Από τη Σελήνη στη Γη! Προς πώληση μετεωρίτης αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων

23:43 7/5/2020 - Πηγή: Mononews

Ζυγίζει 13,5 κιλά, αστράφτει σαν να είναι φτιαγμένο από πολλούς, μικρούς καθρέφτες και δεν μοιάζει με τίποτε άλλο επί της Γης! Ακριβώς, γιατί δεν προέρχεται από την Γη αλλά από την Σελήνη! Πρόκειται για έναν σεληνιακό μετεωρίτη, τον πέμπτο σε μέγεθος από όσους έχουν βρεθεί στη Γη και μάλλον τον μεγαλύτερο, που προσφέρεται για πώληση αυτή τη στιγμή. Γιατί, ναι, ο μετεωρίτης αυτός πωλείται. Περί τα δύο εκατομμύρια δολάρια για όσους ενδιαφέρονται και συγκεκριμένα μέσω ιδιωτικής πώλησης από τους Christie’s. Άλλωστε είναι και πολύ μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη σεληνιακή πέτρα έφεραν μαζί τους

οι αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος «Apollo».

Ο εν λόγω σεληνιακός μετεωρίτης, γνωστός ως NWA 12691, έπεσε στη Γη, ύστερα από τη σύγκρουση της Σελήνης με έναν αστεροειδή ή κομήτη.  Ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης ο μετεωρίτης εκτοξεύθηκε από την επιφάνεια της Σελήνης και έπεσε στη Γη κάπου στην Δυτική Σαχάρα, στα σύνορα μεταξύ Αλγερίας και Μαυριτανίας. ΄Αγνωστο όμως πότε συνέβη αυτό. Μπορεί πριν από εκατοντάδες, μπορεί και πριν χιλιάδες χρόνια. Έχει αποδειχθεί μάλιστα, ότι από το συγκεκριμένο γεγονός προέκυψαν τουλάχιστον 30 γνωστοί, σεληνιακοί μετεωρίτες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι σεληνιακοί μετεωρίτες σχηματίζονται από τις περιοχές κοντά στην επιφάνεια της Σελήνης, που είναι γνωστές ως σεληνιακός ρεγκόλιθος και αποτελούνται από έναν συνδυασμό ορυκτών, που είναι σπάνια ή άγνωστα στη Γη.

Δεν προκαλεί έκπληξη έτσι, το γεγονός, ότι οι σεληνιακοί μετεωρίτες είναι από τις πιο σπάνιες «πέτρες» που βρίσκονται στον πλανήτη μας. Να σημειωθεί, ότι εκτός από τα περίπου 400 κιλά βράχων από τη Σελήνη, που έφεραν αστροναύτες του  «Απόλλωνα» στη δεκαετία του ΄60 και του ΄70, υπάρχουν ακόμη, μόνο 650 κιλά γνωστών σεληνιακών μετεωριτών.

Ο NWA 12691 ανακαλύφθηκε εκεί όπου έπεσε, στη Βόρεια Αφρική από έναν ανώνυμο ερευνητή πριν από δύο χρόνια και αργότερα μπήκε στη διάσημη συλλογή του Λόρενς Στίφλερ, ενός από τους σημαντικότερους συλλέκτες μετεωριτών στον κόσμο.

Και όπως λέει ο επικεφαλής  του τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Ιστορίας των Christie’s, Τζέιμς Χίσλοπ η επίσημη ταξινόμηση και δημοσίευση αυτού του μετεωρίτη έγινε από τον δρ. Τονι Ίρβινγκ, κορυφαίο ειδικό στον κόσμο στην ταξινόμηση των σεληνιακών μετεωριτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα