Αφγανιστάν: Πληροφορίες για συμφωνία να οριστεί προσωρινή διοίκηση στην Καμπούλ

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, λεπτομέρειες του οποίου δεν έρχονται ακόμη στο φως, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αλί Άχμαντ Τζαλαλί, ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής μιας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ, σύμφωνα με τρεις διπλωματικές πηγές, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν

περικυκλώσει την πόλη.

Νωρίτερα, ο ασκών καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ δήλωσε, σε τηλεοπτική παρέμβαση, ότι μια ειρηνική μετάβαση θα λάβει χώρα, όμως προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές εάν οι Ταλιμπάν έχουν δώσει το τελικό «ναι» στον διορισμό του Τζαλαλί, όπως είχε θεωρηθεί ως ένα ενδεχομένως αποδεκτό πρόσωπο για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας, σύμφωνα με τις πηγές.

Το Reuters μετέδωσε πριν από λίγο ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στην Καμπούλ, εκτός αν οι Ταλιμπάν επηρεάσουν την εκκένωση της πρεσβείας.

Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής δει τους Ταλιμπάν να εισέρχονται στην Καμπούλ με σημαντικές δυνάμεις.

Η στάση της Μόσχας

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Εργαζόμαστε σε αυτό», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σύντομα.

Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, εξήγησε σήμερα ο Καμπούλοφ.

Υπογράμμισε δε ότι «καμία εκκένωση» της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν προβλέπεται.

«Λάβαμε εγγυήσεις πριν από κάποιο καιρό. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που τις έλαβε» διευκρίνισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosty.

Διαβάστε ακόμη:

Άμεση ανάλυση: Το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν και το χρονικό μιας προβλέψιμης καταστροφήςΑμαχητί πέφτει η Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν – Φυγαδεύονται οι ξένοι διπλωμάτες
Keywords
Τυχαία Θέματα