15,80 ευρώ.

Πάνω από 5% η άνοδος που βγήκε στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στα 2,14 ευρώ και στην ΕΧΑΕ που ανέκαμψε στα 4,20 ευρώ με κέρδη μόλις 0,84%.

Σε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της στις εταιρείες Cardlink και Cardlink One στην γαλλική εταιρεία Worldline κατέληξε η Quest Συμμετοχών.

Η Cardlink και η Cardlink One δραστηριοποιούνται στις ηλεκτρονικές πληρωμές, που εξελίσσονται σήμερα σε μία αυτόνομη αγορά υψηλής τεχνολογίας, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο όμιλος Quest, αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Cardlink και την Cardlink One, σε κάθε μία εκ των οποίων κατά τη στιγμή της πώλησης θα κατέχει το 65% του συνόλου των μετοχών τους, εισπράττοντας περίπου 93 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Η μετοχή έκλεισε σε νέα υψηλά στα 14,42 ευρώ και με όγκο 30.000 τεμάχια.

Διαβάστε επίσης:

Εκλεισε το deal: Στην Worldline το 92,5% της Cardlink του ομίλου Quest – Στα 155 εκατ. ευρώ το enterprise value

Εθνική Τράπεζα: Στα €578 εκατ. τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο πρώτο τρίμηνο

Όλο το παρασκήνιο για το rebalancing σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbο – «Ξεφόρτωσε» τελικά το Helikon στην Eurobank;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, Έμεινε, … –, Μάιος, 2021,chrimatistirio, emeine, … –, maios, 2021