Αμερικανικές Εκλογές 2020: Live η μεγάλη μάχη μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν

Η ώρα της μεγάλης μάχης των αμερικανικών εκλογών που θα καθορίσουν τον  νέο ένοικο του Λευκού Οίκου για τα επόμενα 4 χρόνια έφτασε.

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν αναμετρώνται προκειμένου να διασφαλίσουν πρώτοι τον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που θα σημάνει τον νικητή των προεδρικών εκλογών. Η μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων αναμένεται αμφίρροπη, καθώς παρά το προβάδισμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καθώς οι διαφορά τους στις

κρίσιμες πολιτείες παραμένει οριακή.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα, η κάθε πολιτεία έχει τον δικό της αριθμό εκλεκτόρων, ανάλογα με τον πληθυσμό της. Έτσι για παράδειγμα η Καλιφόρνια έχει 55 εκλέκτορες ενώ η Αλάσκα 3. Συνολικά εκλέγονται 538 εκλέκτορες, οι οποίοι συγκροτούν το Σώμα των Εκλεκτόρων.

Νικητής των εκλογών είναι ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει πρώτος 270 εκλέκτορες (50%+1).

Στις 48 από τις 50 πολιτείες ισχύει ο νόμος πως ο «ισχυρός τα παίρνει όλα». Κάτι που σημαίνει πως ο νικητής της πολιτείας παίρνει όλους τους εκλέκτορές της. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι πολιτείες της Νεμπράσκα και του Μέιν.

Πότε κλείνουν οι κάλπες

Oι πρώτες πολιτείες στις οποίες έκλεισαν οι κάλπες στις ο2.00 ώρα Ελλάδας (07.00 pm EST) ήταν οι Τζόρτζια (16 εκλέκτορες), Ιντιάνα (11), Κεντάκι (8), Νότια Καρολίνα (9), Βέρμοντ (3) και Βιρτζίνια (13).

Μισή ώρα αργότερα (7:30 pm EST, 02:30 ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι κάλπες στις πολιτείες  Βόρεια Καρολίνα (15), Οχάιο (18), Δυτική Βιρτζίνια (5).

Ακολούθησαν (8 p.m. EST, 3.00 ώρα Ελλάδας) οι πολιτείες των Αλαμπάμα (9),  Κονέκτικατ (7), Ντέλγουέαρ (3), στην Περιφέρεια Κολούμπιας (3),  η Φλόριντα (29), το Ιλλινόις (20), το Μέιν (4), το Μέριλαντ (10), η Μασαχουσέτη (11),  το Μισισίπι (6),  το Μισούρι (10), το Νιου Χαμσάιρ  (4), το Νιου Τζέρσεϊ (14), η Οκλαχόμα  (7), η Πενσιλβάνια (20), το Ρόουντ Άιλαντ (4) και το Τένεσι (11).

Στις 8:30 p.m. EST (3.30 ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι κάλπες στο Άρκανσας (6) ενώ στις 9 p.m. EST (4.00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες στις πολιτείες  Αριζόνα (11), Κολοράντο (9), Κάνσας (6), Λουισιάνα (8), Μίσιγκαν (16), Μινεσότα (10), Νεμπράσκα (5), Νιού Μέξικο (5),  Νέα Υόρκη (29), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα  (3), Τέξας (38), Ουισκόνσιν (10), Ουαϊόμινγκ (3).

Στις 10 p.m. EST (4.00 ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι κάλπες στις  Αϊόβα (6), Μοντάνα (3), Νεβάδα (6), Γιούτα (6).

Στις 11 p.m. EST (5.00 ώρα Ελλάδας) στις  Καλιφόρνια (55), Αϊντάχο (4), Όρεγκον (7),  Ουάσινγκτον  (12).

Στις 00.00 EST (6.00 ώρα Ελλάδας) κλείνουν οι κάλπες στη Χαβάη (4), ενώ στις o1.00 EST (7.00 ώρα Ελλάδας) στην Αλάσκα (3).

Ωστόσο, μερικά κέντρα σε Κεντάκι και Ιντιάνα έκλεισαν νωρίτερα, στις 6.00 pm EST (1.00 ώρα Ελλάδος). Σε αυτά (1% της κάθε πολιτείες) τα αποτελέσματα έδειξαν νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Η μάχη

Με βάση τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων φαίνεται πως:

– Την πολιτεία του Κεντάκι (8 εκλέκτορες)  κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία του Βέρμοντ (3 εκλέκτορες) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την  πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια (5) κερδίζει  ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία της Βιρτζίνια (13) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας (9) κερδίζει ο Ντοναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία της Μασαχουσέτη (11) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Ρόουν Άιλαντ (4) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία της  Αλαμπάμα (9) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία του  Ιλινόις (20) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ (14) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του  Κονέκτικατ (7) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Ντελαγουέρ (3) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Μέριλαντ (10) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Μισισίπι (6) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία του Τένεσι (11) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία της Οκλαχόμα (7) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Tην πολιτεία του Αρκάνσας (6) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία της Ιντιάνα (11) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία της Νέας Υόρκης (29) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Νιού Μέξικο (5) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Γουαϊόμινγκ (3) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία της Βόρειας Ντακότα (3) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία της Νότια Ντακοτα (3) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Στην πολιτεία της Νεμπράσκα, τρεις εκλέκτορες κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία της Λιουισιάνα (8) κερδίζει ο Ντοναλντ Τραμπ.

– Την περιφέρεια της Κολούμπια (3) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Κολοράντο (9) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Κάνσας (6) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία του Μισούρι (10) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ (4) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Αϊντάχο (4) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

– Την πολιτεία της Ουάσινγκτο7ν (12) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία του Όρεγκον (7) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία της Καλιφόρνια (55) κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν.

– Την πολιτεία της Γιούτα (6) κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει 209 εκλέκτορες – Ο Ντόναλντ Τραμπ 118 εκλέκτορες

Δείτε τη μεγάλη μάχη μέσα από το NBC:

Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls

Τα πρώτα exit polls που παρουσίασαν το CNN  και το NBC επικεντρώνονταν στους λόγους για  τους οποίους οι Αμερικανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του CNN, ο βασικός λόγος ήταν η οικονομία της χώρας (34%), κάτι στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ «ποντάρει» για να κερδίσει την αποψινή μάχη.  Ωστόσο ακολουθούσαν με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά τα θέματα των διακρίσεων, της ισότητας και του κορονοϊού, τα οποία ευνοούν την πλευρά των Δημοκρατικών, και τα οποία συνδυαστικά συγκέντρωναν μεγαλύτερα ποσοστά. Σημαντικό ζήτημα ήταν και η ασφάλεια.

Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα του NBC, καθώς στα exit polls σε διάφορες πολιτείες το θέμα της οικονομίας ερχόταν πρώτο, ωστόσο ακολουθούσαν τα θέματα του κορονοϊού, των διακρίσεων, της υγείας και της ισότητας που ευνοούν τον Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, στα exit polls του Politico, ο  Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως επικρατεί. Η ιστοσελίδα παρουσίασε εκτιμήσεις για 13 Πολιτείες.

Σύμφωνα με αυτό, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει με 290 εκλέκτορες έναντι 248 του Τραμπ.

Τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις

Αν και ο Τζο Μπάιντεν φαινόταν να διατηρεί το σαφές προβάδισμα του σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι πιθανότητες του Ντόναλντ Τραμπ έδειχναν να αυξάνονται τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα προγνωστικά των μεγάλων στοιχηματικών εταιρειών, χάρη κυρίως στο ιδιόμορφο εκλογικό σύστημα που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ.

Μάλιστα η BEtfair έδινε έως και 40% πιθανότητα στον Ντόναλντ Τραμπ να νικήσει ξανά τις εκλογές, επαναλαμβάνοντας τον άθλο του 2016 κόντρα στην Χίλαρι Κλίντον, η οποία επίσης προηγούταν στις δημοσκοπήσεις εκείνο τον καιρό.

Ο «ανιχνευτής» δημοσκοπήσεων της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» που λαμβάνει υπόψη έναν μέσο όρο 14 ημερών των δημοσκοπήσεων σε οκτώ αμφίρροπες πολιτείες προέβλεπε πως η Αριζόνα και η Βόρεια Καρολίνα είναι δύο πολιτείες που θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο απόψε, διευκρινίζει το δημοσίευμα της Guardian.

«Πρέπει να προσέξουμε ότι οι δημοσκοπήσεις – ιδίως ορισμένες – υπονόμευσαν σοβαρά τους υποστηρικτές του Τραμπ το 2016. Δεν είμαστε σίγουροι, παρά τις διαβεβαιώσεις, ότι έχουν διορθώσει τη στάση τους. Επιπλέον, μπορεί να υπολογίζουν υπερβολικά την υποστήριξη των Δημοκρατικών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε πολιτειακό επίπεδο:

-Στη Φλόριντα με τους  29 εκλέκτορες Ο Μπάντεν προηγούταν με 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.

-Στην Πενσυλβάνια με τους 20 εκλέκτορες ο Μπάιντεν προηγούταν με 5  ποσοστιαίες μονάδες.

– Στο Οχάιο με τους 18 εκλέκτορες ο Τραμπ προηγούταν με 2 ποσοστιαίες μονάδες.

-Στο Μίσιγκαν με τους 16 εκλέκτορες ο Μπάιντεν προηγούταν με 8 ποσοστιαίες μονάδες.

– Στη Βόρεια Καρολίνα με τους 15 εκλέκτορες ο Μπάιντεν προηγούταν με 1,6 ποσοστιαίες μονάδες.

– Στην Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες 0 Μπάιντεν προηγούταν με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

-Στο Ουισκόνσιν με τους 10 εκλέκτορες ο Μπάιντεν προηγούταν με 7 ποσοστιαίες μονάδες

-Τέλος στην Αϊόβα με τους  6 εκλέκτορες ο Τραμπ προηγούταν  με 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μάχη της Γερουσίας

Πέρα από τη μάχη για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, παράλληλα πραγματοποιούνται και εκλογές τόσο για το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και για το ένα τρίτο της Γερουσίας. Παράλληλα, διενεργούνται και μικρότερες εκλογικές μάχες, για κυβερνήτες σε διάφορες πολιτείες μέχρι και δημοτικές εκλογές και τοπικά δημοψηφίσματα.

Η σημαντικότερη από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις αφορά σίγουρα τη Γερουσία. Μια μάχη που έχει στρέψει πάνω της το βλέμμα των επενδυτών της Wall Street, καθώς οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να αλλάξουν την ισορροπία, κερδίζοντας τον έλεγχο του σώματος. Κάτι που θα έχει σημαντική επίπτωση στις συζητήσεις για το πολυαναμενόμενο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η σημερινή αναμέτρηση για τη Γερουσία, η οποία συνολικά αποτελείται συνολικά από 100 Γερουσιαστές (2 για κάθε μια από τις 50 πολιτείες), αφορά τις 33 έδρες της «δεύτερης κλάσης» (οι εκλογές για τις 33 έδρες της «πρώτης κλάσης» είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2024, ενώ αυτές για τους 34 έδρες της  «τρίτης κλάσης» για τον Νοέμβριο του 2022). Παράλληλα διεξάγονται και άλλες δύο ειδικές εκλογές για θέσεις Γερουσιαστών, μια στην Αριζόνα που αφορά την έδρα που κατείχε ο αποθανών Τζον ΜακΚέιν, και μια στη Τζόρτζια, που κατείχε ο παραιτηθείς Τζόνι Ίσακσον.

Από τις 35 συνολικά έδρες που μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί υπερασπίζονται τις 23 και οι Δημοκρατικοί 12.

Όσον αφορά τις εκλογές για την Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την οποία εκλέγονται σήμερα 435 βουλευτές, οι Ρεπουμπλικανοί για να λάβουν τον έλεγχο του σώματος που μέχρι σήμερα ανήκει στους Δημοκρατικούς θα πρέπει να αυξήσουν τη σημερινή δύναμή τους κατά 21 έδρες.

Διαβάστε ακόμα:

Έκλεισαν οι κάλπες στις πρώτες 6 πολιτείες: Ποιες φαίνεται να κερδίζουν Μπάιντεν και Τραμπ

O Κάνιε Γουέστ ψήφισε για πρόεδρο τον.. εαυτό του – Σε ποιες πολιτείες συμμετέχουν τα ψηφοδέλτιά του

Ντόναλντ Τραμπ: Ούτε που έχω σκεφτεί να ετοιμάσω ομιλία για το αποτέλεσμα των εκλογών

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν μπέρδεψε τις εγγονές του και παρουσίασε στους οπαδούς του τον… νεκρό γιό του

Νέα Υόρκη: Έρευνα της εισαγγελίας για καταγγελίες περί τηλεφωνημάτων σε ψηφοφόρους για να μη ψηφήσουν

Ντόναλντ Τραμπ: Οι Αμερικανοί δικαιούνται να μάθουν την ημέρα των εκλογών τον νικητή

Τρίβουν τα χέρια τους οι «μπούκηδες»: Μακράν το μεγαλύτερο στοιχηματικό γεγονός οι αμερικανικές εκλογές – Τι δείχνουν οι αποδόσεις

ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. πολίτες ψήφισαν εκ των προτέρων

Τραμπ: Έχω ισχυρές πιθανότητες να κερδίσω τις εκλογές

Μπορεί να πείσει η οικονομική πολιτική του Μπάιντεν;

Εκλογές στις ΗΠΑ: Η δημοκρατία μπορεί να αποτύχει ακόμη και στην Αμερική

Keywords
εκλογες, live, εκλογες 2012, exit polls, δημοσκοπηση, σημαίνει, ελλαδα, est, οχάιο, νέα, nbc, exit, cnn, ηπα, betfair, guardian, βουλη, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, προγνωστικα στοιχηματος, εφημεριδα δημοκρατια, Καλή Χρονιά, exit poll, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, exit polls 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, αποτελεσματα, βουλευτες, νικητη, το θεμα, δημοκρατια, εδρα, ηπα, θεμα, κοντρα, οικονομια, σημερινη, ωρα, betfair, cnn, guardian, nbc, εξαιρεσεις, αλασκα, βλεμμα, βορεια, γεγονος, δυναμη, δυτικη, ερευνα, χαβαη, ιδια, ισχυει, ομιλια, ισορροπια, μεξικο, νεα υορκη, νεβαδα, νεμπρασκα, νικη, οκλαχομα, οκτω, οχάιο, πιθανοτητες, πολιτεια, ρολο, σιγουρα, σωμα, τεξας, ωρες, ωρα ελλαδας, ανηκει, ασφαλεια, est, εθνικο, exit, ιδιαιτερα, πακετο, σημαίνει, θεματα, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα