Χρηματιστήριο: Αναχώματα πάνω από τις 900 μονάδες, ασανσέρ οι μετοχές

13:31 3/2/2020 - Πηγή: Mononews

Μετά το τίναγμα της αγοράς κάτω και από τις 900 μονάδες (897), ο γενικός δείκτης δείχνει να περιορίζει τις αρχικές απώλειες. Περισσότερο με ασανσέρ μοιάζει η σημερινή συνεδρίαση με μεγάλες και σημαντικές διακυμάνσεις σε μια σειρά από μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.  Ελλάκτωρ, Φουρλής, Μυτιληναίος, Jumbo, μετοχές στις οποίες παρατηρείται μεγάλη μεταβλητότητα την Δευτέρα. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 28 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη λίγο πάνω από τις 905 μονάδες. Η διάσπαση ενδοσυνεδριακά και των 900

μονάδων, επιβεβαιώνει το πόσο ευάλωτα είναι τα επίπεδα αυτά, αλλά και το ότι η αγορά θα μπορούσε να βρεθεί και πιο κάτω αν συνεχιστεί το άσχημο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι 890 μονάδες, σύμφωνα με την αγορά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό ανάχωμα σε περαιτέρω διόρθωση.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που υφίσταται την μεγαλύτερη πτώση τη Δευτέρα, 1,75%, στις 826 μονάδες, λόγω της μεγάλης εμπορευσιμότητας που έχουν οι μετοχές. Μόνο η μετοχή της ΕΤΕ φαίνεται ότι κρατάει μέχρι στιγμής, στα 2,87 ευρώ και με απώλειες 0,2%. Κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για τον ΟΤΕ, στα 11,29 ευρώ αντιδρά ο ΟΠΑΠ και στα 18,45 η Jumbo.

Περιορισμός αρχικών απωλειών για την Aegean, στα 8,30 ευρώ, ενώ έχουν διευρυνθεί οι ζημιές τη Δευτέρα, σε Βιοχάλκο, στα 3,56 ευρώ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 8,08 ευρώ, ΔΕΗ, στα 4,14, Ελλάκτωρ, στο 1,70 ευρώ (ενώ ξεκίνησε ανοδικά), ΕΛΠΕ στα 7,87 ευρώ (επίσης ξεκίνησε με κέρδη) και στην ΕΧΑΕ, με τις απώλειες να υπερβαίνουν τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν άνοιξαν καν πτωτικά και οι επαγγελματίες δεν παρακολούθησαν τον πανικό που βγήκε σδτις αγορές της Ασίας. Η πτώση στις ασιατικές αγορές ήταν σωρευμένη, καθώς ήταν κλειστές για μία εβδομάδα λόγω της δικής τους εορτής της πρωτοχρονιάς.

Από την άλλη, στην Ευρώπη, οι αναλυτές μετρούν τις απώλειες στην οικονομία από το Brexit με τις επιπτώσεις να μην παρουσιάζονται τόσο τραγικές.

Τέλος, σε ότι αφορά στο Χ.Α. δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και ο γεωπολιτικός κίνδυνος, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων κινήσεων της Τουρκίας στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα