Από τα ψηλά στα χαμηλά το πετρέλαιο, έκλεισε με βουτιά 9% – Πάρτι για τον χρυσό, με άλμα σε υψηλά επτά ετών

22:42 9/4/2020 - Πηγή: Mononews

Ο αρχικός ενθουσιασμός για την συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου έδωσε τη θέση της στην απογοήτευση, καθώς έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, με την αγορά να κλείνει με ισχυρές απώλειες.

Ο χώρες του OPEC+ συμφώνησαν στην προσωρινή μείωση τους επόμενους μήνες για 10 με 11 εκατ, βαρέλια την ημέρα (και όχι 20 εκατ. όπως έκαναν λόγο οι αρχικές διαρροές), με την προϋπόθεση πως θα συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, με κυριότερη

τις ΗΠΑ, σε αντίστοιχη μείωση σε 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Μάλιστα η μείωση θα περιοριστεί μετά από 2-3 μήνες σε 8 εκατ. βαρέλια αρχικά και αργότερα σε 6 εκατ. βαρέλια, ενώ από τη συμφωνία εξαιρούνται το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.

Έτσι, ενώ αρχικά οι αγοραστές έδειχναν να κερδίζουν τη μάχη ανεβάζοντας τις τιμές έως το +12%, στη συνέχεια η απογοήτευση επικράτησε με τις τιμές να κλείνουν τελικά με βουτιά άνω του 9%.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε με πτώση 9,29% στα 22,76 δολάρια το βαρέλι, παρά το γεγονός πως ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και το +12%, πάνω από τα 28,3 δολάρια. Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Ιουνίου για το Brent ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο Λονδίνο με πτώση 4,5% στα 31,35 δολάρια το βαρέλι. Ενδοσυνεδριακά, είχε φτάσει έως τα 36,40 δολάρια με άνοδο άνω του 10%.

Αντίθετη πορεία είχε το συμβόλαιο του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ο χρυσός πήρε ώθηση από το νέο πακέτο δανειακών μέτρων της FED ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων, με το συμβόλαιο Ιουνίου να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012. Ειδικότερα το συμβόλαιο Ιουνίου σημείωσε άνοδο 4,1%, κλείνοντας στα 1.752,80  δολάρια ανά ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός έκλεισε με κέρδη 7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα