Χωρίς τις αλλαγές Βορίδη η ψήφος των απόδημων – Τα επόμενα βήματα
Χωρίς τις αλλαγές που προέβλεπε το νομοσχέδιο Βορίδη θα ψηφίσουν τελικά οι Έλληνες του εξωτερικού.
Το νομοσχέδιο Βορίδη, που προέβλεπε άρση των περιορισμών στην ψήφο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει χτες τις απαραίτητες 200 ψήφους, αφού καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡα25.
Βασικό σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο
Τα παραπάνω, όμως, ήταν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.
Έτσι, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου Θεοδωρικάκου, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τον αριθμό-ρεκόρ των 288 βουλευτών.
Πρακτικά, ότι στις επόμενες εκλογές οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους εφόσον:
έχουν ζήσει 2 από τα 35 τελευταία χρόνια στην Ελλάδακαι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτοςΟ συγκεκριμένος νόμος περιλαμβάνει μία σημαντική ρύθμιση τους νέους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να ψηφίσουν με τον ΑΦΜ του πατέρα τους ή της μητέρας τους.
Πρόκειται πρακτικά για μια πολύ σημαντική παράμετρο, καθώς ένας νέος που έφυγε πριν από 5 ή 6 χρόνια και δεν πρόλαβε να δουλέψει ποτέ στην Ελλάδα, και άρα δεν έχει καταθέσει ποτέ φορολογική δήλωση, δεν θα μπορούσε να ψηφίσει παρά μόνον εάν έπαιρνε το αεροπλάνο και επέστρεφε.
Από την πλευρά τους τα κόμματα θα πρέπει να αναζητήσουν εκείνους τους υποψήφιους που θα «μιλήσουν στην καρδιά» των απόδημων και θα καταφέρουν να συσπειρώσουν.
Βάσει του νόμου, κάθε κόμμα υποχρεούται να βάλει στην πρώτη τριάδα του ψηφοδελτίου Επικρατείας έναν Έλληνα του εξωτερικού. Το σε ποια θέση θα είναι αποτελεί επιλογή της ηγεσίας του κόμματος.
Μητσοτάκης: «Τώρα κινητοποίηση»Σε δήλωσή του προς τον Εθνικό Κήρυκα, ένα από τα πιο ισχυρά ομογενειακά μέσα των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε για το χθεσινό αποτέλεσμα στην Βουλή ότι «το μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε βέτο στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει κάθε περιορισμό στη συμμετοχή των εκτός συνόρων συμπολιτών μας στην εκλογική διαδικασία. Και έτσι και πάλι, η κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη υπονόμευσε μία εθνική αναγκαιότητα».
Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη, ο πρωθυπουργός ακόμη σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ξανά ψέματα, προσβάλλοντας όλους τους Έλληνες και πρώτα απ’ όλους όσους ζουν μακριά απ’ την πατρίδα: Αυτούς που μόχθησαν και πρόκοψαν με τη σκέψη σ’ αυτήν. Τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που την τιμούν στο εξωτερικό. Εκείνους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Αλλά και τους φοιτητές μας που σπουδάζουν για να επιστρέψουν. Όλους εκείνους, δηλαδή, που ανήκουν στη χώρα. Γι’ αυτό και τους ανήκει το δικαίωμα να έχουν λόγο γι’ αυτήν.
Υπαναχωρώντας από όσα έλεγε, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε, σήμερα, την άρση των περιορισμών. Αυτήν που ζητούσαν εξαρχής και επίμονα οι απόδημοι. Έγινε έτσι ξανά η θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση, την οποία εισηγήθηκε μεν η κυβέρνηση, αλλά συμμερίστηκαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση. Με άλλα λόγια, απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του. Ότι δεν αντέχει τις συναινέσεις και τις ενωτικές συμφωνίες. Και ότι είναι η μόνη παράταξη στον τόπο που μετατρέπει σε χαμένες ευκαιρίες τις ιδανικές συγκυρίες».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τονίζει παράλληλα ότι «τώρα, ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει. Η κυβέρνηση θα κάνει το παν για την αξιοποίηση και τη διεύρυνσή τους. Ζητά, όμως, και την ανάλογη κινητοποίηση των συμπατριωτών μας του εξωτερικού. Ώστε ο τολμηρός δρόμος που άνοιξε και κάποιοι θέλησαν να υπονομεύσουν, να μετατραπεί, τελικά, σε μεγάλη εθνική λεωφόρο».
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Πώς δικαιολογεί το «όχι» στο νομοσχέδιο Βορίδη
«Όχι» από την Αριστερά στην άρση των περιορισμών της ψήφου των αποδήμων – Για υποκρισία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Aδεια οδήγησης μέσω του gov.gr – Πώς να την αποκτήσετε
- 21.311 στρέμματα καστανοπερίβολα και καστανοδάση στο Δήμο Αγιάς προστατεύονται με οικολογικό τρόπο από τη σφήκα της καστανιάς
- Εγινε η κλήρωση Μαΐου 2021 για τη φορολοταρία
- Καπνίζετε; Μάθετε για ποια νοσήματα είναι η συνήθεια αυτή επιβαρυντικός παράγοντας
- Κίνδυνο χάους στα αεροδρόμια βλέπει η IATA
- Τρία νέα έργα ενεργειακών υποδομών προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ
- Lamda Development: Στα 7,8 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο α’ τρίμηνο- Οι εξελίξεις στο Ελληνικό
- Μάχη για τη ζωή δίνει 34χρονη γυναίκα από τον Πύργο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της
- Mytilineos: Mellonabilities, επιταχυντής δεξιοτήτων για ανθρώπους με αναπηρία
- ΑΚΚΕΛ προς υφυπουργό Αμυρά: Τώρα θυμηθήκατε τους κυνηγούς για να κυνηγήσουν αγριογούρουνα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- AstraZeneca: Ποιες είναι οι 5 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία στην Ελλάδα μετά το εμβόλιο
- Χειρουργική αντιμετώπιση σκολίωσης και κύφωσης με το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS
- Αντικατάσταση άδειας οδήγησης ή έκδοση αντίγραφου μέσω του gov.gr
- Χωρίς τις αλλαγές Βορίδη η ψήφος των απόδημων – Τα επόμενα βήματα
- Πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμα σπιτικά ψωμάκια για burger
- Kering: Η ιδιοκτήτρια της Gucci πούλησε το 5,9% της Puma έναντι 1 δισ. δολαρίων
- Χρήστος Σταϊκούρας: Ανοίγει το TAXIS για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων
- Κορονοϊός: Η Sanofi ξεκινά τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 του εμβολίου της
- Αποσωληνώθηκε ο 17χρονος που νοσηλεύεται με κορονοϊό
- ΤΕΡΝΑ: Εξασφάλισε τρία νέα έργα ενεργειακών υποδομών ύψους 60 εκατ. ευρώ

- Τελευταία Νέα Mononews
- Χωρίς τις αλλαγές Βορίδη η ψήφος των απόδημων – Τα επόμενα βήματα
- Κορονοϊός: Η Sanofi ξεκινά τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 του εμβολίου της
- Kering: Η ιδιοκτήτρια της Gucci πούλησε το 5,9% της Puma έναντι 1 δισ. δολαρίων
- Διπλή βράβευση της Optima bank στα Interiors Awards 2021
- Χρηματιστήριο: Με καύσιμο την Chipita, η αντίδραση στο ταμπλό
- Κορονοϊός: Η παραγωγή αντισωμάτων και η ανοσία μπορεί να διαρκέσουν χρόνια
- Πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμα σπιτικά ψωμάκια για burger
- Χειρουργική αντιμετώπιση σκολίωσης και κύφωσης με το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS
- Αντικατάσταση άδειας οδήγησης ή έκδοση αντίγραφου μέσω του gov.gr
- Χρήστος Σταϊκούρας: Ανοίγει το TAXIS για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μπόρελ: Η ΕΕ ξεκινά εργασίες για οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία
- Τhink Silicon: Η νέα επένδυση που τοποθετεί την Ελλάδα στον χάρτη της τεχνολογικής πρωτοπορίας
- Σύζυγος 44χρονης με θρόμβωση: Περιμένουμε επιβεβαίωση ότι είναι κλινικά νεκρή (vid)
- Η HP λανσάρει ένα ισχυρό portfolio υπολογιστών gaming, ανεβάζοντας επίπεδο για τους σημερινούς gamers
- ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 και το 2022
- FairLife: Συνεργάζεται με την ορειβάτη Κική Τσακαλδήμη για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
- ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο προ πανδημίας ΑΕΠ
- Γεωργαντάς: Αρχές Ιουνίου η πλατφόρμα για εμβολιασμό των ηλικιών 18-29
- Ικτίνος: Αύξηση 28,61% του κύκλου εργασιών το α' τρίμηνο του 2021