Άμεση ανάλυση για το Χρηματιστήριο: Τα δύο σενάρια για τις επόμενες ημέρες

Στην προηγούμενη ανάρτησή μας, είχαμε επισημάνει ότι η αγορά διορθώνει και ότι αυτή η διόρθωση θα συνεχιστεί καθορίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένους καθοδικούς στόχους.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη αφού πέτυχε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει και συνέχισε χαμηλότερα, κρίνεται σκόπιμο να κάνουμε μια έκτακτη εκτίμηση για το τι ακριβώς μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια και ποια είναι τα επίπεδα τιμών που θα αποτελέσουν κλειδιά για την παρακολούθηση της αγοράς.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυσή μας θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αμέσως μετά από μια πτώση του

Γενικού Δείκτη σε ποσοστό -8% ΓΔ -8,36% 818,35#ifrm52{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig52:hover + #ifrm52,#ifrm52:hover,#trig52:active + #ifrm52,#ifrm52:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} και με αρκετές μετοχές να καταγράφουν διψήφιες απώλειες είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια ασφαλής βραχυπρόθεσμη εκτίμηση.

Η σημερινή προσέγγιση της αγοράς γίνεται με επιφύλαξη και θα μπορούμε να έχουμε μια πολύ πιο πλήρη τεχνική εικόνα στο τέλος της εβδομάδας γιαυτό και θα ξεφύγουμε από την βραχυπρόθεσμη εικόνα και θα εξετάσουμε την κατάσταση στην αγορά με μια πιο μεσομακροπρόθεσμη ματιά προσπαθώντας να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα που τίθεται στον τίτλο του σημερινού σχολιασμού: «Μπορεί να κρατήσει η αγορά την μεσοπρόθεσμη ανοδική προοπτική;

Στα παρακάτω σχήματα φαίνεται (σε εβδομαδιαίο διάγραμμα) η διακύμανση της τιμής του Γενικού Δείκτη από το χαμηλό του 2016. Είναι φανερό ότι ο ΓΔ κινείται σε ένα μακροπρόθεσμο πλαγιοανοδικόκανάλι Α-Α με το σημερινό κλείσιμο να απέχει αρκετά από το κάτω όριο του καναλιού.

Η τελευταία παρατήρηση καθιστά ασφαλή προς το παρόν τουλάχιστον την μακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική της αγοράς.

Υπόθεση 1η

Η τρέχουσα καθοδική κίνηση από το υψηλό των 948 μονάδων αποτελεί διόρθωση της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τον Αύγουστο του ’19 (791).

Αν ισχύει αυτή η υπόθεση τότε η διόρθωση έχει προχωρήσει πάρα πολύ και αναμένεται η άμεση (ακόμη και από αύριο) σταθεροποίηση της τιμής και στη συνέχεια η ανοδική αντιστροφή. Η υπόθεση αυτή ακυρώνεται σε περίπτωση υποχώρησης κάτω από τις 791 μονάδες. Το επίπεδο αυτό αποτελεί και το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος για τη συνέχεια λόγω της παραπάνω ιδιότητάς του.

Υπόθεση 2η

Η τρέχουσα καθοδική κίνηση από το υψηλό των 948 μονάδων αποτελεί διόρθωση της ανοδικής κίνησης από τα τέλη του ’18 (592-948). Αν ισχύει αυτή η υπόθεση τότε η διόρθωση μόλις έπιασε τον πρώτο τυπικό στόχο υποχώρησης (στο 38%).

Στατιστικά οι περισσότερες διορθώσεις ολοκληρώνονται στο εύρος 38%-62% και αφού ενδιάμεσα κάνουν και κάποια σημαντική ανοδική αντίδραση (Τυπικό ABC), ενώ σημαντικό στοιχείο είναι και η αύξηση της μεταβλητότητας.

Στην περίπτωση αυτή δεν αναμένεται άμεσα σταθεροποίηση της αγοράς και άμεση ανοδική αντιστροφή προς νεότερα υψηλά. Ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τη συνέχεια αποτελεί η ανερχόμενη Α (κάτω όριο) που μπορεί να φτάσει η τιμή του Γενικού Δείκτη χωρίς να εξέλθει του καναλιού και κατά συνέπεια χωρίς να χάσει και την μακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική.

Συμπέρασμα: Με βάση την παραπάνω ανάλυση η προσοχή πρέπει να είναι εστιασμένη στην συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη αν συνεχίσει καθοδικά και προσεγγίσει το επίπεδο των 791 μονάδων. Προς το παρόν η μεσομακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική του Γενικού Δείκτη δεν διατρέχει κίνδυνο.

Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα