Ανοίγει ο δρόμος για τις επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς με νέο σύστημα αδειοδότησης των κεραιών

Το πολυαναμενόμενο από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους νομοσχέδιο που επιλύει το πρόβλημα της αδειοδότησης των κεραιών βελτιώνοντας τις διαδικασίες για την υλοποίηση των δικτύων νέας γενιάς, βρίσκεται κοντά στην κατάθεσή του στη βουλή, ως τμήμα του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που έχει συντάξει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του πρώην υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και το οποίο σε μεγάλο βαθμό υιοθετείται από την σημερινή κυβέρνηση

(υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Με τις διατάξεις του επιχειρείται η επίλυση του αδειοδοτικού ζητήματος των κεραιών αλλά και του προβλήματος με τις υφιστάμενες κεραίες που δεν έχουν πλήρως αδειοδοτηθεί και για τις οποίες εκκρεμούν ακροάσεις στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Βασική καινοτομία του νέου συστήματος αδειοδότησης των κεραιών αποτελεί η ρύθμιση με βάση την οποία η μέχρι τώρα άδεια από τις πολεοδομίες θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά από το Ηλεκτρονικό Σύστημα για τις άδειες δόμησης, e-Άδειες, του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των κεραιών προκαλούνται από τις Περιφέρειες.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις ο επιβλέπων μηχανικός υποχρεούται να υποβάλει στο Ηλεκτρονικό Σύστημα e-Άδειες αίτημα για έλεγχο των δομικών κατασκευών κεραίας 10 τουλάχιστον ημέρες πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών. Η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), αφού ενημερωθεί για το αίτημα, διαβιβάζει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του μέσα σε 24 ώρες, στη Διεύθυνση Ελέγχου Δόμησης – Περιφερειακό Παρατηρητήριο της οικείας Περιφέρειας, το οποίο ορίζει αυθημερόν ελεγκτή δόμησης, ύστερα από ηλεκτρονική κλήρωση από το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης. Αν παρέλθει άπρακτο το χρονικό διάστημα των 24 ωρών, τεκμαίρεται ότι η Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) δεν έχει παρατηρήσεις ως προς τα στοιχεία του αιτήματος, το οποίο δρομολογείται περαιτέρω αυτόματα στο σύστημα.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι πάροχοι οφείλουν να υποβάλλουν στην ΕΕΤΤ, εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου κατάλογο με τις υφιστάμενες κατασκευές κεραιών με σαφή και συγκεκριμένη αναφορά του υφιστάμενου αδειοδοτικού πλαισίου που τις διέπει, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησής τους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ή την απόρριψη της αιτούμενης άδειας ή την πάροδο της προθεσμίας που τίθεται αναστέλλεται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων ή οι τυχόν επιβληθείσες κυρώσεις ή η κατεδάφιση αυτών.

Προβλέπει ακόμη τη δημιουργία πάρκων κεραιών και θέσπιση Εθνικού παρατηρητηρίου Η/Μ πεδίων στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τον έλεγχο της τήρησης ορίων ασφαλούς έκθεσης στα πεδία.

Στο άρθρο για τις οργανωμένες εκτάσεις υποδοχής κατασκευών κεραιών (πάρκα κεραιών) προβλέπεται ότι διαχειριστής αναλαμβάνει δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας, ο οποίος ρυθμίζει την οργάνωση και τη συντήρηση, καθώς και τη γενική εποπτεία του πάρκου και ο οποίος διαθέτει κατάλληλη εμπειρία και μέσα. Κατάλληλη θεωρείται η εμπειρία που έχει αποκτηθεί είτε στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, είτε και στον τομέα διαχείρισης οργανωμένων υποδοχέων δραστηριοτήτων. Η διοίκηση, η διαχείριση και η λειτουργία του πάρκου κεραιών ρυθμίζεται από Κανονισμό λειτουργίας που καταρτίζεται από τον εκάστοτε φορέα διαχείρισης. Με τον Κανονισμό λειτουργίας ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα επί των κεραιοσυστημάτων, καθώς και επί των κοινόχρηστων χώρων, υποδομών και εγκαταστάσεων, εφόσον υφίστανται, οι όροι και περιορισμοί που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, οι απαιτούμενες δαπάνες για τη λειτουργία του πάρκου, η ενδεχόμενη αμοιβή του διαχειριστή, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Ακόμη, στην Ε.ΕΑ.Ε. δημιουργείται το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (Ε.Π.Η.Π.), που έχει ως σκοπό τον διαρκή έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, μέσω ενός διασυνδεδεμένου συστήματος σταθμών επεξεργασίας και σταθερών, κινητών και φορητών σταθμών μέτρησης των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ονομαζόμενο «Δίκτυο», με στόχο τη διαρκή ενημέρωση του κοινού.

The post Ανοίγει ο δρόμος για τις επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς με νέο σύστημα αδειοδότησης των κεραιών appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα