Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Dow Jones και S&P 500

23:32 5/4/2021 - Πηγή: Mononews

Με εντυπωσιακό τρόπο άνοιξε η εβδομάδα στη Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να επιστρέφουν από την αργία της Παρασκευής (Μ. Παρασκευή Kαθολικών) με νέα ιστορικά ρεκόρ, εκμεταλλευόμενες τα θετικά οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, οι επενδυτές είδαν σήμερα τα στοιχεία για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών να ενισχύονται τον

μήνα Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτης PMI της IHS Markit,   να αυξάνεται στις 60,4 μονάδες τον Μάρτιο, από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το καλοκαίρι του 2014.  Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 60 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης PMI για μεταποίηση και υπηρεσίες, διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες τον Μάρτιο από 59,5 τον Φεβρουάριο.

Τα νέα στοιχεία ήρθαν να ενισχύσουν την αισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας,  μετά και την ανακοίνωση της Παρασκευής  για την πορεία της αγοράς εργασίας, τα οποία έδειξαν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη τον Μάρτιο. Ειδικότερα, προστέθηκαν 916.000 νέες θέσεις εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να υποχωρεί στο 6%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων επτά μηνών.

Οι αναλυτές και οι επενδυτές των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης αναμένουν πως οι επόμενοι μήνες θα κινηθούν ακόμα πιο θετικά, καθώς πέρα από το πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων που εγκρίθηκε ήδη από το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει ένα ακόμα σχέδιο ύψους 2 τρισ. δολαρίων που θα αφορά τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής. Κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση σε κλάδους όπως τα υλικά, οι κατασκευές, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Ωστόσο, η ταχύτερη ανάπτυξη προβληματίζει την αγορά ως προς την επίπτωσή της στον πληθωρισμό. Μια ταχύτερη άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει νωρίτερα στην αλλαγή στάση της FED ως προς τη νομισματική πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε τη Δευτέρα στο 1,71%, υποχωρώντας από το 1,72% που είχε βρεθεί την Παρασκευή.  Κάτι που βοήθησε τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας να κλείσουν σε θετικά πρόσημα.

Κάπως έτσι, o Dow Jones έκλεισε τελικά στις 33.527,19 μονάδες, σημειώνοντας άλμα  373,98  μονάδων (+1,13%), κλείνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ. Ιστορικό υψηλό και για τον S&P 500 που έκλεισε στις 4.077,91 μονάδες, με άνοδο 1,44%, ενώ στο 1,67% έκλεισε ο Nasdaq, τερματίζοντας την ημέρα στις  13.705,59 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 έκλεισαν με απώλειες, από τις οποίες τις σημαντικότερες πιέσεις δέχθηκαν οι Chevron (-1,17%) λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά 4% και της Goldman Sachs (-1,25%). Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens (3,74%), Intel  (3,08%) και Walmart (2,81%).

Εκτός Dow Jones, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος για την μετοχή της Tesla που έκλεισε με κέρδη 4,43% στα 691,05 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα