Αποκαλυπτικό: «Έκρηξη» πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο – Ποια προϊόντα πέτυχαν τη μεγαλύτερη αύξηση

Με… φόρα ξεκίνησαν και τη νέα χρονιά τα σούπερ μάρκετ, τα οποία συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, οι πωλήσεις στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 18,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διατήρησαν τη δυναμική που ανέπτυξαν κατά την περσινή χρονιά. Η παράταση του δεύτερου lockdown μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου μήνα ευνόησε την κατανάλωση στο σπίτι και κατ’ επέκταση τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες αναδεικνύονται λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στους «μεγάλους κερδισμένους» του Covid-19.

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες, τα τρόφιμα και ποτά παρουσίασαν άνοδο 21,1%, τα φρέσκα χύμα προϊόντα επι ζυγίω 11,6%, τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού (καθαριστικά κα.) 18,2%, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και περιποίησης 8,6% και τα προϊόντα bazaar (π.χ. οικιακές συσκευές, βιβλία) 28,5%. Η μεγάλη αύξηση στα προϊόντα bazaar αποδίδεται στην ευκολία που προσφέρουν τα σούπερ μάρκετ στους καταναλωτές, τη στιγμή που το υπόλοιπο λιανεμπόριο εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών.

Η παραπάνω σύγκριση γίνεται με μια περίοδο όπου οι συνθήκες ήταν ακόμα ομαλές, αφού το πρώτο lockdown λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας επιβλήθηκε πέρυσι τον Μάρτιο. Από την άλλη πλευρά, παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου επισημαίνουν πως παραμένει ερώτημα πως θα εξελιχθεί η κατανάλωση μετά την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης και εάν τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να εμφανίσουν αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σπεύδουν επίσης να επισημάνουν πως μπορεί τα σούπερ μάρκετ αυτή την περίοδο να έχουν αυξημένα έσοδα, ωστόσο την ίδια ώρα έχουν και αυξημένα έξοδα που προκύπτουν από τη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως λένε, μόνο οι μεγάλες αλυσίδες προχώρησαν σε περίπου 7.000 νέες προσλήψεις εργαζομένων μετά τον Μάρτιο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών ενώ παράλληλα συνεχίζουν να δαπανούν χρήματα για μάσκες και αντισηπτικά, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του προσωπικού τους. Υπολογίζεται πως το έξτρα κόστος που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους από τη διαχείριση της πανδημίας σε ετήσια βάση ξεπερνάει τα 160 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων* την περσινή χρονιά διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 8,7% σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υψηλότερη ετήσια μεταβολή τουλάχιστον της τελευταίας δεκαπενταετίας.

*σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen, (αίθουσες άνω 100 τ.μ. στην ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, συμπεριλαμβομένων και των Discounters)

Διαβάστε επίσης

Σούπερ μάρκετ: Σε «υψηλές ταχύτητες» το εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων

Σούπερ μάρκετ: Οι «τρελές» πωλήσεις, η νέα πρόταση του efood και η σφήνα των Ρώσων

Λιανεμπόριο: Προετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα» – Ισχυρή ζήτηση για λύσεις «click & collect»

Keywords
Τυχαία Θέματα