UBS: Πώς θα προστατέψετε το χαρτοφυλάκιο σας από τον κοροναϊό

Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου δέχονται σημαντικές πιέσεις λόγω του μετάδοσης του κοροναϊού εκτός Κίνας, αναφέρει σε έκθεση της η UBS και προτείνει στους επενδυτές στρατηγικές για την προφύλαξη του χαρτοφυλακίου τους από τις διακυμάνσεις των αγορών.

Όπως σε κάθε ξαφνικό sell-off, είναι σημαντικό για τους επενδυτές να διατηρούν μια μακροπρόθεσμη προοπτική και να διαχειρίζονται τους κινδύνους μέσω επιλεγμέvων περιουσιακών στοιχείων και μέσω της παγκόσμιας διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους. Oι αναλυτές της UBS

προτιμούν τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, δεδομένης της σχετικής επιτυχίας της Κίνας στη συγκράτηση του ιού και είναι πιο επιφυλακτικοί για τις μετοχές της Ευρωζώνης, όπου υπάρχει σήμερα σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού.

Οι μετοχές διεθνώς υποχωρούν και τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια απογειώνονται μετά το ξέσπασμα του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες.

 Τι παρακολουθεί η UBS

H εμφάνιση μεγάλου αριθμού νέων περιστατικών στην Ιταλία αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο μιας απότομης πτώσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και, ενδεχομένως, και στη Βόρεια Αμερική, εάν επιβεβαιωθούν περισσότερα περιστατικά εκεί τις επόμενες ημέρες. Δεδομένης της περιόδου επώασης του ιού, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τον προσδιορισμό της έκτασης του ξεσπάσματος, των βημάτων που οι αρχές είναι πρόθυμες και μπορούν να λάβουν για να το περιορίσουν και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών των μέτρων.

Εάν τα κράτη της Ευρώπης ή / και της Βόρειας Αμερικής επαναλάβουν τα επιθετικά μέτρα συγκράτησης που χρησιμοποιούνται στην Κίνα, θα μπορούσε να σημαίνει ουσιαστικά χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και απαιτούνται αντισταθμιστικές ενέργειες από τις νομισματικές και φορολογικές αρχές για να αποφευχθεί μια παρατεταμένη πτώση. Ωστόσο, παρατηρούμε, αναφέρει η ανάλυση, ότι η ορατότητα παραμένει χαμηλή και παραδείγματα όπως αυτό της Σιγκαπούρης (η οποία έχει 89 περιπτώσεις και κανένα θάνατο) αποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να ελεγχθεί σχετικά γρήγορα με αποφασιστικές δράσεις.

Η UBS επισημαίνει ότι υπάρχει ένας αριθμός στρατηγικών κινήσεων οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να βελτιώσουν το προφίλ κινδύνου/απόδοσης των χαρτοφυλακίων τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας, και είναι οι εξής:

1. Προτιμήστε τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών έναντι των μετοχών της Ευρωζώνης

Η UBS διατηρεί τη σύσταση overweight για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και θεωρεί ότι οι πρόσφατες «βουτιές» του δείκτη MSCI Ασίας εκτός Ιαπωνίας,  έχουν διαμορφώσει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου μακροπρόθεσμης προοπτικής. Η θέση αυτή βασίζεται στην άποψή της ότι η Κίνα θα πετύχει να συγκρατήσει το ξέσπασμα του ιού τις επόμενες εβδομάδες, οδηγώντας στην επίλυση των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, την αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου του COVID-19 στην αγορά στο πρώτο τρίμηνο του έτος. Αν υποτεθεί ότι θα συμβούν τα παραπάνω, η UBS αναμένει ανάπτυξη κερδών σχεδόν 12% στην περιοχή της Ασίας εκτός Ιαπωνίας, φέτος.

Επίσης, εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις στις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας βρίσκονται σε λογικά επίπεδα, με το δείκτη τιμής προς λογιστική αξίας στο 1,6 και διαπραγματεύονται με discount 35% έναντι των μετοχών διεθνώς.

Αντίθετα, η UBS συνεχίζει να διατυπώνει σύσταση underweight για τις μετοχές της Ευρωζώνης. Η αγορά διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P/E για το 12μηνο στο 14,8 και στο ανώτερο άκρο των τελευταίων 15 ετών, σε μια περίοδο κατά την οποία η κερδοφορία των εταιρειών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2020. Στο μεταξύ, η πρόσθετη οικονομική απειλή που θέτει ο κοροναϊός και τα μέτρα περιορισμού, παρουσιάζουν έναν ακόμη πιθανό κίνδυνο για τις προοπτικές των αγορών της Ευρωζώνης.

2. Αναζητήστε μετοχές με μέρισμα και αποφύγετε κλάδους που είναι εκτεθειμένοι στις μεταφορές

Εφαρμόζοντας στην Ευρώπη το επενδυτικό πλαίσιο που έχει χρησιμοποιεί στην περιοχή της Ασίας, η UBS προτείνει ότι, εντός της περιοχής: α) οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν τους πιο ευάλωτους κλάδους – συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων, β) να επενδύουν σε μετοχές εταιρειών που η δραστηριότητα τους είναι εγχώρια – κλάδους όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα τυχερά παιχνίδια και η διανομή φαγητού- οι οποίοι αναμένεται να έχουν αυξημένη ζήτηση σε περίπτωση επιβολής μέτρων καραντίνας και γ) να κυνηγήσουν τις μετοχές εταιρειών με σταθερά μερίσματα -τα οποία θα μπορούν να θεωρηθούν ως σχετικά ασφαλή καταφύγια, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων.

3. Επωφεληθείτε από την αυξημένη μεταβλητότητα

Η μεταβλητότητα είναι στα ύψη μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον ιό, με το δείκτη μεταβλητότητας VIX των ΗΠΑ να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2019 και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη V2X να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018. Αυτή η έντονη μεταβλητότητα αυξάνει την απόδοση που προσφέρεται από συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές (put-selling), οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν στους επενδυτές να επωφεληθούν, προσφέροντας παράλληλα μια πιο αμυντική έκθεση στις μετοχές. Οι επενδυτές που αναζητούν προστασία από την περαιτέρω πτώση των αγορών μπορούν να αναζητήσουν λύση στις δομημένες στρατηγικές (structured solutions), οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους, προσφέροντας παράλληλα ένα βαθμό προστασίας κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα