Χρηματιστήριο: Αποσυμπίεση, αλλά και πάρτι σε κάποια small caps

Και πάλι καλά, ήταν η εντύπωση της αγοράς μετά το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας. Ενώ η πτώση περνούσε από το ένα χρηματιστήριο στο άλλο διεθνώς και μάλιστα με υψηλά ποσοστά, π.χ. -2,4% ο Dax στην Φρανκφούρτη ή 2,37% ο CAC στο Παρίσι, με την Wall Street να ανοίγει με την μεγαλύτερη διόρθωση εδώ και 4 μήνες, το Χ.Α. «κράτησε» χαρακτήρα. Θες η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, θες

το χαμηλό των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε 1,16% (1,04% το Ιταλικό), θες η αυριανή έξοδος στις αγορές η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίαμβο, το Χ.Α. υποχώρησε λιγότερο σε σχέση με τα ισχυρά χρηματιστήρια του πλανήτη, 1,31%, στις 836,25 μονάδες, αφήνοντας υποσχετική για καλύτερη συνέχεια.

Η μετάδοση της πτώσης από χρηματιστήριο σε χρηματιστήριο, έγινε με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι η μετάδοση του κοροναϊού. Ακαριαία, με το που έκλεισε με πτώση άνω του 2% ο Ιαπωνικός Nikkei, το άνοιγμα της Ευρώπη βρήκε τους δείκτες στο βαθύ κόκκινο, πληρώνοντας τη νύφη αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες ειδών πολυτελείας που πραγματοποιούν μεγάλους τζίρους στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, ξενοδοχεία, εταιρείες τεχνολογίας και τράπεζες.

Σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια, οι επενδυτές επέλεξαν την ασφάλεια των ομολόγων, οδηγώντας σε νέα πτώση και σε αρνητική πλέον κλίμακα τα ομόλογα χωρών, όπως της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και τη Γαλλίας.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. επηρεάστηκαν επίσης, λόγω των ανησυχιών που ενέσκηψαν και στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει άρρωστος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στην Ευρώπη και στις γειτονικές χώρες! Ο τζίρος διαμορφώθηκε περί τα 51 εκατ. ευρώ, με περίπου 5,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα (κυρίως σε ΟΤΕ και Jumbo), που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 45,5 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, όλες οι ενδείξεις που έχουν οι χρηματιστές αφορούν σε διόρθωση που στόχο είχε την αποσυμπίεση των αποτιμήσεων. Ήδη, στις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς καταγράφεται άνοδος σε μετοχές, κυρίως στα small caps, σχεδόν 50%… Ευκαιρία για κατοχύρωση ρευστότητας και βελτίωση των αριθμών, επισημαίνουν οι επαγγελματίες της αγοράς, με την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ να καταγράφει ωστόσο νέα υψηλά! Άνοδος επίσης και για την Motor Oil, αλλά και για τον ΟΛΠ (παρά το γεγονός ότι έχει κινέζους βασικούς μετόχους…) και την Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη, βουτιά πάνω από 2% για την Πειραιώς, τον Μυτιληναίο, την Jumbo, την ΕΧΑΕ, την Eurobank (πάνω από 3% η πτώση), την Εθνική, τα ΕΛΠΕ και την Βιοχάλκο.

Από τα small caps διέπρεψαν η MLS, ο Μπήτρος, ο Κορδέλος που έκλεισε με άνοδο πάνω από 6% και 165 χιλιάδες τεμάχια και η Audiovisual που ενισχύθηκε κατά 11% και 160 χιλιάδες τεμάχια.

Keywords
Τυχαία Θέματα