Wall Street: Μικτά πρόσημα στα futures με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις της Γερουσίας

Μικτά πρόσημα με τάσεις ανόδου παρουσιάζουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street μετά τα νέα ιστορικά ρεκόρ σε Nasdaq και S&P 500, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται για ακόμα μία ημέρα τόσο στις  συζητήσεις της Γερουσίας για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, όσο στα καλά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι εξελίξεις

τρέχουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Γερουσία και στις συζητήσεις των εκπροσώπων των δύο κομμάτων για την εύρεση τελικής συμφωνίας για το πακέτο τόνωσης της αγοράς. Ο επικεφαλής της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε χθες πως θα ήταν πρόθυμος να προωθήσει μια επωφελής πρόταση οικονομικού πακέτου τόνωσης, χωρίς τα σημεία που χωρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς από τους Δημοκρατικούς, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που βρίσκονται οι δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες. Η δήλωση αυτή έδωσε ώθηση στους δείκτες, οι οποίοι πραγματοποιήσαν μεγάλο come back κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Ενώ κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης οι δείκτες παρουσίαζαν απώλειες, στο τέλος κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, με τον Nasdaq και τον S&P 500 να καταγράφουν ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ μέσα στο 2020.

Συγεκριμένα στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Dow Jones έκλεισε τελικά στις 30.173,88 μονάδες με άνοδο 0,35%, ο S&P 500 στις 3.702,25 μονάδες με κέρδη 0,28% ενώ ο Nasdaq στις 12.582,77 μονάδες με άνοδο 0,50%.

Η αισιοδοξία ενισχύεται καθώς στην Βρετανία έχει ήδη αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την καταπολέμηση της νόσου του κορονοϊού, με τους επενδυτές να ευελπιστούν ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διαδιακασία και στις ΗΠΑ. Οι ενδείξεις και από το μέτωπο της FDA είναι ενθαρρυντικές. Η FDA παρουσίασε μια ανάλυσή της σχετικά με το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 από την Pfizer. Η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει το αίτημα για έκτακτη αδειοδότηση την Πέμπτη, με την έκθεση να αναφέρει πως πληρούνται τα προκαθορισμένα κριτήρια της κλινικής μελέτης, κάτι που σημαίνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες, η FDA θα προχωρήσει στην άδεια για την έναρξη του εμβολιασμού στις ΗΠΑ. Η έκθεση δίνει ένα φως στο τούνελ για τις ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττονται δρυμήτατα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού τις τελευταίες 4 ημέρες πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν βρεθεί θετικοί στον θανατηφόρο ιό.

Οι φορείς της αγοράς στρέφουν το βλέμμα τους επίσης και στις συζητήσεις ΕΕ – Βρετανίας για το επικείμενο Brexit, με τις ειδήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας να μην είναι οι καλύτερες, αφού οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει και με την κλεψύδρα να αδειάζει, ένα άτακτο Brexit είναι περισσότερο πιθανό. Το εν λόγω σενάριο επιβεβαιώνει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε ότι υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας εφόσον όμως η Βρετανία κάνει πίσω σε κάποιες απαιτήσεις της ενώ τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για ένα Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία.

Προσυνεδριακά, η μετοχή της Boeing κερδίζει κοντά στο 1%, με την μεγάλη Βραζιλιάνικη εταιρία Gol να ανακοινώνει ότι από σήμερα Τετάρτη, επαναφέρει το Boeing 737 Max στις εμπορικές πτήσεις. Ισχυρά κέρδη προσυνεδριακά σημειώνει και η American Airlines (+3,97%) καθώς η αισιοδοξία ότι θα αναλάβει την μεταφορά του εμβολίου όταν αυτό αρχίσει να διατίθεται στον πληθυσμό, ανεβάζει στα ύψη ξανά την μετοχή της.

Στο κλίμα αυτό, τα προθεσμιακά συμβόλαια του Dow Jones καταγράφουν ήπια κέρδη 88 μονάδων στο 0,29%, του S&P 500 κερδίζουν 6 μονάδες ή 0,16%. Τα μελλοντικά συμβόλαια του τεχνολογικού Nasdaq σημειώνουν ήπιες απώλειες 11 μονάδων, στο 0,09%.

Keywords
Τυχαία Θέματα