Wall Street: Απογοήτευση μετά τις ανακοινώσεις της FED για τις τράπεζες

Με απώλειες άνοιξαν την Παρασκευή οι αγορές μετοχών της Νέας Υόρκης, με την FED να απογοητεύει τους επενδυτές μετά την απόφασή της να ολοκληρώσει στο τέλος Μαρτίου την χαλάρωση των κεφαλαιακών επιπέδων στις τράπεζες της χώρας.

Έτσι, από την 1η Απριλίου οι τράπεζες δεν θα μπορούν να εξαιρέσουν τα κρατικά ομόλογα από τον υπολογισμό του  συμπληρωματικού δείκτη μόχλευσης.

Η εξαίρεση είχε τεθεί σε ισχύ πέρυσι, μετά τις πρώτες αναταραχές στην οικονομία από την πανδημία, προκειμένου να βοηθηθεί η αγορά ομολόγων. Με την εξαίρεση,  οι τράπεζες μπορούσαν να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων τα οποία κατείχαν, δίνοντας έτσι σήμα για νέες αγορές που επιτάχυναν την υποχώρηση των αποδόσεων των «Treasurys».

Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street θεωρούν πως η απόφαση της Fed θα οδηγήσει στη μείωση του ενδιαφέροντος των μεγάλων τραπεζών για τα «Treasurys», εάν είναι πλέον υποχρεωμένες να τα προσθέσουν στον υπολογισμό των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων. Αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει σε νέα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει σε υψηλά αρκετών μηνών, προκαλώντας νέο πρόβλημα στην αγορά μετοχών.

Ήδη η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού  ομολόγου κινείται στο επίπεδο του 1,73%. Την Τρίτη η απόδοση είχε φτάσει στο 1,75%, σε υψηλά 14 μηνών, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια.

Στα εταιρικά νέα, ξεχωρίζουν οι χειρότερες των εκτιμήσεων ανακοινώσεις για τα έσοδα στο τρίμηνο της Nike, με την μετοχή της να υποχωρεί  κατά 4%. Αντίθετα, άνοδο 5,9% σημειώνει η μετοχή της FedEx, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.

Λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας από το άνοιγμα της Wall Street, o Dow Jones υποχωρεί στις 32.660,11 μονάδες, με απώλειες  -0,62%, ο S&P 500 στις 3.903,86 μονάδες με πτώση -0,30% ενώ ο Nasdaq κινείται σε θετικό έδαφος, μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες, στις 13.134,13 μονάδες με άνοδο 0,14%.

Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη προσφέρει η μετοχή της Walgreens (1,12%) ενώ πέρα από τη μετοχή της Nike, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών Goldman Sachs  και JPMorgan  καθώς και η μετοχή της ασφαλιστικής Travelers.

Keywords
Τυχαία Θέματα