Scope Ratings: Ανάπτυξη 4,5% στην Ελλάδα το 2021

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% το 2021, μετά από ύφεση που αγγίζει το 10% φέτος εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

Όπως αναφέρει το «δίχτυ προστασίας» που έχει απλώσει πάνω από την Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος PEPP  αλλά και η Κομισιόν μέσω του SURE για τη διασφάλιση της απασχόλησης, αποτελούν δύο σημαντικά υποστηρικτικά εργαλεία.

Η Ελλάδα,

όπως σημειώνει ο οίκος, έχει καταγράψει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων παρά την πανδημία, στηρίζοντας τo θετικό outlook στην αξιολόγηση «BB». Η οριστικοποίηση του νέου πτωχευτικού θα υποστηρίξει τη μείωση των υψηλών NPLs από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», σύμφωνα με τη Scope.

Τα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας,  τα δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την οικονομία, καθώς και οι πολιτικές δράσεις των θεσμών της ΕΕ θέτουν μία σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, και θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη του 2021.

Επιπλέον το πρόγραμμα PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις εκδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2021, ενώ και buffer ύψους 35 δισ. ευρώ (τον Σεπτέμβριο) θα μπορούσε από μόνο του να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης έως το τέλος του 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα