Άρθρο παρέμβαση: Γιατί το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει τώρα μεγαλύτερη σημασία

Σε μία περίοδο που το ζήτημα των ανατιμήσεων στην αγορά, βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της πολιτικής αντιπαράθεσης όσο και του προβληματισμού της κοινωνίας για το… περιβόητο καλάθι της νοικοκυράς, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι που ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις τροφίμων – δύο φορές από την αρχή του Σεπτεμβρίου- αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Βεβαίως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε στη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις προμηθειών, στο πλαίσιο των

ενεργειών της «task force» για τον συγκεκριμένο κλάδο, η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί ότι θα συσταθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Προτού καν δηλαδή ξεκινήσει διεθνώς το ράλι ανατιμήσεων. Εξάλλου εκείνο που ελέγχει η Επιτροπή είναι εάν στις αγορές που εξετάζει υπάρχει καρτέλ και παραβατικές συμπεριφορές όχι δηλαδή τις αλλαγές μεμονωμένα στις τιμές.

Εξάλλου τα αποτελέσματα τέτοιων ελέγχων αργούν να βγουν. Κι αυτό γιατί σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως συμβαίνει και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι διαδικασίες στις έρευνες είναι πολύπλοκες και μέχρι να βγει η τελική απόφαση περνάει καιρός.

Ωστόσο η διενέργεια εντατικών επιτόπιων ελέγχων και μάλιστα από μία Ανεξάρτητη Αρχή, μπορεί από τη μία πλευρά να λειτουργήσει αποτρεπτικά για επιχειρήσεις που… έχουν διάθεση για παραβατικές συμπεριφορές, από την άλλη δίνουν την αίσθηση στους καταναλωτές ότι υπάρχει δυνατότητα κινήσεων ώστε να προβλεφθούν τα δυσάρεστα φαινόμενα στην αγορά.

Οι έλεγχοι της Επιτροπής πάντως τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας – και αυτό έχει τη δική του σημασία καθώς βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας- έχουν αυξηθεί ραγδαία. Με τον Ιωάννη Λιανό επικεφαλής της Επιτροπής, αυξήθηκαν κατά 43% μεταξύ 2019-2020 και κατά 35% μεταξύ 2020- 2021. Παράλληλα μειώθηκαν και οι χρόνοι των υποθέσεων από 8 χρόνια κατά μέσο όρο, περίπου στον 1,5 χρόνο.

Ακόμη και με χρονοβόρες διαδικασίες λοιπόν, ακόμη κι αν η διενέργεια ελέγχων δεν σημαίνει ότι υπάρχει απαραίτητα παράβαση από τις επιχειρήσεις, οι έλεγχοι αυτοί έχουν μεγαλύτερη σημασία εν μέσω ανησυχιών και προβληματισμού για φαινόμενα ακρίβειας στην αγορά. Πόσο μάλλον όταν στους δύο πρόσφατους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού – την πρώτη σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις προμήθειας και τη δεύτερη σε Ένωση Επιχειρήσεων – οι αγορές που ελέγχονται είναι των δημητριακών, του γάλακτος, του καφέ, των μαρμελάδων, των ροφημάτων και των τυριών. Προϊόντων δηλαδή που πρωταγωνιστούν στο καθημερινό «καλάθι» του καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστικό – Λιανός στο mononews: Τι ελέγχους διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αγορά
Keywords
Τυχαία Θέματα