Χένρι Κίσινγκερ: Κύριος στόχος το ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία

Η επίτευξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας και ο σχηματισμός της ως γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης είναι ο κύριος στόχος στην τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, δήλωσε ο Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν εάν η Ουκρανία έπαιρνε τη θέση ενός ουδέτερου κράτους ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», είπε σε μια βιντεοσκοπημένη συνομιλία

Ο Κίσινγκερ, που στις

27 Μαΐου κλείνει τα 99, μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία και ποια θα ήταν, γι’ αυτόν, η ιδανική κατάληξη της πολεμικής σύρραξης την οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία.

Σχολιάζοντας το ουκρανικό, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε πως το ιδανικό αποτέλεσμα στην τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι η επίτευξη ενός ουδέτερου καθεστώτος της χώρας, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης. «Το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να πάρει η Ουκρανία τη θέση ενός ουδέτερου κράτους ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», είπε ο Κίσινγκερ σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε, ακόμη, την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει τις συγκρούσεις με την Κίνα για την Ταϊβάν. «Η άμεση αντιπαράθεση (ΗΠΑ και Κίνας) για την Ταϊβάν θα πρέπει να αποφευχθεί. Η Ταϊβάν δεν μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο Κίσινγκερ, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της Ταϊβάν δεν θα εξαφανιστεί, ενώ προειδοποίησε κατά της οικοδόμησης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου μόνο στη βάση του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πρέπει να καταλήξουν τα επόμενα χρόνια σε μια συνεννόηση για το πώς θα οικοδομήσουν μια μακροπρόθεσμη σχέση», πρόσθεσε. «Για τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων, είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να συζητήσουν πάνω σε αρχές, οι οποίες προκαλούν την αντιπαλότητά τους, ώστε να δημιουργηθούν περιθώρια για συνεργατικές προσπάθειες. Είναι σημαντικό για τη συνολική ειρήνη στον κόσμο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να μετριάσουν την αντιπαλότητα της σχέσης τους» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε από το Τόκιο ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει στο νησί. Η Κίνα απάντησε, ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της» να «προστατεύσει την κυριαρχία της».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Δένδια-Χάκα: Zήτημα Τσάμηδων έθεσε η Υπ. Εξωτερικών της Αλβανίας

Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ράμα, στα Τίρανα

Δένδιας: Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία τη Δευτέρα – Συνάντηση με Ράμα

Keywords
Τυχαία Θέματα