Wall Street: Δεύτερη ημέρα πιέσεων για τον Nasdaq – Ανοδικά το πετρέλαιο παρά την παρέμβαση Μπάιντεν

Ανοδικά έκλεισαν οι περισσότερες μετοχές στη Wall Street, με τις τεχνολογικές, ωστόσο, να δέχονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ιδιαίτερες πιέσεις, στέλνοντας ξανά τον Nasdaq σε αρνητικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, η συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ με άλλες χώρες για την απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων αργού δεν κατάφερε να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα στην αγορά πετρελαίου,

με τις τιμές του αργού να σημειώνουν νέα άνοδο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.813,80 μονάδες με άνοδο 0,55% ενώ ο S&P 500 στις 4.690,70 με κέρδη 0,17%. Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε στις 15.775,14 μονάδες με πτώση -0,50%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τραπεζικές Goldman Sachs (2,57%) και JPMorgan (2,39%) ενώ ακολούθησε η μετοχή της UnitedHealth Group (2,19%).

Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Walt Disney (-2,03%), Salesforce (-1,83%) και Intel (-1,46%).%

Αρνητικό ρόλο για τις τεχνολογικές μετοχές έπαιξε η νέα άνοδος της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία κινήθηκε στο επίπεδο του 1,67%, ακολουθώντας τις σχετικές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ και την ανησυχία του για τον υψηλό πληθωρισμό. Ο επικεφαλής τη FED είχε δεσμευθεί πως στόχος της Ομοσπονδιακής τράπεζας θα είναι η μείωση του υψηλού πληθωρισμού και για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία. Κάτι που αναθέρμανε τις ανησυχίες για μια πιθανή συντομότερη του αναμενόμενου αύξηση των βασικών επιτοκίων μέσα στο 2022.

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές είδαν τον σύνθετο δείκτης PMI για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα να διαμορφώνεται στις 56,5 μονάδες τον Νοέμβριο από 57,6 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών κινήθηκε στις 57,0 μονάδες από 58,7 μονάδες τον Οκτώβριο, σε χαμηλό δύο μηνών, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 59.1 μονάδες από 58,4 μονάδες, σε υψηλό δύο μηνών.

Ανοδικά το πετρέλαιο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στάθηκε η ανακοίνωση των ΗΠΑ πως θα αποδεσμεύσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε συνεννόηση με την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μία πρωτοφανή συντονισμένη προσπάθεια από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, προκειμένου να περιορίσουν τις τιμές του καυσίμου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από το καρτέλ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του. Τα βαρέλια θα αρχίσουν να κινούνται από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω, απροσδιόριστα μέτρα, εάν χρειαστεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποδεσμεύσει συλλογικά αποθέματα αργού μετά την απόρριψη των εκκλήσεων για σημαντική αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, σηματοδοτεί μία διπλωματική νίκη για τις ΗΠΑ και μία πρόκληση για την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών στην αγορά αργού, αναφέρει το Bloomberg.

Πάντως από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να ανταποδώσουν ακυρώνοντας τα σχέδια για την ενίσχυση της δικής τους παραγωγής, ακυρώνοντας έτσι την διάθεση του αποθηκευμένου πετρελαίου στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μία διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Έτσι η αγορά πετρελαίου δεν έδειξε να πείθεται από την παρέμβαση, με το συμβόλαιο WTI παράδοσης Ιανουαρίου να κλείνει με άνοδο  2,3% στα 78,50 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ στο ICE Futures του Λονδίνου το Brent Ιανουαρίου να κλείνει με άνοδο 3,3% στα 82,31 δολάρια το βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα