Αυστρία: Το «άνοιγμα» θα μπορούσε να επιταχυνθεί από τον Ιούνιο αν πάνε όλα καλά

«Εάν είναι ένα καλό αποτέλεσμα, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε μία επιτάχυνση των μέτρων ανοίγματος από τον Ιούνιο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα υπάρχει σε βάθος εξέταση της κατάστασης με τον κορονοϊό.

Στη βάση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών τεστ, το ένα τρίτο της Αυστρίας είναι «χωρίς κορονοϊό» και

σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας, εδώ και 14 ημέρες δεν έχει καταγραφεί καμία νέα λοίμωξη σε 33 από τις 94 περιοχές. Στις σημερινές δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας απέρριψε ωστόσο ένα περιφερειακό «σύστημα φωτεινού σηματοδότη», όπως στη Γερμανία, το οποίο έχει προτείνει το Ινστιτούτο Robert Koch και σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν περιφερειακοί περιορισμοί εάν οι εβδομαδιαίες νέες μολύνσεις σε μια περιοχή υπερβαίνουν τις 50 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Για την Αυστρία, το «Complexity Science Hub» έχει θέσει στο Διαδίκτυο ένα τέτοιο σύστημα, όπου το όριο είναι δέκα περιπτώσεις ανά 10.000 κατοίκους εντός 14 ημερών. Αυτή την στιγμή, ένας τέτοιος «φωτεινός σηματοδότης» θα έδειχνε «πράσινο» στις περισσότερες αυστριακές περιοχές, καθώς μόνο σε δώδεκα από τις 94 περιοχές, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων λοιμώξεων ανά 10.000 κατοίκους είναι άνω του ένα. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται – λόγω πολυάριθμων λοιμώξεων σε ένα γηροκομείο – στην περιοχή του Βάιτς της Στυρίας (29 νέες μολύνσεις ή 3,2 ανά 10.000 κατοίκους), στο Χορν (8 περιπτώσεις, ή 2,6 ανά 10.000 κατοίκους) και στη Βιέννη (368 κρούσματα ή 1,9 ανά 10.000 κατοίκους).

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών ωστόσο, το ποσοστό μόλυνσης είναι μικρότερο από ένα και επομένως στο «πράσινο», ενώ σε 33 περιοχές δεν έχει καταγραφεί νέα λοίμωξη τις τελευταίες 14 ημέρες. Ενώ στη Γερμανία οι περιφερειακοί περιορισμοί αποφασίζονται στη βάση τέτοιων κριτηρίων, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας απορρίπτει ένα τέτοιο «σύστημα φωτεινού σηματοδότη», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολιτικά καθορισμένο όριο και επιπλέον το σύστημα προτείνει επίσης ότι οτιδήποτε κάτω από το όριο δεν είναι πρόβλημα.

Συνεπώς η Αυστρία θα συνεχίσει κάθε 14 ημέρες να προχωρεί σε «βήματα ανοίγματος», ενώ σε περιφερειακές εστίες λοίμωξης πρέπει κανείς να παρεμβαίνει περιφερειακά, όμως αυτό βασίζεται σε αναλύσεις ομάδων, αξιολογήσεις και μέτρα ελέγχου και όχι στη βάση ενός «συστήματος φωτεινών σηματοδοτών», το οποίο «δεν πιστεύω ότι είναι ένα καλό πρότυπο για την Αυστρία», τόνισε ο Ρούντολφ Άνσομπερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα