Ασταμάτητη η κούρσα ανόδου των τιμών των ακινήτων – Έως 10% ακριβότερες οι νεόδμητες κατοικίες

Σημάδια ανάκαμψης, που μεταφράζονται σε… σπασμένα φρένα για τις τιμές, δείχνει ο εγχώριος κλάδος των ακινήτων, από τα παλιά διαμερίσματα μέχρι τα καταστήματα στις ακριβές εμπορικές πιάτσες.

Την ανιούσα, με θετικό πρόσημο και ποσοστό 8,6% πήραν οι τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2022 ήταν διψήφια (10,3%) για τα διαμερίσματα που χτίστηκαν την τελευταία πενταετία και 7,4% για τα παλαιά. Αν και

η σύγκριση αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2021 η μέση αύξηση των τιμών ήταν 7,9% για τα νέα διαμερίσματα και 7% για τα παλιά.

Το μέσο όρο ανέβασε η Αθήνα, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,7%. Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις είδαν τα διαμερίσματα ακριβότερα κατά 8,3% και 8,2% αντίστοιχα. Σε όλες τις αστικές περιοχές οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021 κατά 9,2%, ενώ για το 2021 η μέση ετήσια αύξηση είχε διαμορφωθεί στο 7,8%.

Πρόσφατα στοιχεία του Spitogatos φανερώνουν πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν στους νομούς Λάρισας (13,7%), Τρικάλων (7,7%) και Λευκάδας (7,5%), καθώς και στα νότια προάστια της Αθήνας (7%). Περισσότερο φουσκωμένα ήταν τα ενοίκια στα βόρεια (11,1%) και ανατολικά προάστια της Αθήνας (9,3%), στην υπόλοιπη Αττική (9,3%), και στους νομούς Χανίων (7%) και Φθιώτιδας (6,8%).

Η αποκέντρωση φέρνει αυξήσεις στα ενοίκια

Όπως είναι φυσικό, η Αττική οδηγεί την αυξητική τάση, με το Νέο Φάληρο (27,6%), τα Καμίνια (18,2%), τα Ιλίσια (16,9%), τα Βριλήσσια (16,6%) και τα Σεπόλια (16%) να γράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή πώλησης, ενώ οι τιμές ενοικίασης δείχνουν… αποκέντρωση. Χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στις Αχαρνές (17,8%), στη Φιλοθέη (17,7%), στο Νέο Ψυχικό (16,9%), στη Νέα Μάκρη (16,8%) και στην Αρτέμιδα (16,5%).

Από την κούρσα ανόδου δε θα μπορούσαν να αποβιβαστούν τα πολυτελή ακίνητα. Στοιχεία της Greece Sotheby’s International Realty, οι τιμές καταγράφουν διψήφια αύξηση (της τάξης του 10,3%) τον φετινό Μάιο, καθώς κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5.200 έως 7.700 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στην Αθήνα τα πολυτελή ακίνητα του κέντρου πωλούνται έναντι 5.100 έως 7.700 ευρώ το τ.μ. (+10,40%), στα νότια προάστια από 6.000 έως 8.900 ευρώ/τ.μ., τιμή αυξημένη κατά 10,6%, ενώ στα βόρεια οι τιμές ξεκινούν από 2.950 και φτάνουν τα 5.950 ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε άνοδο της τάξης του 8,9% σε ετήσια βάση.

Μεγαλύτερα γραφεία ζητούν οι επιχειρήσεις

«Σιγουριά» των ενοικιαστών για το οικονομικό κλίμα, παρά τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, αντικατοπτρίζει η απορρόφηση 35.000 τ.μ. γραφειακών χώρων στην Αθήνα, το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το κέντρο και η βορειοανατολική Αθήνα είναι οι πιο ελκυστικές αγορές, ενώ η ζήτηση μεταφράζεται σε περισσότερα τετραγωνικά, σε γραφεία 750 τ.μ. από 600 τ.μ. που ήταν το 2021. Οι περισσότεροι ενοικιαστές προέρχονται από το δημόσιο και τον κλάδο τεχνολογίας. Στις σημαντικότερες επενδύσεις συγκαταλέγονται η εξαγορά του κτιρίου του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά από τη γερμανικό fund ehret+klein και η αγορά 10 στεμμάτων της Εκκλησίας των Ιεχωβάδων από την Prodea, στο Μαρούσι.

Αυτά είναι στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius, οι αναλυτές της οποίας εκτιμούν ότι το δεύτερο εξάμηνο η επενδυτική δραστηριότητα θα είναι ακόμα εντονότερη, αν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και οι διεθνείς οικονομικές συνέπειες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δυναμική. «Οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πρόκληση του σημαντικά αυξημένου πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους κατασκευής. Επιπλέον, οι ελλείψεις υλικών και προσωπικού στα εργοτάξια ενδέχεται να αναβάλουν την ολοκλήρωση των έργων γραφείων».

Τα μηνιαία μισθώματα στο κέντρο της Αθήνας έφτασαν το πρώτο τρίμηνο τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως και στα βόρεια προάστια. Στα νότια τα ενοίκια άγγιξαν τα 20 ευρώ, ενώ στην ανερχόμενη περιοχή του Πειραιά, τα 18 ευρώ. Υπό κατασκευή είναι 123.900 τ.μ. γραφείων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δρομολογούνται έργα 203.000 τ.μ., εκ των οποίων τα μισά (99.000 τ.μ.) στα νότια προάστια.

Με εγκαίνια σε Μύκονο και Αθήνα συντηρούνται τα ενοίκια στο λιανεμπόριο

Ενθαρρυντικά τα σημάδια και για τα καταστήματα, με μοχλό τις προνομιακές τοποθεσίες. Τα εγκαίνια του πρώτου τριμήνου 2022 περιλαμβάνουν το νέο κατάστημα της γαλλικής μάρκας καλλυντικών Sephora στα Ματογιάννια της Μυκόνου, το άνοιγμα της Calvin Klein στην Πάτρα και το νέο κατάστημα Molton Brown στην Κηφισιά. Η Athletic Brand Buzz άνοιξε κατάστημα στον Πειραιά και το Zakcret νέο κατάστημα στα Ιωάννινα, ενώ η Diane Von Fürstenberg ανακοίνωσε τα εγκαίνια νέου καταστήματος στη Γλυφάδα. Στη λίστα είναι τα σούπερ μάρκετ της Carrefour που φέρνει στην Ελλάδα ο όμιλος Νίκου Βαρδινογιάννη.

Σε αριθμούς, η κινητικότητα στο retail μεταφράζεται σε ενοίκια 270 ευρώ το τετραγωνικό στην Ερμού, 95 ευρώ στο Κολωνάκι, 130 ευρώ στη Γλυφάδα, 110 ευρώ στην Κηφισιά, 75 ευρώ στον Πειραιά, 125 ευρώ στην Τσιμισκή, 75 ευρώ στην Πάτρα και 90 ευρώ στο Ηράκλειο Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα