Wall Street: Προς τις 30.000 κινείται ξανά ο Dow Jones, στο κατώτερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο ο «δείκτης φόβου» VIX

Προς το επίπεδο των 30.000 μονάδων κινείται ξανά ο Dow Jones την Παρασκευή, με τη Wall Street να επανέρχεται με ανοδικές τάσεις μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, στις περιορισμένης διάρκειας συνεδριάσεις της «Black Friday».

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας που υπάρχει πλέον στην αμερικανική αγορά, καθώς τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό μπαίνουν στην τελική τους ευθεία και το πολιτικό σκηνικό δείχνει να ξεκαθαρίζει με την χώρα να ετοιμάζεται για τη μετάβαση της εξουσίας, είναι

το γεγονός πως ο  δείκτης μεταβλητότητας VIX, o αποκαλούμενος και «δείκτης φόβου», έπεσε την Παρασκευή για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου κάτω από το 20, πριν επανέλθει λίγο αργότερα οριακά πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο.

Το θετικό κλίμα ενισχύεται πλέον και από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ανέφερε πως θα αποχωρήσει σίγουρα από την εξουσία εάν το Σώμα των Εκλεκτόρων ψηφίσει υπέρ του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με το εμπόριο, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ σχηματίζουν ξανά ουρές, παρά την πανδημία, στις αγορές της «Black Friday».

Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί και στην «μάχη» που δίνεται από τις μεγάλες φαρμακευτικές ώστε να παρασκευάσουν νωρίτερα το εμβόλιο κατά της πανδημίας. Η AstraZaneca δήλωσε εχθές ότι θα προχωρήσει σε νέα κλινική δοκιμή του εμβολίου της κατά της Covid-19 που κάνει σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. O CEO της εταιρίας, Pascal Soriot, ανέφερε ότι δεν αναμένει η συμπληρωματική κλινική δοκιμή να καθυστερήσει την έγκριση του εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν θα χρειαστεί συμμετοχή μεγάλου αριθμού εθελοντών.

Έτσι, λίγο μετά το πρώτο μισάωρο από το άνοιγμα των συνεδριάσεων των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones κινείται στις 29.943,62 μονάδες με άνοδο 0,24%  ο S&P 500 στις 3.640,85 μονάδες με κέρδη 0,31% και ο  Nasdaq  στις 12.193,35 μονάδες με άνοδο  0,82%.

Οι τρεις δείκτες δείχνουν ικανοί να κλείσουν τη Δευτέρα τον Νοέμβριο με ισχυρά διψήφια ποσοστά ανόδου. Ανάλογη είναι και η πορεία του δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000. Μέχρι στιγμής ο Dow Jones κινείται στον Νοέμβριο με κέρδη 12,8%, έτοιμος να ολοκληρώσει τον καλύτερο μήνα του από τον Ιανουάριο του 1987. Ο S&P 500 κινείται με άνοδο 11%, ο Nasdaq με άνοδο 10,8%, ενώ ο  Russell 2000 με άνοδο 20%.

Keywords
Τυχαία Θέματα