Χατζηδάκης: Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Την πολιτική βούληση να προχωρήσει γρήγορα η ενεργειακή πολιτική της χώρας , σύμφωνα με τις σύγχρονες  περιβαλλοντικές επιταγές, προχωρώντας ταυτόχρονα, ταχεία διείσδυση ΑΠΕ, απολιγνιτοποίηση, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ηλεκτροκίνηση, εξέφρασε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του energypress ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης.

Όπως είπε την επόμενη βδομάδα έρχεται στη Βουλή

το ν/σ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ καθώς και νέες ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση ΑΠΕ, χρήσεις γης και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Αναφερόμενος  στην απολιγνιτοποίηση σημείωσε ότι ανταποκρίνεται τόσο σε περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές στοχεύσεις. Με την πρώτη κατηγορία να είναι προφανής, η δεύτερη αφορά την μεγάλη επιβάρυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει η ΔΕΗ από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και των παρεπόμενων χρεώσεων σε δικαιώματα CO2.   Όπως είπε στο ΕΣΕΚ που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου, θα υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων,  ενώ διαδικασία απόσυρσης θα ξεκινήσει εντός του 2020.

Την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, και κάποιες πρώτες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μελλοντικό σχεδιασμό για τη ΔΕΗ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε πως βασικός άξονας του business plan της ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας όπου μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια θα αριθμεί 1 GW εγκατεστημένης ισχύος. Πρόκειται τόσο για νέα έργα ΑΠΕ είτε μόνη της είτε σε συμπράξεις με ιδιώτες όσο και για διαδιακασίες repowering υφιστάμενων έργων.

Ενημέρωσε επίσης ότι σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί ο τρόπος κοστολόγησης των υβριδικών μονάδων και των συστημάτων αποθήκευσης. Θα απεμπλακούν στο μεταξύ οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής υβριδικών μονάδων από την κοστολόγηση τους, ώστε να προχωρήσουν αδειοδοτικά.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τα offshore αιολικά πάρκα, ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με την νορβγηγική Equinor, ενώ αποκάλυψε πως αξιόλογο ενδιαφέρον έχει εκφράστει από αμερικανική εταιρεία.

The post Χατζηδάκης: Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα