Αυτές οι μετοχές θα είναι οι περισσότερο κερδισμένες αν επιτευχθεί συμφωνία για το Βrexit

Οι μετοχές που διαπραγματεύονται στη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί και να «ξεφορτωθούν» το status του «παρία» που έχουν αυτή τη στιγμή, καθώς οι τράπεζες, οι κατασκευαστικές και οι εταιρείες λιανικής θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι εάν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit, πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Μετά από μια πολύ καλή ημέρα για τις μετοχές που έχουν έκθεση στην αγορά του

Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή, εν μέσω ενδείξεων προόδου σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των δύο πλευρών, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 250 έκλεισε την εβδομάδα 4,2% υψηλότερα, παρουσιάζοντας την καλύτερη συνεδρίασή του από τον Μάιο του 2010.

Καθώς μας περιμένουν κρίσιμες μέρες, δείτε μερικούς από τους μεγάλους κερδισμένους – και χαμένους – της χρηματιστηριακής αγοράς, αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit:

Τράπεζες

Οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες είναι μεταξύ των μετοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την αβεβαιότητα του Brexit και οι αναλυτές της Citigroup προέβλεπαν τον Αύγουστο ότι ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη τους κατά 25%.

Μια συμφωνία θα καταστήσει πιο σαφή τον κίνδυνο που υπάρχει σε ό,τι αφορά τον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποστηρίζει ο Jonathan Tyce του Bloomberg Intelligence, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει τη νίκη του Εργατικού Κόμματος αν τυχόν γίνουν εκλογές, καθώς και περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Μεσαία κεφαλαιοποίηση

Οι μικρότερες εταιρείες της Βρετανίας θα επωφεληθούν επίσης από μια συμφωνία.

Αυτό το καλοκαίρι αρκετές βρετανικές εταιρείες προειδοποίησαν για τον αντίκτυπο που θα έχει το Brexit στις δραστηριότητές τους. Μεταξύ αυτών, ήταν και η εταιρεία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού PageGroup Plc, η αντιπρόσωπος αυτοκινήτων Pendragon Plc και η Savills Plc, ενώ η Thomas Cook Group πτώχευσε.

Οικοδομή

Η βρετανική οικοδομή βρίσκεται υπό πίεση λόγω της αβεβαιότητας του Brexit και η Morgan Stanley προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι οι οικοδομικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κερδίσουν έως και 20% εάν επιτευχθεί συμφωνία ή να χάσουν 18% σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.


Λιανεμπόριο

Οι εταιρείες λιανικής της Μεγάλης Βρετανίας έχουν δεχθεί ήδη σημαντικό πλήγμα, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρυνόταν η οικονομία. Ο δείκτης FTSE 350 General Retailers Index έχει υποχωρήσει περίπου κατά 20% από το δημοψήφισμα για το Brexit και μετά.

Αν ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων θα ενισχυθεί και θα ωφεληθεί ολόκληρος ο τομέας λιανικής, υποστηρίζει ο αναλυτής της Shore Capital, Κλάιβ Μπλακ.

Τα οφέλη από μια πιθανή ενίσχυση της στερλίνας θα γίνουν γρηγορότερα αισθητά για τα σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες λιανικής, δεδομένου ότι έχουν μικρότερα χρονικά περιθώρια για την αγορά προϊόντων από το εξωτερικό, ενώ οι Marks & Spencer Group Plc και Tesco Plc θα είναι πιθανότατα μεταξύ εκείνων που θα έχουν το μεγαλύτερο κέρδος.

Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Όσοι έχουν επενδύσει σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ελπίζουν να αποφύγουν μια κυβέρνηση Κόρμπιν. Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος δεσμεύθηκε να κρατικοποιήσει τις εταιρείες ύδρευσης και ηλεκτρισμού της Βρετανίας, μαζί με τους σιδηρόδρομους και τον ταχυδρομικό όμιλο Royal Mail Plc.

Εάν μια συμφωνία για το Brexit αυξάνει τις πιθανότητες του Συντηρητικού Κόμματος να κερδίσει τις εκλογές, αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό για τον τομέα.

Ο αναλυτής της RBC Europe Τζον Μασκ έγραψε τον περασμένο μήνα ότι οι εκλογές θα είναι μια ευκαιρία να εξεταστεί η «ανεξέλεγκτη ρητορική» του Εργατικού Κόμματος στον τομέα αυτό.

Εξαγωγείς

Από την άλλη πλευρά, εάν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία, η ενίσχυση της στερλίνας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ωφεληθεί από την αδυναμία του νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley ανέφεραν τον Αύγουστο ότι οι φαρμακοβιομηχανίες GlaxoSmithKline και AstraZeneca θα ωφεληθούν από ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία και «βλέπουν» τις εκτιμήσεις τους κατά 8% και 11% χαμηλότερα, αντίστοιχα, εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Μια ισχυρή στερλίνα θα είναι επίσης αρνητική για τη Diageo, η οποία έφτασε να υποχωρεί έως 4% την Παρασκευή. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies Εντ Μάντι, κάθε ενίσχυση της στερλίνας της τάξης του 1% έναντι του δολαρίου αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% των κερδών ανά μετοχή του λονδρέζικου κολοσσού.

The post Αυτές οι μετοχές θα είναι οι περισσότερο κερδισμένες αν επιτευχθεί συμφωνία για το Βrexit appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα