Από πότε, αλήθεια, είναι γερμανική η «Pitsos»;

Για απόφαση που είχε ληφθεί ήδη από το 2017 κάνει λόγο η BSH (BOSCH – SIEMENS HAUSGERATE GmbH) σχολιάζοντας τον τερματισμό λειτουργίας του εργοστασίου της «Pitsos» στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2021.

Η γερμανική εταιρεία απαντώντας στο mononews.gr επισημαίνει πως είχε ανακοινώσει από τις 31/7/2018 την παράταση της λειτουργίας της

παραγωγικής μονάδας της Αθήνας έως τις αρχές του 2021, σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως η λειτουργία μέχρι και τις αρχές του 2021 επεκτάθηκε επιτυχώς, σημειώνοντας πως από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μέχρι και τις αρχές του 2021 έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγής της προϊοντικής σειράς IC4 EVO από την Τουρκία, όπου αρχικά ήταν σχεδιασμένο, στο εργοστάσιο της Αθήνας. Σπεύδει ωστόσο να πει πως «κάθε παραγωγική μονάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες παραγωγής προϊόντων», τονίζοντας πως «εφόσον τα προϊόντα κλείσουν τον κύκλο τους, και σε συνδυασμό με πολλούς παράγοντες, είναι πιθανόν μία παραγωγική μονάδα να μην μπορεί να υποστηρίξει πλέον νέες παραγωγές». Μια αναφορά που απαντά εμμέσως στους εργαζομένους που υποστηρίζουν πως η μονάδα της Pitsos είναι κερδοφόρα και ιδιαίτερα αποδοτική.

Τα πρώτα δημοσιεύματα για το κλείσιμο του εργοστασίου της «Pitsos» στου Ρέντη είδαν το φως της δημοσιότητας το 2017. Κι όμως… Το θέμα, για κάποιους, πήρε διαστάσεις (απέκτησε μάλιστα και πολιτικές!) σήμερα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, σαν να μην υπήρχε. Και σαν να αγνοούσαν ότι πρόκειται για απόφαση μιας πολυεθνικής εταιρείας και ότι τα προηγούμενα χρόνια -ιδίως την περίοδο της κρίσης- έκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, από το 2011 έως τον Αύγουστο του 2017 από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο διαγράφηκαν 299.842 επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα συστάθηκαν 236.265 επιχειρήσεις με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 63.477 επιχειρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τις θέσεις εργασίας που χάνονται και που ευχή όλων θα ήταν να διατηρηθούν. Η αλήθεια είναι, όμως, σε κάθε περίπτωση, ότι η «Pitsos» ανήκει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κάτι λιγότερο από μισό αιώνα, στον όμιλο μίας πολυεθνικής εταιρείας, έχοντας φύγει από τα ελληνικά χέρια το… 1977!

Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο ίδιο το site της «Pitsos», η εταιρεία ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε., που γεννήθηκε το 1865 από την ομώνυμη οικογένεια, με σκοπό την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου, εξαγοράστηκε από την BOSCHSIEMENS HAUSGERATE GmbH και τη SIEMENS A.E. HELLAS το 1977. Μια εξαγορά που ήρθε τρία χρόνια μετά την έναρξη συνεργασίας της με τη Siemens Α.Ε.. Και το 1978, μάλιστα, η εταιρεία πλασάρεται πλέον ως «ευρωπαϊκή ποιότητα και ελληνικές τιμές»: «Κλίμα ευρωπαϊκό έρχεται και κυριαρχεί στην κουζίνα με τις εξελιγμένες Ευρωσυσκευές ΠΙΤΣΟΣ. Συνώνυμες της εγγύησης, της σιγουριάς και της ποιότητας. Γιατί ΠΙΤΣΟΣ σημαίνει εμπιστοσύνη στις οικιακές συσκευές».

Ο φούρνος είναι πλέον… ευρωφούρνος.

Το 1996 η εταιρεία μετονομάζεται σε BSP Α.Β.Ε και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε.

.

Το θέμα του κλεισίματος του εργοστασίου της «Pitsos» στην Ελλάδα ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τις καταγγελίες των εργαζομένων της, ότι η BSH δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Το θέμα ετέθη, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα του υπουργού, Άδ. Γεωργιάδη, υπ’ όψιν και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, κ. Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ λέγεται πως ζήτησε και από την εταιρεία να επανεξετάσει τη στάση της.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σπεύδουν πάντως να χαμηλώσουν τις προσδοκίες αναφορικά με τις επαφές που πραγματοποιούνται με την γερμανική εταιρεία, λέγοντας πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναστραφεί η απόφασή της καθώς πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση ήδη από το 2017.

Μια απόφαση που κανείς δεν κατάφερε να αλλάξει…

Keywords
Τυχαία Θέματα