Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures, απώλειες άνω του 1,5% ο Nasdaq

Αβεβαιότητα επικρατεί σήμερα στις αγορές λίγο πριν το άνοιγμα της Παρασκευής μετά το μεγάλο πάρτι που στήθηκε χθες, όπου βρήκε τον Dow Jones να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ και τον Nasdaq να κλείνει με άνοδο 2,5%.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επισπεύσει την υπογραφή του μεγάλου πακέτου οικονομικής ανάκαμψης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων χθες έδωσε ώθηση στην αγορά, με τους βασικούς δείκτες να πραγματοποιούν ισχυρά κέρδη και τον Dow Jones να κλείνει σε νέα

ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα την Πέμπτη ο Dow Jones έκλεισε στις 32.485,59 μονάδες με άνοδο 0,58%, ο S&P 500 στις 3.939,34 μονάδες, με άνοδο 1,04% ενώ ο Nasdaq στις 13.398,67 μονάδες, με άνοδο 2,52%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Dow Jones υποχώρησαν την Παρασκευή μετά τα ρεκόρ που σημείωσαν την Πέμπτη, καθώς η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων επανέφερε τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρσιμού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq σημείωσαν πτώση μέχρι και 1,67%. Ωστόσο, οι βασικοί δείκτες της Wall Street οδεύουν προς την καλύτερη εβδομάδα τους εδώ και περίπου 1,5 μήνα, μετά την υπογραφή του πακέτου τόνωσης από τον Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να επισπεύσει κατά μία μέρα την επικύρωση του τελικού σχεδίου που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Κογκρέσο, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, από το Οβάλ Γραφείο, μόλις επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ωστόσο σήμερα το σκηνικό αλλάζει, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το πώς αυτό το πακέτο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί,  με το βλέμμα να στρέφεται ξανά στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση 10ετους αμερικανικού ομολόγου ανέρχεται στο 1,59%, λίγο κάτω από το υψηλό ενός έτους που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές είχαν σημειώσει άλμα 1,3% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009. Στους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,8%, μετά από άνοδο 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην ΕΚΤ.  Η αμερικανική αγορά είδε με «καλό μάτι» την απόφαση της ΕΚΤ για ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που οδηγεί στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Ο Nasdaq έχει πληγεί ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές ανταλλάσσουν μετοχές τεχνολογίας με μετοχές ενέργειας και βιομηχανίας που είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη.

Οι διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών παρατηρούνται και σήμερα αφού οι μετοχές τεχνολογίας μετά τα χθεσινά κέρδη δέχονται ισχυρές πιέσεις. Λίγο πριν το άνοιγμα της Παρασκευής, η μετοχή της Facebook σημειώνει πτώση 1%, της Apple 1,26%, της Amazon 1,1%, της Netflix 1,55%, της Microsoft 1,26% ενώ η Tesla λίγο πριν το άνοιγμα δέχεται ισχυρές πιέσεις άνω του 3%.

Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones σημειώνουν ήπια άνοδο 0,15%, του S&P 500 σημειώνουν πτώση 0,35% ενώ του τεχνολογικού Nasdaq σημειώνουν ισχυρές πιέσεις 1,55%.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα