Wall Street: Ισχυρά κέρδη με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα καθώς υποχωρεί η μανία για την GameStop

00:00 3/2/2021 - Πηγή: Mononews

Στην καλύτερη ημέρα από τον περασμένο Νοέμβριο εξελίχθηκε για τους βασικούς δείκτες της Wall Street η Τρίτη, καθώς η κατρακύλα της GameStop, της AMC και των υπόλοιπων μετοχών που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των χρηστών του Reddit έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να στραφούν με περισσότερη προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα.

Η μεγάλη είδηση της ημέρας πάντως ήρθε με τη λήξη της συνεδρίασης και την ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων της Amazon,

η οποία για πρώτη φορά κατέγραψε ένα τρίμηνο με έσοδα άνω των 100 δισ. δολαρίων (125,56 δισ. δολάρια). Η εταιρεία ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος αποχωρεί από τη θέση του CEO στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος το ΔΣ. Τη θέση του ως επικεφαλής της εταιρείας θα πάρει ο CEO της Amazon Web Services Άντι Τζέισι.

Όσον αφορά τις δύο πολυσυζητημένες μετοχές των τελευταίων ημερών, την GameStop και την AMC Entertainment, η Τρίτη αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα, καθώς συνεχίστηκε η απότομη μείωση των «φουσκωμένων» τιμών τους. Ειδικότερα, η μετοχή της GameStop υποχώρησε κατά 60,01% στα 90,00 δολάρια, ενώ αυτή της AMC κατά 41,29% στα 7,82 δολάρια. Οι αναλυτές της Wall Street, παρατηρώντας το momentum του squeeze στη μετοχή της GameStop να υποχωρεί,  έσπευσαν να μιλήσουν για μείωση του ενδιαφέροντος γύρω από τις «meme stock».

Για να συμβεί αυτό, πάντως, χρειάστηκε να υπάρξει παρέμβαση από τις πλατφόρμες συναλλαγών όπως η Robinhood, η οποία επιτρέπει πλέον την αγορά μόλις 100 μετοχών της GameStop και 1.250 της  AMC Entertainment. Σε περίπτωση που ένας πελάτης της Robinhood έχει μετοχές των δύο εταιρειών πάνω από το όριο, δεν μπορεί να αποκτήσει καμία άλλη. Την ίδια ώρα η εφαρμογή Square’s Cash, στην οποία στράφηκαν πολλοί χρήστες του Reddit μετά τις παρεμβάσεις της Robinhood, ανακοίνωσε πως η Axos, η εταιρεία εκκαθάρισης συναλλαγών με την οποία συνεργάζεται, πάγωσε τις αγορές των μετοχών της AMC Entertainment και της  Nokia (που επίσης συζητήθηκε έντονα στο Reddit).

Παρά τις «αισιόδοξες» προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, το φαινόμενο Reddit δεν φαίνεται να έχει «πει την τελευταία του λέξη». Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Mark Cuban, ο οποίος αποφάσισε την Τρίτη να παρέμβει υπέρ του «wallstreetbets». O Cuban εμφανίστηκε στο διάσημο subreddit και συνομίλησε για ώρες με τα μέλη του, δίνοντάς τους συμβουλές για το short squeeze στην GameStop, προτρέποντάς τους να «κρατήσουν» την αντίστασή τους.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο Cuban εμφανίστηκε στην εκπομπή του  CNBC, «Squawk Alley», τονίζοντας πως το φαινόμενο Reddit δεν θα εξαφανιστεί. Όπως υποστήριξε, οι διαδικτυακοί μικροεπενδυτές έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία τόσο από το πρόσφατο squeeze, όσο και από την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Πάντως η αγορά την Τρίτη είχε μια ακόμα «ένδειξη» πως η επιρροή του Reddit στις επενδυτικές τάσεις αρχίζει να μειώνεται, καθώς το ασήμι, το οποίο την Δευτέρα είχε οδηγηθεί σε μια αδικαιολόγητα υψηλή επίδοση λόγω της σύνδεσης του με τους χρήστες του «wallstreetbets» σημείωσε απότομη βουτιά 10,3%, διαγράφοντας όλα τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας.

Η άνοδος είχε προκύψει μετά από δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος των χρηστών του Reddit για ένα short squeeze στο πολύτιμο μέταλλο. Κάτι που ωστόσο δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα την αγορά, γνωρίζοντας τη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος.  Οι σημερινές βαριές απώλειες ακολούθησαν την ανακοίνωση του CME Group ότι θα επιβάλει πιο αυστηρά κριτήρια στα περιθώρια ασφάλειας στα futures για το πολύτιμο μέταλλο.

Με την ανησυχία γύρω από το Reddit να υποχωρεί, η αγορά έστρεψε την προσοχή της στα εταιρικά αποτελέσματα και τις κινήσεις του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ειδικά γύρω από το νέο πακέτο τόνωσης. Τη Δευτέρα, ομάδα Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών παρουσίασε μια νέα πρόταση ύψους 618 δισ. δολαρίων που προβλέπει και την αποστολή επιταγών αξίας $1.000 σε πολλά νοικοκυριά. Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν και τα δύο σώματα, ζητούν το πακέτο τόνωσης να περιέχει και οικονομική βοήθεια προς τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις καθώς και αύξηση του ομοσπονδιακού ελάχιστου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα.

Από την άλλη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδαν την κίνηση του επικεφαλής της Γερουσίας Τσακ Σούμερ να ετοιμάζεται να προτείνει την άρση των περιορισμών της χρήσης κάνναβης σε ομοσπονδιακό επίπεδο μέσα στο χρόνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC. Είδηση που απογείωσε τις μετοχές των σχετικών εταιρειών κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Σε ότι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η Pfizer ανακοίνωσε αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών πέφτοντας ωστόσο έξω στις προβλέψεις. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα για το σύνολο του 2020 ύψους 41,90 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 2% σε σύγκριση με τα 41,17 δισ. δολάρια του προηγούμενου έτους. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 2,22 δολάρια από 1,91 δολάρια.

Αντίθετα, η Exxon Mobil ανακοίνωσε ζημιές 20,07 δισ. δολαρίων ή 4,70 δολαρίων ανά μετοχή. Πριν από ένα χρόνο είχε ανακοινώσει κέρδη 5,69 δισ. δολαρίων ή 1,33 δολαρίων ανά μετοχή. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Exxon διαμορφώθηκαν στα 3 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 1 σεντ. Τα αποτελέσματα της εταιρείας περιλαμβάνουν περισσότερα από 19 δισ. δολάρια σε απομειώσεις στο δ΄ τρίμηνο. Τα έσοδα της Exxon Mobil μειώθηκαν 31% στα 46,54 δισ. δολάρια, σχεδόν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις για 46,55 δισ. δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,57% στις 30.687,48 μονάδες, ο S&P 500  με κέρδη 1,39% στις 3.826,31 και ο Nasdaq με άνοδο 1,56% στις 13.612,78 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones 25 έκλεισαν με άνοδο και 5 με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η Goldman Sachs(4,46%), η Caterpillar (4,21%) και η Dow (3,53%), ενώ στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη πτώση ήταν οι IBM (-0,91%), η Johnson & Johnson (-0,90%) και η Walgreens Boots Alliance (-0,80%).

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα