Wall Street: Νέο ρεκόρ για Nasdaq, με βοήθεια από τις ανακοινώσεις της Fed

Σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε την Τετάρτη ο Nasdaq, με τον S&P 500 να πλησιάζει και αυτός σε μια μονάδα απόσταση από τα ιστορικά υψηλά του την ώρα που ο Dow Jones έκλεινε με ήπιες απώλειες.

Οι μετοχές πήραν ώθηση από τις ανακοινώσεις της Federal Reserve, η οποία επικαιροποίησε το σχέδιο αγοράς μεγάλων ποσοτήτων κρατικού χρέους για τη στήριξη της οικονομίας, χωρίς να αλλάξει τον προγραμματισμό της για παροχή περισσότερων μέτρων στήριξης.

Οι αξιωματούχοι δημοσίευσαν νέες προβλέψεις που δείχνουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν έως τουλάχιστον το 2023, καθώς η αγορά εργασίας και η οικονομία επιστρέφουν σε προ πανδημίας επίπεδα.

Από εκεί και πέρα οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των ομάδων των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στα δύο σώματα του Κογκρέσου, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, προκειμένου να συζητηθεί η νέα διακομματική πρόταση. Σήμερα, σε δημοσίευμά του το Politico ανέφερε ότι το Κογκρέσο βρίσκεται κοντά στην έγκριση ενός πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 900 δισ. δολαρίων, το οποίο δεν θα περιέχει τελικά τα θέματα που προκαλούν τη σύγκρουση των κομμάτων, δηλαδή την νομική προστασία για τις επιχειρήσεις που ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί και την χρηματική βοήθεια προς τις κυβερνήσεις πολιτειών και κομητειών που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πως οι πωλήσεις λιανική μειώθηκαν κατά 1,1% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Μάλιστα τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, σημειώνοντας τελικά πτώση 0,1% αντί για άνοδο 0,3% όπως είχε νωρίτερα ανακοινωθεί.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.154,54 μονάδες με απώλειες -0,15%, ο  S&P 500 έκλεισε στις 3.701,17 μονάδες, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό της 8ης Δεκεμβρίου (3.702,25 μονάδες) καταγράφοντας άνοδο 0,18%, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Nasdaq, στις 12.658,19 μονάδες με άνοδο 0,50%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 9 έκλεισαν σε θετικό έδαφος, 20 υποχώρησαν ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Cisco. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (2,41%) και Salesforce.com (1,58%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές των  Walgreens (-2,15%),  Honeywell International (-1,80%) και Boeing (-1,58%).

Keywords
Τυχαία Θέματα