«Rooms, rooms»…

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες όταν εκεί που «σκρόλαρα» κάποιες ειδήσεις στο ίντερνετ το μάτι μου έπεσε στην πληροφορία ότι την Βενετία επισκέφτηκαν πέρσι… 30 εκατομμύρια τουρίστες. Λίγες μέρες μετά, σε συζήτηση με φίλους και συναδέλφους, μοιράστηκα το νέο ότι πέρσι το καλοκαίρι, μόνο την Μαγιόρκα, επισκέφτηκαν, λέει, 4 εκατομμύρια τουρίστες. Και τη Νέα Υόρκη περίπου

40 εκατομμύρια, έστω και για μία μέρα ή για λίγες ώρες!

Κι εμείς θριαμβολογούμε, που είμαστε μία χώρα, από τον Βορρά μέχρι το Νότο, από τις ακτές του Ιονίου μέχρι το Πόρτο Λάγος στη Θράκη και από την Χαλκιδική μέχρι την Ιεράπετρα, ένα τεράστιο τουριστικό πακέτο και σκίζουμε τα… ιμάτιά μας από χαρά, γιατί, λέει, σπάσαμε το ρεκόρ και υποδεχθήκαμε πέρσι 30 – 33 εκατομμύρια τουρίστες.

Όταν μία πόλη φτάνει να υποδέχεται μόνο 30 εκατ. τουρίστες, για να μην πούμε πόσους τουρίστες υποδέχεται κάθε χρόνο, η Ρώμη, η Φλωρεντία, το Μιλάνο, η Νάπολι, η Βαρκελώνη, εμείς πανηγυρίζουμε ως χώρα που υποδεχθήκαμε, επίσης, 30 εκατομμύρια.

Για να μην πούμε για τους γείτονες Τούρκους, απέναντι. Περίπου 50 εκατ. ξένους ανέμεναν να υποδεχθούν φέτος με την λίρα στα τάρταρα, με τον Σουλτάνο μονίμως σε έξαλλη κατάσταση και τον στρατό ετοιμοπόλεμο στην Βόρειο Συρία.

Στο 8μηνο του 2019 μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 13 δις. Ευρώ. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσα δις ευρώ κόβει το χρόνο κάθε πόλη της Ιταλίας…

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου που δεν ήθελε να γίνουμε «τα γκαρσόνια της Ευρώπης» φρόντισε να γεμίσει το Δημόσιο με πασοκοφρουρούς και να κρατικοποιήσει μια σειρά από προβληματικές επιχειρήσεις, τύπου Ιζόλα και πάει λέγοντας.

Κάθε νησί του Αιγαίου και όχι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη θα έπρεπε να αποτελούσαν μηχανές που κόβουν λεφτά.

Το airbnb, κατά την άποψη του γράφοντος, αντί να αποτελέσει τη μηχανή για να αυγαταίνουν τα δημόσια έσοδα θα έπρεπε να επεκταθεί. Κάθε πόλη σ’ αυτή τη χώρα προορισμός.

Κάποιος επισκέπτεται την Σπάρτη. Έχει διαβάσει για τον Λεωνίδα, τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ψάχνει να βρει τον Καιάδα. Πουθενά. Στη χωματερή.

Επίσκεψη στην Ελευσίνα. Το μουσείο που υπάρχει, όπως λένε οι αρχαιολόγοι, δεν χωράει άλλα αρχαία!

Βοιωτία, Θήβα, Οιδίππους Τύρρανος, Αντιγόνη, Ισμήνη, Κρέοντας και Τειρεσίας. Ένα αρχαιολογικό μουσείο κατώτερο των περιστάσεων, ενώ κάθε χρόνο θα έπρεπε να δίδονται παραστάσεις με τα έργα του Σοφοκλή, όπως συμβαίνει με το «Φως και Ήχος», στις πυραμίδες και την Σφήκα, έξω από το Κάιρο.

Πάω μακριά; Ακαδημία Πλάτωνος. Το πρώτο πανεπιστήμιο του πλανήτη. Για μουσείο υπάρχει ένα… τύπου κοντέινερ, το οποίο είναι, λέει, διαδραστικό. Αντί να κυκλοφορούν, «Πλάτωνες» και «Σωκράτηδες», όπως «μονομάχοι» έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη, μία έρημη γειτονιά, στην οποία δίνει ζωή, καφετέρια του Τάκη…

Φολκόρ; Κιτς; Ότι θέλετε πείτε, αλλά η χώρα έρχεται μέσα από 10 χρόνια ύφεσης, που κάποιοι στέρησαν με τις επιλογές τους 25% από το ΑΕΠ της και 90 δις. Ευρώ από τις τράπεζες.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα λένε οι ξενοδόχοι δεν έχει πιάσει ταβάνι ακόμα. Έχει μέλλον κι έχει προοπτική.

Και χαρτζιλίκι για τους μικρούς, τύπου Αirbnb…

The post «Rooms, rooms»… appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα