Wall Street: Ανοδικό ξέσπασμα στο άνοιγμα της Πέμπτης για τους βασικούς δείκτες – Άλμα για τη μετοχή της American Airlines

Έτοιμοι να διαγράψουν τις ισχυρές απώλειες της Τετάρτης δείχνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τα  στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα, πρωταρχικά στοιχεία, ο ρυθμός ανάκαμψης στο δ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 4%, επιβραδύνοντας σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο κορονοϊός και

η λήξη των κρατικών μέτρων στήριξης περιόρισαν την καταναλωτική δαπάνη και εν μέρει επισκίασαν την καλή πορεία του μεταποιητικού τομέα και της στεγαστικής αγοράς. Συνολικά η οικονομία των ΗΠΑ κατέγραψε το 2020 ύφεση 3,5%, την μεγαλύτερη από το 1946, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείο Εμπορίου.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε την Τετάρτη αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει ρευστότητα στην οικονομία μέσω του προγράμματός της αγορών ομολόγων, σημειώνοντας ότι «ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει συγκρατηθεί τους τελευταίους μήνες». Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και είναι πιθανόν να αξιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ ώστε να ασκήσει πίεση σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που έχουν αντιδράσει για το κόστος του σχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε λίγο μετά το νέο πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου.

Κατά τα λοιπά, η Wall Street παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από τις μετοχές των GameStop και AMC Entertainment, οι οποίες εκτοξεύθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες έπειτα από μια συντονισμένη «αντεπίθεση» των χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας Reddit κόντρα στις κινήσεις μεγάλων hedge funds που είχαν τοποθετηθεί με short θέσεις σε αυτές, έπειτα από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στον χώρο της λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών και του κινηματογράφου. Οι απώλειες των hedge funds είναι βαριές, ενώ η αγορά ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η φούσκα που δημιουργείται.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται φυσικά στα εταιρικά αποτελέσματα. Η Apple ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν,  έσοδα – ρεκόρ για το  τελευταίο τρίμηνο του 2020, τα οποία έφτασαν τα 111,4 δισ. δολάρια. Η Tesla αντίθετα, δεν κατάφερε να ανακοινώσει έσοδα που να ανταποκρίνονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την μετοχή της να υποχωρεί.  Αντίθετα, άλμα σημειώνει η μετοχή της American Airlines, η οποία ξεπέρασε άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή της κινείται στο +15,46%.

Έτσι, με τη συμπλήρωση μιας ώρας από το άνοιγμα, ο Dow Jones κινείται στις 30.766,53 μονάδες με άνοδο 1,53%, ο  S&P 500 στις 3.805,41 μονάδες με άνοδο 1,46%  ενώ ο Nasdaq στις 13.412,47 μονάδες με άνοδο 1,07%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη δίνουν οι μετοχές των Intel (5,69%), American Express (3,61%) και Walt Disney (3,58%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες δέχονται οι μετοχές των Apple (-1,56%) και IΒΜ (-1,33%).

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα