Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά οι βασικοί δείκτες – Στο +3,58% έκλεισε η Apple

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να λαμβάνουν ώθηση από το τελικό «ναι» του προέδρου Τραμπ στο πακέτο των 900 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τα καλά νέα από την Ευρώπη μετά την έναρξη των εμβολιασμών και την συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος μέχρι χθες απειλούσε με βέτο στο σχέδιο που ενέκρινε το Κογκρέσο

για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των νοικοκυριών, ενέκρινε τελικά το πακέτο των 900 δισ. δολαρίων.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τις ρυθμίσεις για επίδομα 600 δολαρίων προς τα αμερικανικά νοικοκυριά, ζητώντας να αναθεωρηθεί στα 2.000 δολάρια. Κάτι που όμως έβρισκε την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας. Η απειλή του Τραμπ για βέτο στο σχέδιο κινδύνευε να οδηγήσει σε παράλυση του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, καθώς στο προς έγκριση συνολικό πακέτο περιλαμβάνονταν και επιπλέον κεφάλαια 1,4 τρισ. δολαρίων  για να μείνει η κυβέρνηση ανοιχτή μέχρι το τέλος του επόμενου Σεπτεμβρίου και να αποφευχθεί ένα κλείσιμο που αναμενόταν να ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Το σχέδιο νόμου το διαπραγματεύθηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε αρχικά να το υπογράψει προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους. Ωστόσο, οι αντιστάσεις του «έπεσαν», μετά και την έντονη αντίδραση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, και τελικά αργά χθες το βράδυ ο Τραμπ έβαλε την υπογραφή του στο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης.

Οι πιέσεις της αγοράς αλλά και των οικονομολόγων, οι οποίοι τόνιζαν επί μήνες ότι η υπογραφή ενός σχεδίου από το κράτος ήταν προαπαιτούμενο για την επιβίωση της οικονομίας τελικά έπιασαν τόπο και έκαναν το απερχόμενο πρόεδρο να δώσει το πράσινο φως. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντέλει το βράδυ της Κυριακής το σχέδιο νόμου.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 30.403,97 μονάδες με άνοδο  0,68%, ο  S&P 500 στις  3.735,36 μονάδες με άνοδο 0,87% και ο  Nasdaq στις 12.899,42 μονάδες με άνοδο  0,74%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 23 έκλεισαν με άνοδο, 6 με απώλειες ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Intel. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (3,58%), Walt Disney (2,95%) και Visa (1,88%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Dow (-0,91%), Caterpillar (-0,66%) και Home Depot (-0,62%).

Keywords
Τυχαία Θέματα