Αναβρασμός στις τράπεζες για τους εργαζομένους που θα στελεχώσουν τα SPVs

Να διατηρήσουν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα είναι το κυρίαρχο αίτημα σήμερα για τους εργαζόμενους που πρόκειται να στελεχώσουν τα οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) τα οποία και θα αναλάβουν πολύ σύντομα τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ο νόμος που επιτρέπει την απόσχιση των NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) από το ενεργητικό των τραπεζών και την μεταφορά τους σε SPV έχει ψηφιστεί από μήνες. Ωστόσο υπάρχει ένα «παραθυράκι», διότι ναι μεν θα αποσχιστούν τώρα τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, όμως πίσω θα μείνουν

τα «καθαρά» δάνεια, που ενδεχομένως κάποια στιγμή θα «γεννήσουν» νέα «κόκκινα».

Το κατά πόσο θα διατηρήσουν την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου είναι έωλο και σίγουρα δύσκολο, διότι θα στελεχώσουν εταιρείες ΑΕ και όχι τράπεζες.

Βέβαια θα έχουν άλλα οικονομικά κίνητρα. Τόσο για να αποχωρήσουν από τις τράπεζες και να στελεχώσουν τις εταιρείες όσο και σε επίπεδο bonus καθώς δεν θα υφίστανται οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα για τις τράπεζες.

Απόσχιση όμως «κόκκινων» δανείων, σημαίνει ότι θα μεταφερθούν και χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι στις νέες εταιρείες διαχείρισης τους.

Αναζητούν τη χρυσή τομή

Ηδη η κυβέρνηση -ο αρμόδιος υπουργός για τα χρηματοπιστωτικά, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ξεκινά συζητήσεις άμεσα-, αναζητά να βρεθεί η χρυσή τομή καθώς τα SPV θα αποτελέσουν το βαρύ πυροβολικό την επόμενη 10ετία, στην επιχείριση απάλειψης από το πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας των «κόκκινων».

Μάλιστα στις 3 Ιουνίου αμέσως μετά τις εκλογές ξεκινά το σχέδιο απόσχισης της μονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων RBU (Recoveries Business Unit) της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία απασχολούνται 1.200 εργαζόμενοι.

Στο νέο SPV –που θα συσταθεί και με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή- θα μεταφερθούν προβληματικά δάνεια (NPEs) 25 δισ. ευρώ. Το όχημα θα αναλάβει να «τρέξει» ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και επικεφαλής του Piraeus Legacy Unit.

Προβάδισμα στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει η Eurobank, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο του μετασχηματισμού της και ήδη έχει δεχθεί μη δεσμευτικές προσφορές από τρία fund για την απόκτηση ποσοστού μέχρι 80% της FPS, της εταιρείας διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων της.

Του νέου σχήματος θα ηγηθεί ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, και επικεφαλής του Troubled Asset Group της τράπεζας, ενώ θα στελεχωθεί με 1.000 εργαζόμενους (οι 600-700 απασχολούνται ήδη στην FPS).

Σε πιο πρώιμο στάδιο είναι οι ανάλογες διαδικασίες στις τράπεζες Εθνική και Alpha.

Οι συζητήσεις -διερευνητικές- έχουν ξεκινήσει και στις δύο τράπεζες οι τόνοι όμως παραμένουν χαμηλοί και είναι δεδομένη η αναταραχή στους κόλπους των εργαζομένων.

Από την πλευρά της, ο ΟΤΟΕ προσπαθεί να διαχειριστεί σε όλα τα επίπεδα την επόμενη μέρα του τραπεζικού κλάδου, που φέρνει την πλήρη ανατροπή στα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.

Τα δίκτυα αναμορφώνονται και ψηφιοποιούνται, η ηλεκτρονική τραπεζική κερδίζει έδαφος, τα φυσικά καταστήματα μειώνονται, οι εργαζόμενοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου μέσα από προγράμματα εθελούσιας.

The post Αναβρασμός στις τράπεζες για τους εργαζομένους που θα στελεχώσουν τα SPVs appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα