Αύριο η Νέα ΔΕΗ: Πράσινη, έξυπνη, ευέλικτη, κερδοφόρα και με νέο λογότυπο-Τι αλλάζει
Τη Δευτέρα το απόγευμα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης πρόκειται να παρουσιάσει τη Νέα ΔΕΗ, δηλαδή το νέο λογότυπο, τη νέα στρατηγική ανάπτυξης και τη νέα φιλοσοφία της ΔΕΗ
Από ένα γίγαντα με πήλινα πόδια, έχει μετατραπεί σε μια ανανεωμένη δύναμη με σημαντική προοπτική. Αφού, το πλάνο απολιγνιτοποίησης έβγαλε την εταιρεία από το παρελθόν, οι τιτλοποιήσεις που έγιναν με επιτυχία της εξασφάλισαν ρευστότητα, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της κάλυψε τα κενά και η στρατηγική ανάπτυξη στις ΑΠΕ την έβαλε να συνομιλεί με το παρόν και το μέλλον.
Αύριο σύμφωνα με πληροφορίες το νέο λογότυπο, που θα παρουσιαστεί, θα αποτυπώνει αυτή τη νέα εποχή, που σηματοδοτεί η στροφή από το λιγνίτη στις ΑΠΕ, από το παρελθόν με τα προβλήματα σε ένα μέλλον με διαρκή ανάπτυξη. Ήδη η πρόσοψη της Χαλκοκονδύλη είναι χωρίς σήμερα, έτοιμη να υποδεχτεί το νέο σήμα, που υπόσχεται και την… αισθητική αναβάθμιση της ΔΕΗ.
Εκτός όμως από την εικόνα, η ΔΕΗ αλλάζει και στην ουσία με τη νέα στρατηγική της, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη τριετία, το οποίο αφορά τη στροφή στις ΑΠΕ, την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της με αύξηση των εσόδων, βελτίωση σχέσεων με πελάτη και μείωση δαπανών.
Από το γκρίζο του λιγνίτη στο πράσινο των ΑΠΕ
Το σχέδιο ανάπτυξης στις ΑΠΕ, προσβλέπει σε ένα χαρτοφυλάκιο 2 -3 GW στην τριετία με συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το 2021 ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ από τα οποία το 60% αφορά φωτοβολταϊκά, το 20% αιολικά, το 10% υδροηλεκτρικά και το 10% γεωθερμία.
Στον τομέα των ανανεώσιμων οι επενδύσεις που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο περιλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πτολεμαίδα (συνολικά 230 μεγαβάτ, για το μεγάλο των 200 MW είναι υπό αξιολόγηση οι προσφορές), 50 MW και 100 MW αιολικά στη Β. Ελλάδα που θα κατασκευαστούν το 2021.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για εξαγορές.
Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ
Στις αρχές του 2021 τοποθετείται η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ, μια κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά τη ΔΕΗ, δίνοντας της την απαραίτητη «δύναμη πυρός» για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ. Πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, ωστόσο προηγείται η νομοθέτηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου.
Όταν ολοκληρωθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, θα παρουσιαστεί και το business plan του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων στα 350 με 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τα επίπεδα των 150 εκατ., καθώς και τη διενέργεια 1.000 προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικό προσωπικό.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει δύο τετραετή στάδια: Την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028 και αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Η σχέση με τον πελάτη
Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της νέας ΔΕΗ είναι ο πελάτης. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξάνει τα έσοδά της και την αποδοτικότητά της ακόμη κι αν μειώνει το μερίδιό της στη λιανική. Και αυτό θα το πετύχει αυξάνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που του προσφέρει, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών της αλλά και βελτιώνοντας την εισπραξιμότητά της.
Ήδη η εταιρεία έχει αναμορφώσει το σάιτ της, την επικοινωνία με το κοινό και την εξυπηρέτηση πελατών. Επόμενος στόχος της ο μετασχηματισμός της σε μια εταιρεία με πλειάδα υπηρεσιών, που αφορούν το σπίτι. Επιδίωξή της η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για την κατοικία συνδυάζοντας ευέλικτα ενεργειακά πακέτα με ενεργειακές υπηρεσίες κάθε τύπου, ώστε και περισσότερα έσοδα να έχει και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας να είναι.
Θετική συγκυρία το 2020- μικρότερες δαπάνες
Εκτός από την αναδιάρθρωση, τη βελτίωση στη λειτουργία της και την επανατοποθέτηση της στρατηγικά, η εταιρεία φέτος ευνοείται και από τη συγκυρία. Οι συνθήκες που επικρατούν φέτος, συμβάλλουν ώστε η εταιρεία να εμφανίσει σημαντικά μειωμένες δαπάνες.
Λόγω της μείωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος αναμένεται σημαντική μείωση της καθαρής δαπάνης για αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2019, ενώ μηδενική θα είναι και η επιβάρυνση από το μηχανισμό των ΝΟΜΕ.
Παράλληλα αναμένεται μείωση δαπανών για δικαιώματα εκπομπών CO2 σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2019, και λόγω των χαμηλότερων τιμών καυσίμων αναμένεται μείωση της δαπάνης για φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα.
Μειωμένες θα είναι και οι δαπάνες μισθοδοσίας λόγω των συνεχιζόμενων αποχωρήσεων από τα προγράμματα εθελούσιας που εφαρμόζονται.
Η προοπτική
Ελεύθερη βαρών και μπροστά σε ένα 2021 γεμάτο προοπτική, από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την έξοδο στις αγορές, από την πώληση του 49% ΔΕΔΔΗΕ ακόμη και από την ενδεχόμενη επιτυχία της στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν είναι καθόλου παράξενο, που η μετοχή της εταιρείας αποτελεί στόχο μεγάλων θεσμικών επενδυτών και hedge funds όπως οι Allianz Global Investors, οι αμερικανικές Bell Rock Capital και Helm Investment Partners, τις βρετανικές Bluecrest Capital Management και Polygon, την καναδική Fiera Capital, την γερμανική Zenon ή την Prince Street Capital.
Καταλύτης στη ρευστότητα της ΔΕΗ και η πορεία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, σχετικά με το αίτημα για ετήσια αποζημίωση 200 εκατ ευρώ για την τριετία 2021-2023 για τη λειτουργία των ζημιογόνων λιγντικών μονάδων.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά – Tι χάνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Γαλλία και Ιταλία - Τουλάχιστον 2 νεκροί
- Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση Αρμενίων για τα τεκταινόμενα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
- Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος: Επιχειρηματική «όαση» αξίας 95 εκατ. στήνει στην Αίγυπτο η Orange Be Global
- Νέα απώλεια βαθμών η Σίτι
- Συνέχεια κινητοποιήσεων αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των μαθητών
- Tweet Τραμπ απ'το νοσοκομείο: Με τη βοήθεια των γιατρών, αισθάνομαι καλά
- Πακιστανοί κατηγορούμενοι για την άγρια δολοφονία μητέρας-κόρης έπειτα από 13 χρόνια
- Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος για τον κορονοιό που “μπήκε” στον Λευκό Οίκο
- Κικίλιας: Τέλος του 2020 θα έχουμε 1.200 ΜΕΘ και ΜΑΦ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά – Tι χάνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου
- Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος: Επιχειρηματική «όαση» αξίας 95 εκατ. στήνει στην Αίγυπτο η Orange Be Global
- Αύριο η Νέα ΔΕΗ: Πράσινη, έξυπνη, ευέλικτη, κερδοφόρα και με νέο λογότυπο-Τι αλλάζει
- Shirley Chisholm: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα που εκλέχθηκε στο Κογκρέσο και έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ
- Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter: Είμαι καλά με τη βοήθεια των γιατρών
- Γαλλία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων- 16.972 νέα και 49 θάνατοι

- Τελευταία Νέα Mononews
- Αύριο η Νέα ΔΕΗ: Πράσινη, έξυπνη, ευέλικτη, κερδοφόρα και με νέο λογότυπο-Τι αλλάζει
- Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος: Επιχειρηματική «όαση» αξίας 95 εκατ. στήνει στην Αίγυπτο η Orange Be Global
- Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά – Tι χάνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου
- Shirley Chisholm: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα που εκλέχθηκε στο Κογκρέσο και έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ
- Γαλλία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων- 16.972 νέα και 49 θάνατοι
- Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter: Είμαι καλά με τη βοήθεια των γιατρών
- Τσαβούσογλου: Μην τολμήσει η Ε.Ε να μας επιβάλει κυρώσεις
- Προκρίθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον επόμενο γύρο του Ρολάν Γκαρός
- Τι να παραλείψετε από το βιογραφικό σας αν θέλετε όντως να το διαβάσουν
- Χικμέτ Αλίεφ: Η Δύση να μείνει μακριά- Παράνομο να βρίσκονται ξένοι δημοσιογράφοι σε κατεχόμενες περιοχές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βρετανία:12.872 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες
- Β. Κικίλιας- Μεσσηνία: Στο τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 ΜΕΘ και ΜΑΦ με μόνιμο προσωπικό
- Μαθητικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή…
- Γηροκομείο Άγ. Παντελεήμονα: Αρνείται ότι έσπειρε τον κορονοϊό ο νοσηλευτής
- Συνέχεια των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών
- Προσωπάρχης Λ. Οίκου: «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ καλά, οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι»
- Ο Τράμπ με tweet καθησύχασε τους πολίτες για την υγεία μου μέσα από το νοσοκομείο
- Συνέχεια κινητοποιήσεων αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των μαθητών
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Γαλλία και Ιταλία - Τουλάχιστον 2 νεκροί
- Ένας νεκρός σε σύγκρουση οχημάτων στη Θεσσαλονίκη