Wall Street: O Nasdaq διατήρησε τα κέρδη στο +4,6%

08:17 9/7/2022 - Πηγή: Mononews

Με μεικτά πρόσημα και σταθεροποιητικές τάσεις έκλεισαν οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, σε μια συνεδρίαση που τον τόνο έδωσε η μεταβλητότητα και η εναλλαγή προσήμων, με τους επενδυτές να ξεκινούν μουδιασμένα, μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ και ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται οι ανησυχίες για μια επικείμενη οικονομική ύφεση.

Σταδιακά, όμως, η αμερικανική αγορά αφομοίωσε τα στοιχεία για την απασχόληση έναντι των φόβων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα

των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Έτσι, οι δείκτες σταθεροποιήθηκαν στα κεκτημένα τους από την Πέμπτη και διατήρησαν άνετα τα κέρδη τους στην εβδομάδα. Ο S&P 500 διέκοψε ένα θετικό σερί 4 συνεδριάσεων, ωστόσο μαζί με τον Nasdaq ολοκλήρωσαν τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών.

Τα στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία εξακολούθησε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, με ρυθμό μάλιστα που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, διατηρώντας τον δείκτη ανεργίας κοντά σε χαμηλό 50 ετων και μετριάζοντας τις ανησυχίες ότι οι επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα πλήξουν και την απασχόληση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, η οικονομία πρόσθεσε άλλες 372.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 265.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,6%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις. Το υπουργείο αναθεώρησε παράλληλα τα στοιχεία του Μαΐου στις 384.000 θέσεις εργασίας.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη εικόνα της οικονομίας η οποία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης μετά τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων και εν μέσω ενός πρωτοφανούς πληθωριστικού ράλι που έχει πλήξει τη ζήτηση. Η ισχυρή πορεία της αγοράς εργασίας φαίνεται πάντως να δίνει το πράσινο φως στην Federal Reserve για να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

“Η αγορά εργασίας είναι ένας δείκτης πού συντονίζεται αργά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας”, επισήμανε σε συνέντευξή του ο Matt Stucky, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Northwestern Mutual Wealth Management. “Ο κίνδυνος μιας ήπιας ύφεσης εξακολουθεί να είναι υπαρκτός”, πρόσθεσε.

“Η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε ελαφρά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου”, τόνισε σε σημείωμά του ο David Kelly, αναλυτής της J.P. Morgan.

“Η σημερινή έκθεση δεν εξαλείφει τον κίνδυνο να περάσει η οικονομία σε περίοδο ύφεσης”, πρόσθεσε. “Ωστόσο, με τη ζήτηση για εργασία να κινείται κοντά σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, μια ενδεχόμενη ύφεση θα μπορούσε να είναι σχετικά ήπια για τους εργαζόμενους”.

“Αν ψάχνετε για δουλειά, τα νέα είναι πολύ καλά, αν θέλετε να επενδύσετε, οι αριθμοί δεν είναι φιλικοί προς την αγορά, διότι επιτρέπει στη Fed να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων”, δήλωσε ο Steve Sosnick, αναλυτής της Interactive Brokers.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση τάχθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve, Raphael Bostic. “Μπορούμε να κινηθούμε με 75 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση χωρίς να δούμε παρατεταµένη ζημιά στην οικονομία”, ανέφερε σε συνέντευξη του στο CNBC. Σχολιάζοντας τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα για την αγορά εργασίας ο Bostic σημείωσε ότι “επιβεβαιώνουν πως η οικονομία είναι ισχυρή, υπάρχει ακόμα πολλή ορμή στην αγορά εργασίας και αυτό είναι κάτι θετικό”.

Στην αγορά ομολόγων, το 10ετές των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,08%, ενώ το δολάριο έχασε 0,1% καταγράφοντας όμως άνοδο της τάξης περίπου του 1,8% στην εβδομάδα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε μικρές απώλειες 0,15% ή 46 μονάδων στις 31.338,15, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,08% στις 3.899,38 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πρόσθεσε 0,12% στις 11.635.31 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τον Dow να ενισχύεται κατά 0,8%, τον S&P 500 να προσθέτει 1,9% και τον Nasdaq να είναι ο μεγάλος κερδισμένος με “άλμα” 4,6%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, οι 8 κατέγραψαν θετικό πρόσημο και οι 22 αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η UnitedHealth Group με άνοδο 0,83% αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +2,3%. Στον αντίποδα η Wallgreens Boots έχασε 1,73%, στο -1,72% έκλεισε η Dow Inc, ακολούθησε η Walt Disney στο -1,61%, ενώ οι απώλειες της 3M ξεπέρασαν οριακά το 1%.

Σημαντικές απώλειες για την Twitter στο -5,1% μετά από δημοσίευμα της Washington Post που άφηνε ανοιχτό παράθυρο για υπαναχώρηση του Elon Musk από το εγχείρημα για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Στους χαμένους του S&P 500, οι Caesers Entertainment και Expedia Group που σημείωσαν απώλειες 4,67% και 1,89% αντίστοιχα. Πτώση 2,1% και για την Paypal, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν η McKesson Corporation που πρόσθεσε 3,14% και η Centene Inc στο +3,16%.

Διαβάστε επίσης

Bitcoin: Προσπάθεια αντίδρασης – Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Οκτώβριο 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα