Χρηματιστήριο: Αντεπίθεση Μυτιληναίου, Περιστέρη, Τσαμάζ με γύρισμα των μετοχών και του δείκτη

ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola ήταν οι μετοχές εκείνες στις οποίες «πάτησε» η αγορά για την αλλαγή της τάσης.

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με κέρδη 0,73%, στις 866,35 μονάδες και πάλι με χαμηλό τζίρο, λίγο πάνω από τα 51,2 εκατ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει

ότι η αγορά έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Κάποιες εντολές πώλησης το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα τον τελευταίο μήνα λόγω του κλεισίματος των βιβλίων των Αμερικανών επενδυτών στις 30/9 (η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν τέλος Οκτωβρίου με το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου) ενόψει των τοποθετήσεων για το 2022, ταρακούνησαν τις προαναφερόμενες μετοχές.

Ο Μυτιληναίος από τα 13,60 ευρώ που έπιασε ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη γύρισε μέχρι τα 14,46 ευρώ και με κέρδη μεγαλύτερα του 4,4%.

Η ΓΕΚ Τέρνα από τα χαμηλά των 8,59 ευρώ επέστρεψε και πάλι στα επίπεδα των 9 ευρώ με κέρδη κοντά στο 2%.

Ο ΟΤΕ από τα 15,56 ευρώ επέστρεψε στα επίπεδα των 16,20 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή από τα 11,14 ευρώ γύρισε στην περιοχή άνω των 11,50 ευρώ.

Η συμπεριφορά των εν λόγω blue chips δείχνει ότι η τάση δεν έχει «τσακιστεί», υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία να μην κινηθεί η αγορά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, δηλαδή κάτω και από τις 850 μονάδες.

Αξιοσημείωτο δε, παραμένει το γεγονός ότι η μετοχή της ΔΕΗ για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ, διατηρείται στη ζώνη των 8 ευρώ.

Κατά τα άλλα, ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να επιδεικνύει αδυναμία, με την Alpha να διολισθαίνει στο 1,10 ευρώ και να σημειώνει πτώση πάνω από 1%, η ΕΤΕ, υποχώρησε κάτω και από τα 2,4 ευρώ, η Eurobank στα 0,81 ευρώ και μόνο η Πειραιώς κινήθηκε με οριακά θετικό πρόσημο, στο 1,38 ευρώ.

Αίσθηση προκαλεί η μεγάλη πτώση των Πλαστικών Θράκης. Το «χαρτί» υποχώρησε στα 6,45 ευρώ, με απώλειες άνω του 4% και μάλιστα με όγκο μεγαλύτερο των 258 χιλιάδων τεμαχίων.

Από τους πωλητές, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, ξεχωρίζουν κυρίως αμερικάνικα funds, ενώ διατυπώνονται απόψεις ότι η κερδοφορία έχει πιάσει ταβάνι, αφού η υγειονομική κρίση φαίνεται να υποχωρεί.

Τα Πλαστικά Θράκης με το ξέσπασμα της πανδημίας επένδυσαν στην παραγωγή μασκών, με μεγάλο μέρος της κερδοφορίας να προέρχεται από την δραστηριότητα αυτή.

Πλην όμως, η κρίση έγινε ευκαιρία για τον πολυεθνικό όμιλο να ελέγξει το δανεισμό και να γεμίσει τα ταμεία του με κεφάλαια χρήσιμα για νέες επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα