Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: artflyer.net, μοναδικής σύλληψης πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης

Με το artflyer.net , η Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη  φιλοτέχνησε μία μοναδικής σύλληψης πλατφόρμα ή πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης. Αποτελεί per se ιδιοφυές καλλιτεχνικό έργο. Πρόκειται για τη ματιά της επιμελήτριας πάνω στο έργο μεγάλων δημιουργών. Κάτι σαν μετακύλιση και μεταποίηση της δημιουργίας τους μέσα από το βλέμμα και τη γλώσσα της.

Ύστερα από δέκα χρόνια λειτουργίας, το Artflyer απέκτησε τη φυσική στέγη που του άξιζε: Το κηφισιώτικο αρχοντικό που κάποτε ανήκε στον δημοτικιστή καθηγητή Φιλολογίας Παναγή Λορεντζάτο (πατέρα

του Ζήσιμου). Εκεί στεγάζεται σήμερα η πρώτη έκθεση Artflyer. Καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας που συνάντησε και παρουσίασε στην πλατφόρμα της με τον ιδιότυπο τρόπο της, έστειλαν αντιπροσωπευτικά τους έργα.

Ακρίβεια και ποιητικότητα

Τι εστί Artflyer; Πρόκειται για πρόγραμμα καλλιτεχνικών συναντήσεων. Όπως υπογραμμίζεται στην πλατφόρμα, η «Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη συζητά και φωτογραφίζει σημαντικές φιγούρες του πολιτισμού στις οικίες ή στα ατελιέ τους για να αποδώσει με ακριβείς, διεισδυτικές, ακόμη και ποιητικές αναφορές τον βίο και τις εμπειρίες τους».

Διεθνείς δημιουργοί, εικαστικοί, φωτογράφοι, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, επιμελητές και συλλέκτες, ανοίγουν την πόρτα τους σε μία εκ βαθέων συζήτηση με την επιμελήτρια, δημοσιογράφο και καλλιτέχνη.

Μαρία Ιωάννου, Δάκης Ιωάννου μπροστά στο μοναδικό έργο που φιλοτέχνησε στα νιάτα του ο μεγάλος συλλέκτης -παρουσιάζεται στην έκθεσηΠροέκταση της ζωής της

Διότι η Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη παραμένει δεξιοτέχνης της φωτογραφίας. Η ίδια φωτογραφίζει τους διαπρεπείς δημιουργούς και τα έργα τους στα ατελιέ τους. Στην πραγματικότητα το Artflyer αποτελεί προέκταση της ψυχής της, που εξ απαλών ονύχων εμβάθυνε στην αισθητική (τέχνη, μόδα, ντιζάιν) σαν τους μεθοδικούς μελετητές.

Προέκυψε δηλαδή ως φυσικό και γνήσιο επακόλουθο της καθημερινότητάς της. Αφού η Αλεξία παρακολουθεί από κοντά τα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα από ίδιον ενδιαφέρον και ύστερα καταγράφει τις σκέψεις της.

Η γραφή της είχε ξεχωρίσει από νωρίς, όταν στα πρώτα της βήματα έγραφε για τη διεθνή μόδα στην πρώτη έκδοση της ελληνικής Vogue. Πράγματι, το ύφος της από τότε αποτελούσε κράμα ακρίβειας και ποιητικότητας. Πράγμα που απουσιάζει από τις περισσότερες αναφορές και κριτικές στη σύγχρονη τέχνη. Όπου κυριαρχεί η αφηρημένη γραφή, ο βερμπαλισμός, ο ακαδημαϊσμός που απομακρύνεται από την ουσία της δημιουργίας.

Στο επίκεντρο του κόσμου

Το νεοφυές Ίδρυμα στην Κηφισιά αποτελεί προέκταση της artflyer.net. Μέσα στο εξαίσιο νεοκλασσικό που λούζεται από παντού με φως και στους κήπους ολόγυρά του, δεσπόζουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα σύγχρονης τέχνης.

Το Ίδρυμα αναβιώνει το μοντέλο του ΔΕΣΤΕ (στην πρώτη του στέγη στο Νέο Ψυχικό). Δεσπόζει σε κεντρικό δρόμο της Κηφισιάς που σφύζει από ζωή, δίπλα σε εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια. Η σύγχρονη τέχνη διεκδικεί τη συμμετοχή από το ευρύ κοινό όσο και από συλλέκτες και ειδήμονες.

Όπως χαρακτηριστικά εκείνη σημειώνει, «το Artflyer δημιουργήθηκε από την επιθυμία μου να μοιραστώ τη χαρά της συνέντευξης και της φωτογράφισης προσωπικοτήτων από το ευρύ φάσμα του πολιτισμού. Εύχομαι ότι με την εδραίωση του Artflyer θα βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας με εμπνευσμένους ανθρώπους ώστε να χτιστεί ένα πρόγραμμα που θα ενθουσιάζει τον κόσμο και θα τους εμπλέκει με τη σύγχρονη τέχνη».

(ARTFLYER grew out of my desire to share the joy of interviewing and photographing a wide range of cultural figures. It was my hope in establishing ARTFLYER that we could continue to work with inspiring individuals in new ways to build a program to excite people and engage them with contemporary art).

Αποκαλυπτικό ψηφιδωτό

Η επιμελήτρια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να συνθέσει αυτό το ζωντανό ψηφιδωτό. Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζει ακολουθούν en masse την αιχμή του δόρατος των σύγχρονων τάσεων. Παρομοίως, η έκθεση με την οποία εγκαινιάζεται το Ίδρυμα και συνοδεύει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, διαπνέεται από πνεύμα πρωτοπορίας. Οι δημιουργοί έστειλαν προσωπικά τους έργα. Εκφράζουν τον πυρήνα της ύπαρξής τους ή το προσωπικό τους ύφος.

Οι σούπερ σταρ Αντέλ Αμπντεσεμέντ (Adel Abdessemed), Ουρς Φίσερ (Urs Fischer), Τόνι Κραγκ (Tony Cragg), Ρον Άραντ (Ron Arad), Ζακ Γκραντζ (Jacques Grange), Δάκης Ιωάννου, Μαρίνα Καρέλλα, Μαίρη Κατράντζου, Χάρολντ Κόντα (Harold Koda), Κριστιάν Λουμπουτέν (Christian Louboutin), Ζαν Μισέλ Οθονιέλ (Jean-Michel Othoniel), Νίκολας Πάρτι (Nicolas Party), Λαουντομία Πούτσι (Laudomia Pucci), Ιμράν Κουρέσι (Imran Qureshi), Ντέιβιντ Σρίγκλεϊ (David Shrigley), Κίκι Σμιθ (Kiki Smith), Τζοάνα Βασκονσέλος (Joana Vasconcelos), Μπέθαν Λόρα Γουντ (Bethan Laura Wood), Έρβιν Γουρμ (Erwin Wurm).

Άποψη του κήπου με χρυσό έργο Μαρίνα ΚαρέλλαΕξαίσιο αφηγηματικό μονοπάτι

Σπάνιες αλλά και χαρακτηριστικές δημιουργίες από το χώρο της τέχνης, της μόδας, του ντιζάιν και αντικείμενα αξίας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Συνθέτουν εν χορώ αυτό το εξαίσιο αφηγηματικό μονοπάτι στην καρδιά της Κηφισιάς.

Η όλη ατμόσφαιρα της παρουσίασης κινείται κάπου ανάμεσα στο ονειρικό και το αιχμηρό, κάθε έργο τέχνης να αποτελεί ένα ταξίδι αισθήσεων και νοημάτων.

Η έκθεση πλαισιώνεται με φωτογραφίες και μνημειώδεις ατάκες από τις συνεντεύξεις στο artflyer.net και παρουσιάζονται στον κήπο. Φυλλομετρά τις πιο μύχιες πλευρές της δημιουργίας και της σκέψης τους.

Όταν η Κίκη Σμιθ παρουσιάστηκε στην έκθεση του Δάκη Ιωάννου στα Σφαγεία της Ύδρας, μίλησε στην Αλεξία και της αποκάλυψε ότι «έχεις σκέψεις γύρω από αυτό που κάνεις και ύστερα φτάνεις εκεί και πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτό που βρίσκεται εκεί» (You have ideas about what you are doing and then you get there and you just have to deal with what’s there).

Τα εντυπωσιακά βήματα της Αλεξίας

Στην ελληνική VOGUE άφησε αξιομνημόνευτο έργο (συνέντευξη με τον θρυλικό Καρλ Λάγκερφιλντ στο Παρίσι, τον Αλμπέρ Ελμπάζ της Lanvin, τον Χέλμουτ Λανγκ στο Cafe de Flore στο Παρίσι).

Το 2008, ο Δάκης Ιωάννου την έχρισε υπεύθυνη του προγράμματος destefashioncollection, που δένει διάσημους σχεδιαστές με το χώρο του ντιζάιν.

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση του artflyer, επιμελήθηκε την πρώτη έκθεση ντιζάιν του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο 100 καρέκλες σε 100 ημέρες.

Η τωρινή έκθεση αποτελεί καίρια σφυγμομέτρηση της σύγχρονης τέχνης.

Πληροφορίες:Artflyer

THE TENTH ANNIVERSARY

Ως 31.12 2021 (Τετάρτη και Πέμπτη 12-8 μμ)

Αργυροπούλου 15

Κηφισιά

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα