PwC: Οι τέσσερις κλάδοι που μαγνητίζουν τους επενδυτές και υπόσχονται deals το 2020

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσουν από τη νέα χρονιά οι κλάδοι της Ενέργειας, του Τουρισμού, των Ξενοδοχείων και του Real Estate σύμφωνα με την PwC.

Αναλυτές του διεθνούς ελεγκτικού οίκου αναφέρουν πως υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα, με σοβαρούς ξένους επενδυτές να εξετάζουν διάφορες περιπτώσεις που θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν επενδυτικούς στόχους ενώ εκτιμούν πως δεν αποκλείεται

να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι ίδιοι θεωρούν πως το 2020 ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, και περιμένουν περισσότερα και ποιοτικότερα επιχειρηματικά deals σε σχέση με πέρυσι. Η οποία ήταν αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά της προηγούμενης δεκαετίας για την εγχώρια επιχειρηματικότητα, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να προσελκύσουν κεφάλαια που άγγιξαν τα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ αφορούσαν εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτησης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών assets εκτιμάται πως θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ήδη, από το πρώτο τρίμηνο έχουν δρομολογηθεί συμφωνίες που υπερκαλύπτουν την αξία των deals που πραγματοποιήθηκαν συνολικά το 2019! Για το 2020, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών προβλέπεται να ξεπεράσει τα  3,3 δισ. ευρώ με επιπλέον 1,6 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, σημείωσε πως κατά το 2019, ολοκληρώθηκαν μεγάλες συναλλαγές σε συνέχεια πολυετούς καθυστέρησης, ωστόσο τόνισε ότι το 2020 ξεκίνησε πολύ θετικά με πρωταγωνιστή τον τομέα της ενέργειας όπου η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Πρόσφατα, είπε, ανακοινώθηκαν η συμφωνία της Μυτιληναίος με την Motor Oil και των ΕΛΠΕ με την γερμανική εταιρεία Juwi στις οποίες η PwC λειτούργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, τονίζοντας πως «η PwC αναμένει ένα δυναμικό έτος με τους τομείς ενέργειας, τουρισμού και ακίνητης περιουσίας να έχουν κυρίαρχο ρόλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα