Χάος στο Καζακστάν για τις αυξήσεις στο υγραέριο: Μέγιστη σκληρότητα κατά των διαδηλωτών υπόσχεται ο πρόεδρος Τοκάγεφ

16:29 5/1/2022 - Πηγή: Mononews

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει με την «μέγιστη σκληρότητα» για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Τοκάγεφ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας από τις ταραχές στο Αλμάτι. Διευκρίνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει την χώρα και ότι θα παραμείνει στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν (πρώην Αστάνα).

Ο πρόεδρος του Καζακστάν αποδέχθηκε την Τετάρτη

την παραίτηση της κυβέρνησής και κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της χώρας. Η χώρα συγκλονίζεται από τις μαζικές διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις, μετά την απόφαση των αρχών να άρουν το πλαφόν στην τιμή του υγραερίου, με αποτέλεσμα της εκτόξευση της τιμής του.

Ειδικότερα στο Αλμάτι, οι διαδηλώσεις πήραν άσχημη τροπή, με τους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές να συγκρούονται. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης την Τετάρτη αφού η αστυνομία εκδίωξε εκατοντάδες διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία, εκτοξεύοντας δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Διαδηλωτές περικύκλωσαν το δημαρχείο της πόλης, ενώ έβαλαν φωτιά στο γραφείο του δημάρχου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές και ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά της αύξησης των τιμών του αερίου, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση σε αρκετές πόλεις της χώρας της κεντρικής Ασίας.

Διαβάστε επίσης

Καζακστάν: Επεισόδια σε διαδηλώσεις για την αύξηση της τιμής του υγραερίου
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα