Χρηματιστήριο: Alpha, OTE και Aegean κρατούν ζεστό το ανοδικό σενάριο

Κάθε βήμα τη φορά… Η αγορά για μία ακόμα συνεδρίαση επιβεβαίωσε την αντοχή πάνω από τις 900 μονάδες, με κλείσιμο στις 910,34 και οριακή άνοδο 0,25%, ενώ οι συναλλαγές ήταν από τις χαμηλότερες φέτος, στα 44,72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, καθώς από τις 28 Ιουνίου

και μετά ανοίγει το βιβλίο προσφορών, με την τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί το book building, να αποτελεί γρίφο.

Οι εξελίξεις στην Alpha, αλλά και σε μη τραπεζικά blue chips, όπως η Ελλάκτωρ (απώλειες 2,22%, στο 1,49 ευρώ ), επηρεάζουν την τάση, αλλά και τη συμμετοχή των συναλλασσόμενων στα δρώμενα επί του ταμπλό. Είναι λογικό, υποστηρίζουν οι χρηματιστές σε κάποιες μετοχές να μειώνονται θέσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, πλησιάζει η ώρα, που η αγορά θα πρέπει να τιμολογήσει τις εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας και των προοπτικών της ανάπτυξης. Την Παρασκευή υπογράφεται η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Lamda για την παραχώρηση στον ιδιώτη της έκτασης του Ελληνικού, ενώ ήδη, εκτός από τις τράπεζες, άλλες εταιρείες, όπως ο Φουρλής (από το +3,54% στο +0,22%) έχουν αποφασίσει να επενδύσουν περί τα 50 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου.

Χθες έπεσαν οι υπογραφές για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο αυτή τη στιγμή στη χώρα, της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, με την προσοχή της αγοράς να στρέφεται προς το μεγάλωμα της Άβαξ, η οποία για αύριο έχει προγραμματίσει τη γενική της συνέλευση.

Περίοδος μερισμάτων στο μεταξύ, η τρέχουσα, αφού σήμερα 23/6 ήταν η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος διανομής αδιανέμητων κερδών προηγούμενων χρήσεων της QUEST στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή (0,285 ευρώ καθαρό ).

Επίσης, αύριο στις 24/6 ο Μυτιληναίος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους το οποίο καθαρό ανέρχεται στα 0,36 ευρώ ανά μετοχή ( 0,342 ευρώ καθαρό ).

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχοντας κατοχυρώσει τη στήριξη των 900 μονάδων, ανέβασε στροφές, τουλάχιστον τεχνικά για τις 912 – 913, σε απόσταση ασφαλείας από το τεχνικό κενό των 925 μονάδων και με την προοπτική των 950 πάντα ανοιχτή.

Πλην όμως, η έλλειψη δυναμικής, η οποία οφείλεται στην εξασφάλιση ρευστότητα για τοποθετήσεις στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha και της Ελλάκτωρ, δεν επιτρέπουν την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.

Alpha, OTE και Aegean ήταν τα χαρτιά εκείνα που κράτησαν την αγορά στο «συν», με κέρδη πάνω από 2% για τις δύο πρώτες και 1,8% για την αεροπορική. Για την Aegean, σημειωτέον, ήταν η τέταρτη ανοδική συνεδρίαση.

Είναι άξιο απορίας πάντως, ότι η αγορά δείχνει να προσπερνάει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης μέσα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου η πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος, μένει αμετάβλητη στο 3,6%, αλλά εκτινάσσεται πάνω από 6% για το 2022.

Πιέσεις στα διϋλιστήρια, σε Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ, ενώ υποτονικότερη η πτώση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ στα 9,14 ευρώ, ενώ έκανε πράξεις κάτω από τα 9,10 ευρώ.

Γενικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν άχρωμη και άοσμη και πλέον ζητούνται καταλύτες, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, που θα τραβήξουν την αγορά πιο ψηλά.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ανοδικό το άνοιγμα της Τετάρτης με το βλέμμα στα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ

Citigroup: Στο 4,1% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος – Ο τουρισμός θα στηρίξει το ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο

Οι αυξήσεις κεφαλαίου στεγνώνουν την αγορά – Σχεδόν 1 δισ. ευρώ ζητούν να αντλήσουν Alpha και Ελλάκτωρ

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, Alpha OTE, Aegean,chrimatistirio, Alpha OTE, Aegean