Wall Street: Σε θετικό έδαφος οι δείκτες με ώθηση απο την αγορά εργασίας

17:23 9/9/2021 - Πηγή: Mononews

Ανοδικά κινείται η Wall Street μισή ώρα μετά το άνοιγμα της Πέμπτης, παίρνοντας ώθηση κυρίως από τα στοιχεία στην αγορά εργασίας.

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας σημείωσαν χαμηλό σχεδόν 18 μηνών την εβδομάδα που πέρασε, καθώς διαμορφώθηκαν στις 310.000, μειωμένες κατά 35.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό νέων αιτήσεων από τα μέσα Μαρτίου του 2020, όταν και επιβλήθηκαν lockdown και αναστολή λειτουργίας των μη

απαραίτητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προκειμένου να επιβραδυνθεί το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο η αγωνία των επενδυτών για την πορεία της οικνονομίας παραμένει καθώς χθες, η τελευταία έκθεση Beige Book της Federal Reserve, έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με πιο ήπιο ρυθμό το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου γεγονός που ενισχύει τους φόβους της αγοράς για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης των ΗΠΑ. Η Fed επισημαίνει ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού οδήγησαν σε «οπισθοχώρηση» στους κλάδους της εστίασης και των ταξιδιών, επιβαρύνοντας και την ευρύτερη οικονομία.

Το συναίσθημα της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό υποτονικό αυτή την εβδομάδα, αφού πρόσφατη έκθεση για την απασχόληση έδειξε επιβράδυνση των προσλήψεων στις ΗΠΑ λόγω της ταχέως εξαπλωμένης παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού , γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας Οι κίνδυνοι από την αύξηση του πληθωρισμού παρά την επιβράδυνση της οικονομίας έχουν προκαλέσει φόβους μεταξύ των επενδυτών ότι η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να αναιρέσει τα μέτρα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το βλέμμα των επενδυτων είναι στραμμένο και στην Ευρώπη, όπου η ΕΚΤ μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο PEPP (Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία), ωστόσο θα διατηρήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα APP. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον μπορούν να διατηρηθούν και έναν βραδύτερο ρυθμό του ΡΕΡΡ. Ως εκ τούτου το διοικητικό της συμβούλιο κρίνει ότι στο τρέχον τρίμηνο μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αγορών, κάτι που όπως επισημαίνει δεν ήταν εφικτό το α΄ και το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, χωρίς να εγκυμονεί ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι τρέχουσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Το PEPP θα παραμείνει στα 1,85 τρισ. ευρώ.

Στο άνοιγμα, η μετοχή της Lululemon Athletica προσθέτει 12% καθώς ο αθλητικός λιανοπωλητής προσέφερε μια αισιόδοξη ετήσια πρόβλεψη, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση για τα ρούχα θα παραμείνει υψηλη. Η μετοχή της Μoderna αυξάνεται κατα 5%, μετά την είδηση ότι η εταιρία ετοιμάζει μονοδοσικό εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τον κορονοϊό και την εποχική γρίπη.

Έτσι στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 124 μονάδες ή 0,35%, ο S&P 500 κερδίζει 12,84 μονάδες ή 0,29%, και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 48,3 μονάδων ή 0,0,32%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 17 κινούνται με θετικά πρόσημα και 13 με αρνητικά. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Nike (+3,03%), Boeing (+1,56%) American Express (+1,36%) και η JP Morgan (+1,3%).

Διαβάστε επίσης:

H EKT πατάει ελαφρώς το φρένο και η Λαγκάρντ καθησυχάζει

Keywords
Τυχαία Θέματα